• Informacje na temat:

    szparagi na zimę

Przepisy na temat: szparagi na zimę
  • Szparagi konserwowe

    Afrodyzjak i bardzo smaczne warzywo. Szparagi przygotujemy na wiele sposobów. Są jednak rzeczy o szparagach, o których nie miałeś pojęcia.

  • Przepyszne chrupiące szparagi z sosem czosnkowym

  • Rozpoczyna się sezon na szparagi. Te delikatne warzywa są nie tylko zdrowe, ale także niskoenergetyczne.

  • Sezon na szparagi powoli się kończy, więc trzeba go jeszcze wykorzystać. Ja najbardziej lubię te z wody, tradycyjnie podane z masełkiem i bułką tartą :)

  • 3 wyjątkowe potrawy w kształcie serca na Dzień Matki

    ...cebula czerwona 1 litr bulionu drobiowego szczypta gałki muszkatołowej sól, pieprz do smaku Przygotowanie: 1. Szparagi umyć, odkroić twarde końcówki i pokroić w 2-3 cm kawałki. W garnku roztopić masło, delikatnie zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę. Dodać szparagi, smażyć około 2 minuty co chwilę mieszając. Wlać gorący bulion, zagotować. 2. Całość zblendować na gładką masę, pod...

  • Sezon na szparagi rozpoczęty. Proponuję dzisiaj szparagi w panierce.

  • Magia cypryjskiej kuchni

    ...: tzaziki, taramasalata (gęsty dip z wędzonej ikry dorsza) czy tahini (krem z orzeszków ziemnych). Następne w kolejności są zazwyczaj dzikie szparagi, grillowany ser halloumi (produkowany jest tylko...

  • proste i pyszne szparagi pieczone z sokiem limonkowym i przyprawami

  • Szwajcarskie smaki

    ...- serowy kociołek Wieczorem, po emocjach na śniegu wyśmienicie smakuje fondue. To tradycyjna potrawa na zimę, której bazę tworzą dwa stopione sery gruyerer i emmentaler. W rzeczywistości każdy szef kuchni(...) umieszcza się dodatki: szynka, bekon, sadzone jajka, szparagi, ser itp. Cena: od ok. 16 CHF. Przysmaki z Gryzonii Wiele lokalnych potraw zachowało się w Gryzonii, a zwłaszcza w Engadynie rozciągającej się...

  • Jeden z pomysłów na drogocenne szparagi. Szkoda, że sezon szparagowy jest tak krótki...

Artykuły na temat: szparagi na zimę
  • Dieta korzeniowa idealna na zimę

    ...: przeciwdziała powstawaniu kamieni moczowych oraz żółciowych. Skorzonera : Znana też pod nazwą wężymord. Jadamy ją na ciepło (ugotowana w wodzie smakuje jak... szparagi). Wyjątkowa zaleta: działa jak prebiotyk...

  • Mijasz je w sklepie, ale nie kupujesz, bo boisz się, że nie potrafisz ich poprawnie przyrządzić? Jeżeli tak to nawet nie wiesz co tracisz. Szparagi są skarbnicą witamin i soli mineralnych. Ponadto zalicza się je do jednych z najskuteczniejszych afrodyzjaków. A to jeszcze nie wszystko. Dlaczego więc powinniśmy je jeść i w jaki sposób je przygotować? Fot. 123RF O tym, że szparagi są prawdziwym rarytasem wiedziano już 4,5 tysiąca lat temu. Jako pierwsi zakochali się w nich starożytni Rzymianie,...

  • Dieta na problemy ze skórą

    ...i czosnek, oraz brokuły, szpinak, szparagi, awokado i buraki. Szczypta przypraw: Nie mówimy oczywiście o soli, lecz o imbirze, bazylii, kardamonie, kurkumie, cynamonie, oregano, goździkach. Stosowane...

  • Słodkie przetwory przyrządzamy wówczas, kiedy w sklepach półki pełne są świeżych i pachnących owoców. Chcąc utrwalić smak lata, decydujemy się zamknąć go w słoiku razem ze słodyczą owocu. Fot. 123RF/Picsel Najbardziej popularny jest dżem, który przyrządza się z owoców, gotowanych z dużą ilością cukru, aż do uzyskania pożądanej gęstości. Niekiedy, aby osiągnąć lepszy efekt, używa się do tego procesu specjalnego cukru żelującego lub dodaje substancji żelującej. Najczęściej jest to pektyna...

  • Dieta na odbudowę paznokci

    ..., szparagi i fasola szparagowa. Krzem gromadzi się głównie w skórkach i osłonach nasion, dlatego wybieraj niełuskany brązowy ryż. Sięgaj po te produkty 2 razy dziennie. Magnez Ten mikroelement jest...

  • Krótki sezon na szparagi powinniśmy wykorzystać najlepiej jak to tylko możliwe. Dzięki naszym użytkownikom możesz być pewnym, że nie zabraknie ci inspiracji na dania, w których królują szparagi. Fot. 123RF Szparagi są rarytasem, kojarzącym nam się głównie z kuchnią francuską i śródziemnomorską. Kiedyś podawano je jedynie na królewskich dworach, na szczęście dzisiaj nie musimy mieć szlacheckiego tytułu, aby móc cieszyć się ich smakiem. Okazuje się, że powinniśmy je cenić nie tylko ze względu...

  • Zajady – jak się ich pozbyć?

    ...suplementować te składniki lub przyjmować je w postaci naturalnej. Żelazo znajdziemy m.in. w szpinaku, soczewicy, melasie, baraninie i wołowinie. W cynk obfitują m.in. zielona fasolka i szparagi, zaś...

  • Sezon na szparagi w pełni. Te najlepsze – świeże i soczyste, będą dostępne nie dłużej niż do połowy lipca. Podczas najbliższych zakupów warto sięgnąć po to zdrowe i pyszne warzywo. Który rodzaj szparagów wybrać? Zielone mają wyrazisty, ostry smak, natomiast białe łagodniejszy i bardziej delikatny. Te drugie nieco trudniej przyrządzić, dlatego Szef Kuchni Restauracji Spichlerz w Zamku Topacz Krzysztof Obliński radzi, jak to zrobić, aby wydobyć z nich to, co najpyszniejsze. Patent na białe...

  • Grzybica kocha lato

    ..., ogórki, czosnek, cebula, cukinia, kapusta, rzodkiewki, szparagi i szpinak. Warzywa te zawierają substancje hamujące rozwój grzybów, m.in związki siarki. Pieczywo wybieraj wyłącznie żytnie lub orkiszowe...

  • Właśnie w maju są wyjątkowo dorodne i smakują najlepiej. Powszechnie uznawane za wykwintne, wręcz królewskie, rzadko goszczą na naszych stołach. Onieśmielają nas? Boimy się ich? A może po prostu nie wiemy co z nimi zrobić? Fot. 123RF/Picsel Szparagi są bardzo zdrowe, uchodzą za wyjątkowo silny afrodyzjak i są bardzo proste do przygotowania. Wystarczy, że będziemy pamiętać o kliku zasadach. Przede wszystkim musimy kupić szparagi świeże - czyli jędrne, nie zdrewniałe i nie zwiędnięte. Główki...