• Informacje na temat:

    sznycel z mięsa wołowego

Przepisy na temat: sznycel z mięsa wołowego
  • Nowe pomysły na tradycyjne kotlety

    ...i pokrój w plastry. 2.  Mięso opłucz, osusz, pokrój na 12 kawałków. Każdy włóż między dwie warstwy folii spożywczej i rozbij. Rozbite sznycelki posyp solą oraz pieprzem. Na każdym kotlecie połóż plasterek kiełbasy oraz listek szałwii. Przypnij je do mięsa wykałaczką. Na patelni rozgrzej olej. Włóż plasterki cytryny. Smaż je chwilę. Zdejmij z patelni. Na cytrynowy olej partiami wkładaj kotleciki...

  • Przepis wart wypróbowania: "Klopsiki z mięsa wołowego"

  • Pożywna kanapka z kremem curry

    Przygotowanie: 1 jabłko 4 łyżki majonezu 1 łyżeczka curry Sól, pieprz 4 listki roszponki 2 małe cebule 1 zielona papryka 400 g mielonego mięsa wołowego 1-2 łyżeczki musztardy 2 łyżki twarogu 8 kromek pełnoziarnistego pieczywa 1 łyżka oleju Przygotowanie: Jabłko utrzeć, zmieszać z majonezem i curry. Doprawić solą i pieprzem. Paprykę i cebulę pokroić...

  • Klasyka. Co tu dużo pisać.

  • Jak przygotować domowe kotlety z mięsem i ziemniakami po wiejsku - przepis krok po kroku. Trochę inne kotlety mielone, bo ze startymi, surowymi ziemniakami. Przygotowałam je z mieszanego mięsa mielonego (wieprzowo-wołowego), bardzo dobre wyjdą również z np. mielonego mięsa drobiowo-cielęcego. Ważne, aby mięso nie było tłuste (najlepiej chude, jak w przypadku cielęciny czy drobiu). Smażone na niewielkim ogniu, pod przykryciem, do uzyskania złocistej i chrupiącej skórki. Farsz na kotleciki może...

  • Propozycja na obiad z mięsa wieprzowego z dodatkiem pieczarek...polecam ;)

  • Mięso wołowe jak najbardziej zdrowe. Dlatego warto zaserwować rodzinie od czasu do czasu dietetyczne danie.

  • Cienkie plastry wołowiny połączone w słodko słonej marynacie.

  • Takie przygotowane smakują wybornie.

Artykuły na temat: sznycel z mięsa wołowego
  • Obiad w Wiedniu

    Esencjonalny bulion wołowy Składniki na 4 porcje: 50 dag mięsa wołowego na rosół, 2 pęczki włoszczyzny, 1 łyżeczka ziarenek czarnego pieprzu, 200 ml mleka, 1 łyżka masła, 5 dag kaszy manny, sól, mielony czarny pieprz, mielona gałka muszkatołowa, 1 jajko, 1 pęczek szczypiorku. Mięso opłukać, włożyć do garnka. Zalać 1,5 l zimnej wody. Doprowadzić do wrzenia, zbierając pianę, która utworzy się na...

  • Małopolska z Podhalem, Podkarpacie i Śląsk to te regiony naszego kraju, w których wpływy innych tradycji kulinarnych mieszały się przez wieki. Ale to tutaj też mamy najbardziej charakterystyczne potrawy i produkty regionalne. Żurek śląski najlepiej smakuje w specjalnym bochenku. Fot. 123RF.COM/PICSEL Małopolska jest zróżnicowana nie tylko pod względem krajobrazu, architektury, tradycji czy religii, ale także pod względem kulinarnym. Województwo to może pochwalić się 24 specjałami, które...

  • Pora na obiad

    ...minut w lekko posolonej wodzie. Steki opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem, pokroić na połówki. Rozmaryn opłukać, gałązki pociąć na połówki. Na kawałkach mięsa ułożyć po dwie połówki rozmarynu. Obwiązać(...). Korniszony pociąć w słupki. Na każdym kawałku mięsa położyć 2 cząstki cebuli i 2 słupki ogórka. Przykryć plasterkiem boczku. Całość zrolować, spiąć wykałaczkami. Na patelni rozgrzać olej. Kłaść roladki...

  • Typowo polskie danie, które na pewno gości bardzo często na niejednym stole. Składniki: - 700 g rostbefu lub zrazowego- mięso wołowe - 200 g boczku wędzonego - 200 g cebuli - 50g musztardy sarepskiej - 200g ogórków kiszonych - 10 g mąki do oprószenia zrazów - 60 g tłuszczu - 5 ziaren ziela angielskiego - 2 łyzki majeranku - 5 ziaren pieprzu - 1 liść laurowy - 1/2 szklanki śmietany - 2 kostki pieczeniowe Knorr - mięsne Sposób przygotowania: 1. Mięso pokroić na płaty grubości ok. 1...

  • Anne Applebaum: Kwaśny smak Polski

    ...środkowoeuropejskiego" - pisze pani w książce. Ciekawa obserwacja. - A tak, bo gdzie indziej w Europie nie je się mięsa z owocami. Na przykład we Francji czy w Anglii nie przyrządza się mięsa ze śliwkami. Ale(...) uwagi. I z uprzejmości chyba pomija fakt, że polski schabowy to jednak nie austriacki sznycel - musi pływać w tłuszczu. - Próbowałyśmy używać w przepisach trochę mniej tłuszczu niż standardowo...

  • Zmniejszenie spożycia mięsa może być sposobem na zgrabną sylwetkę - wynika z pracy brytyjskich naukowców, którą publikuje pismo "American Journal of Clinical Nutrition". Fot. 123RF/Picsel Naukowcy z Imperial College w Londynie, badając ok. 380 tys. dorosłych osób, zauważyli, że regularne jedzenie mięsa ma związek z przybieraniem na wadze, nawet wówczas, gdy nie zwiększamy liczby spożywanych kalorii. Największy wpływ na masę ciała okazały się mieć przetworzone produkty mięsne - np. kiełbaski...

  • 20 marca, już po raz 27., obchodzony jest Międzynarodowy Dzień Bez Mięsa. To świetna okazja do przygotowania wegetariańskich przysmaków, z wykorzystaniem przede wszystkim świeżych warzyw. Fot. 123RF/Picsel A tych nie brakuje. Nie bez powodu Dzień Bez Mięsa obchodzony jest tuż przed początkiem kalendarzowej wiosny.   Więcej owoców i warzyw! Pierwszy raz Dzień Bez Mięsa (Meatout Day) obchodzono w 1985 roku w Stanach Zjednoczonych. Wypromowali go aktywiści z ekologicznego ruchu FARM. Jednym z...

  • Już za chwilę zawita do nas wiosna, a co za tym idzie nasze potrawy wzbogacone zostaną o ogromną dawkę świeżych witamin, na naszych talerzach pojawią się smaczne nowalijki- wiosna to istny raj dla osób nie jedzących mięsa. Fot. 123RF/Picsel Wszystkich tych, którzy nie lubią lub też ze względu na przekonania odraża sama myśl o skosztowaniu wyrobów mięsnych, mamy dobrą wiadomość, mianowicie już 20 marca będziemy obchodzić światowy dzień bez mięsa. Promowanie wegetarianizmu Okrągłe 25 lat...

  • Umiejętne łączenie składników sprawia, że dania są nie tylko smaczniejsze, ale również zdrowsze. Wbrew pozorom, nie potrzebujecie do tego encyklopedycznej wiedzy. Fot. 123RF/PicselKażdy kucharz-amator powinien zapamiętać kilka sprawdzonych połączeń smakowych, dzięki którym przygotujecie wyjątkowo apetyczne posiłki. To właśnie dzięki nim za każdym razem zaserwujecie bliskim dania, które są nie tylko zdrowe, ale i bardzo smaczne. Wieprzowina zdrowsza niż myślisz Często mówi się, że wieprzowina...

  • Mrożenie jest idealnym sposobem na przechowywanie mięsa. W ten sposób znacząco wydłużamy jego przydatność do spożycia oraz zachowamy jego naturalny smak. Warto jednak wiedzieć, w jaki sposób powinno się prawidłowo mrozić i rozmrażać tego typu produkty. Fot. 123RF/Picsel Do naszych zamrażarek nierzadko trafiają zbyt duże porcje obiadowe lub produkty, których nie zdążyliśmy zjeść, a chcielibyśmy uchronić je przed zepsuciem. Wiele osób stara się również w ten sposób maksymalnie wykorzystać...