• Informacje na temat:

    szparagi na surowo

Przepisy na temat: szparagi na surowo
  • Jak przygotować szparagi?

    Jeszcze kilka lat temu mało popularne, teraz coraz częściej pojawiają się na polskich stołach. Warto docenić nie tylko ich delikatny smak, ale również wartości odżywcze. Szparagi są świetnym źródłem witamin i minerałów.

  • Poranny starter :) można zjeść w pracy na drugie śniadanie, a można schrupać po drodze w samochodzie jako pierwsze śniadanie :)

  • Szparagi na stół!

    Jeden z bardziej lubionych sezonowych smakołyków jest już dostępny. Szparagi: zielone lub białe, smakują wyśmienicie. I nie muszą być tylko podawane z wody z bułeczką na maśle. Spróbujmy zapiekanych na francuskim cieście.

  • Sprawdzony przepis na "Surowe szparagi z miętą i parmezanem"

  • Zielone szparagi z sosem holenderskim i jajkiem w koszulce

    ...przygotowania: 1. Odkrój kilkucentymetrowe, zdrewniałe końce szparagów (inaczej w czasie gotowania główki szparagów szybko się rozpadną, a dół będzie jeszcze twardy). Szparagi powinny być równe(...) masło sprawi, że będą miały lepszy smak). Włóż szparagi tak, by stały, a ich główki powinny wystawać poza wodę. Gotuj pod przykryciem około 10 minut, aż główki będą miękkie. Wyjmij, ostudź. Szparagi...

  • Tarta ze szparagami czyli pyszne szparagi zapiekane z boczkiem:)

  • Sezon na szparagi

    ...sałatek i makaronów, sporządzić z nich zupy-kremy, zapiekać z warzywami, mięsem lub rybą. Cienkie, zielone, młode szparagi można jeść też na surowo, zwłaszcza w sałatkach. Przepis na pyszną szparagową(...)  Szparagi są bardzo zdrowe, niskokaloryczne i - najważniejsze -przepyszne! Tym bardziej dziwi niewielka popularność tego warzywa w Polsce, gdzie uprawia się go zaledwie około 4 tysięcy ton rocznie...

  • Przepyszne chrupiące szparagi z sosem czosnkowym

  • Serek twarogowy w oryginalnej odsłonie

    Zaletą kremowego serka twarogowego jest to, że możemy go podać w dowolnej formie i łączyć z różnymi składnikami. Blogerka Iza "Smaczna Pyza" Kulińska proponuje, był połączyć go z sezonowymi produktami, jak truskawki i szparagi.

  • Sezon na szparagi powoli się kończy, więc trzeba go jeszcze wykorzystać. Ja najbardziej lubię te z wody, tradycyjnie podane z masełkiem i bułką tartą :)

Artykuły na temat: szparagi na surowo
  • Czas na szparagi

    ...w przygotowaniu, bardziej aromatyczne, ostre i wyraziste w smaku są szparagi zielone. Nie trzeba ich obierać przed gotowaniem, gdyż są miękkie, wystarczy odciąć korzonek. Ta odmiana ma najwięcej prozdrowotnych właściwości. Gotujemy je jedynie  4 minuty, z odrobiną soli, cukru lub soku cytrynowego. Szparagi będą gotowe, gdy widelec łatwo się w nie wbije. Cienkie i zielone są tak delikatne, że nadają się też...

  • Właśnie w maju są wyjątkowo dorodne i smakują najlepiej. Powszechnie uznawane za wykwintne, wręcz królewskie, rzadko goszczą na naszych stołach. Onieśmielają nas? Boimy się ich? A może po prostu nie wiemy co z nimi zrobić? Fot. 123RF/Picsel Szparagi są bardzo zdrowe, uchodzą za wyjątkowo silny afrodyzjak i są bardzo proste do przygotowania. Wystarczy, że będziemy pamiętać o kliku zasadach. Przede wszystkim musimy kupić szparagi świeże - czyli jędrne, nie zdrewniałe i nie zwiędnięte. Główki...

  • Sezon na szparagi

    ...​Sezon na szparagi w tym roku zaczął się wcześniej niż zwykle. Już możemy cieszyć nimi nasze podniebienie. Bo szparagi są pyszne i mają dużo walorów zdrowotnych.

  • Mijasz je w sklepie, ale nie kupujesz, bo boisz się, że nie potrafisz ich poprawnie przyrządzić? Jeżeli tak to nawet nie wiesz co tracisz. Szparagi są skarbnicą witamin i soli mineralnych. Ponadto zalicza się je do jednych z najskuteczniejszych afrodyzjaków. A to jeszcze nie wszystko. Dlaczego więc powinniśmy je jeść i w jaki sposób je przygotować? Fot. 123RF O tym, że szparagi są prawdziwym rarytasem wiedziano już 4,5 tysiąca lat temu. Jako pierwsi zakochali się w nich starożytni Rzymianie,...

  • Grillowane szparagi z cytrynową śmietaną z sera koziego

    Szparagi są doskonałe i na surowo, i po ugotowaniu, a tu je lekko zgrillowałam i ułożyłam na wykwintnym łożu ze śmietany z sera koziego o cytrynowym aromacie. Ten sos nadaje się znakomicie do(...) natrzyj odrobiną oleju kokosowego. Piecz szparagi około 5 minut, aż pojawią się na nich ślady żeberek grilla. Odwróć i piecz jeszcze kilka minut, aż każdy szparag zmięknie i będzie ładnie upieczony...

  • Znakomity pomysł na przygotowanie surowego ciasta, oblanego polewą lustrzaną. Ciasto surowe2 szklanki mąki (ok. 250 g)1 szklanka brązowego cukru (ok. 220 g)225 g lekko rozpuszczonego masła2 łyżki mleka1 łyżeczka pasty waniliowej lub ekstraktu waniliowego1 łyżeczka soli Różowe monoporcje45 g białej czekolady45 g suszonej żurawiny Różowa polewa lustrzana10 g żelatyny w proszkuwoda do zalania żelatyny (ma ją przykryć)150 g malin75 ml wody100 g cukru100 g słodzonego skondensowanego mleka 100 g...

  • Szparagi - przebój wiosennej kuchni

    Sezon na szparagi czas zacząć! Białe, zielone lub fioletowe szparagi kosztują obecnie ok. 5 złotych za pęczek. Maj to najlepszy czas na to, by smakować je z jajkami, wędlinami czy serami.

  • Krótki sezon na szparagi powinniśmy wykorzystać najlepiej jak to tylko możliwe. Dzięki naszym użytkownikom możesz być pewnym, że nie zabraknie ci inspiracji na dania, w których królują szparagi. Fot. 123RF Szparagi są rarytasem, kojarzącym nam się głównie z kuchnią francuską i śródziemnomorską. Kiedyś podawano je jedynie na królewskich dworach, na szczęście dzisiaj nie musimy mieć szlacheckiego tytułu, aby móc cieszyć się ich smakiem. Okazuje się, że powinniśmy je cenić nie tylko ze względu...

  • Sałatka ze szparagów, rzodkiewek, truskawek i rukoli

    Lubię zacząć dzień taką sałatką - surową, o wyrazistym, pobudzającym smaku. Zawiera wszystko, co na wiosnę najlepsze: szparagi, truskawki i rzodkiewki, chrupiącą sałatę, pikantną rukolę i kiełki.

  • Kuchnia kojarzy nam się przede wszystkim z pieczeniem i gotowaniem. Ale czy wiedzieliście, że niektóre produkty powinniśmy jeść na surowo, aby móc czerpać z nich to, co najlepsze? Niektóre składniki odżywcze zawarte w pożywieniu są na tyle delikatne, że jakakolwiek obróbka termiczna może im jedynie zaszkodzić. Wysoka temperatura podczas gotowania, może sprawić, iż z pozoru zdrowe produkty staną się zupełnie bezwartościowe, a nasz trud, włożony w przygotowanie zbilansowanego posiłku pełnego...

Wideo na temat: szparagi na surowo
  • Placki ziemniaczane z gulaszem. Jak przygotować?

    Co zdecydowało o tym, że Marta Ignasiak-Kciuk odpadła z programu "MasterChef"? - Podałam twarde marchewki i surowe szparagi - powiedziała Ignasiak-Kciuk. Razem z jurorką programu przygotowała w kuchni "Dzień Dobry TVN" placki ziemniaczane z gulaszem.

  • Proste przepisy na pyszny lunchbox

    W kuchni "Dzień Dobry TVN" bloger kulinarny Eryk Wałkowicz zdradził przepisy na śniadania do pracy. Na stole pojawiły się potrawy takie jak: śniadaniowa ciecierzyca na słono, tofucznica ze szparagami, kanapki z awokado, surową cukinią i cytrynowym majonezem, wegański gulasz z masłem orzechowym oraz buddha bowl z blanszowanym brokułem, prażonymi migdałami, kaszą bulgur, julienne z marchewki i zieloną soczewicą.