• Informacje na temat:

    szczupak z cebula

Przepisy na temat: szczupak z cebula
  • Składniki : kilogramowy szczupak, 3 bułki, 3 cebule, 3 jajka, zielona pietruszka, liście laurowe, sól, pieprz, masło, mleko.

  • Smaczne, efektowne.

  • Szczupak gdański

    Składniki na 6 porcji: - 1 szczupak (1,30 kg), - pęczek włoszczyzny, - 2 cebule, 2 listki laurowe, - po 3-4 ziarenka pieprzu i ziela angielskiego, - 1-2 goździki, - sok i skórka z cytryny, - 2 łyżki masła, łyżka mąki, - szklanka czerwonego wina, - sól, pieprz, cukier, - 3 łyżki rodzynek i płatków migdałowych Przygotowanie: 1. Szczupaka sprawić, odciąć łeb i ogon. Opłukać, natrzeć...

  • Przepis wart wypróbowania: "Szczupak gotowany"

  • Zapiekane filety ze szczupaka w sosie pomidorowym

    Składniki na 4 porcje: - 1 kg pomidorów, - cebula, - 3 łyżki oleju, - 1 łyżka suszonego estragonu, - sól, pieprz, - 50 g sera Gouda, - 800 g filetów za szczupaka bez skóry Przygotowanie: Odłożyć dwa pomidory, resztę sparzyć i obrać ze skórki, a następnie pokroić na kawałki. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Przesmażyć na łyżce rozgrzanego oleju. Dodać pokrojone pomidory i gotować...

  • Potrawa idealna na kolację wigilijną i nie tylko.

  • Regionalne przysmaki Polski

    ...na sery, lokalnym przysmakiem są moskole - pieczone na blasze placki ziemniaczane, zazwyczaj z dodatkiem mąki żytniej. Dla miłośników ryb idealny wybór to Kaszuby. "Jesienią zaczyna żerować szczupak(...) - ruchanki. Są one bardzo zbliżone do znanych nam racuchów. Robione są z ciasta chlebowego lub drożdżowego, a podawane z jabłkami albo konfiturą. Lubelszczyzna rozsławiła cebularz, czyli pszenny placek...

  • Smaczny pomysł na "Szczupak faszerowany"

  • Kuchnia na plebanii: Tak jadają księża

    ...się powtórzyć, co dzień musiał być inny. A jak biskup wizytował, to był jakiś uroczysty obiad? - Zupa z węgorza. Węgorz w koperkowym sosie. Szczupak faszerowany, gotowany albo smażony, krojony(...) i odrobiną wody. Zagotować. Sos zaprawić śmietaną, starannie mieszając. Szczupak faszerowany gotowany Rybę umyć, skórkę delikatnie naciąć u nasady głowy, dookoła. Delikatnie ściągnąć, umyć...

  • bardzo dobre danie, zrobione z ryby, która u nas w rodzinie dość często serwowana jest właśnie w ten sposób,

Artykuły na temat: szczupak z cebula
  • Dieta dla osób z grupą krwi A

    ...produktami sojowymi, np. parówkami, smalcem, tofu. Jedz dużo ryb - zalecane są makrela, łosoś, dorsz, sardynki, szczupak, karp. 4. Bez pszenicy Odstaw produkty pszenne, pumpernikiel, chleb...

  • Niektórzy kojarzą cebulę głównie ze łzami i z niezbyt przyjemnym oddechem. Inni natomiast traktują ją, jako panaceum na wiele dolegliwości. Czy wiedzieliście, że cenne substancje znajdziemy nawet w łupinkach tego warzywa? Fot. 123RF/Picsel Nasze babcie uznawały cebulę za magiczne remedium na wszelkiego rodzaju choroby. Przepis na domowy syrop z cebuli znał i stosował niemal każdy. Nie była to nowa tradycja, gdyż warzywo to było wykorzystywane przez medyków już w starożytności. Co ciekawe,...

  • Wojciech Modest Amaro: Marzy mi się druga gwiazdka

    ...w formie talerza pełnego jesiennych liści. Najbardziej ekstremalne danie? - Tatarak, polski rak szlachetny i szczupak. Gdy je serwowaliśmy, kelner na oczach klientów wpuszczał do talerza kilka kropel kaczej krwi. A to dlatego, że obserwacja natury pokazuje, że szczupak potrafi zaatakować małe kaczki. Wtedy one puszczają do jeziora krew. Te kilka kropel przenosiło opowieść z jeziora prosto na talerz...

  • Niektórzy kojarzą cebulę głównie ze łzami i z niezbyt przyjemnym oddechem. Inni natomiast widzą w niej panaceum na wiele dolegliwości. Jak ją przygotować, aby była zdrowa i smaczna? Fot. 123RF/Picsel Nasze babcie uznawały cebulę za magiczne remedium na wszelkiego rodzaju choroby. Przepis na domowy syrop z cebuli znał i stosował niemal każdy. Nie była to nowa tradycja, gdyż warzywo to było wykorzystywane przez medyków już w starożytności. Co ciekawe, tysiące lat temu, Egipcjanie wykorzystywali...

  • Kuchnia rosyjska

    ...: 1 kg karpia, lina lub szczupaka 1 kg płoci, okoni lub karasi liść laurowy, ziarenka pieprzu 3 cebule, pietruszka, seler ziele angielskie, 1/2 cytryny łyżka natki, szklanka białego wytrawnego wina...

  • W sklepach znajdziecie różnego rodzaju cebule. Mało kto wie, iż każda z nich ma nieco inne właściwości i zastosowanie. Nasze babcie od bardzo dawna wykorzystywały cebulę, jako skuteczny środek do walki z przeziębieniem oraz wszelkimi infekcjami. Współczesne badania potwierdzają ich przeczucia. Okazuje się bowiem, że warzywo to jest pełne substancji wzmacniających odporność. Co ważne, jego lecznicze właściwości nie ograniczają się wyłącznie do zapobiegania przeziębieniom. Cebula ułatwia...

  • 5 zasad, jak grilować, żeby nie chorować?

    .... pstrąg, leszcz, okoń, szczupak, karp. Kupujmy też kiełbasę drobiową , która jest mniej kaloryczna niż wieprzowa. Warto podczas zakupów sprawdzić skład kiełbasy. Dobra powinna zawierać co najmniej 70

  • Cebula cieszy się złą opinią. Kojarzy nam się głównie ze łzami i z niezbyt przyjemnym oddechem. Co więcej, wiele osób uznaje, że jest to warzywo, które bardziej może nam zaszkodzić niż pomóc. Jak jest naprawdę? Zdziwicie się! Nasze babcie uznawały cebulę za magiczne remedium na wszelkiego rodzaju choroby. Przepis na domowy syrop z cebuli znał i stosował niemal każdy. Nie była to nowa tradycja, gdyż warzywo to było wykorzystywane przez medyków już w starożytności. Co ciekawe, tysiące lat temu,...

  • Wielki test o żywności - sprawdź wyniki

    ...półgęsek? a) pół pieczonej gęsi b) pół wędzonej piersi gęsi Zanim karpie zdominowały polskie wigilijne stoły, królowały na nich: a) dorsze b) szczupaki Runda 2 Krakowski obwarzanek zawdzięcza swoją nazwę: a) wstępnemu obgotowywaniu b) obracaniu podczas pieczenia Kto zapoczątkował tradycję wypieku cebularzy lubelskich, pszennych placków zapieczonych z posiekaną cebulą i makiem...

  • Amerykańskie barbecue niewiele ma wspólnego z polskim grillowaniem, bowiem w procesie pieczenia mięsa liczy się tu nie tylko jego jakość, ale też sposób opiekania i rodzaj używanego do tego drewna. W Stanach Zjednoczonych, Kanadzie, Australii i Nowej Zelandii grillowanie nosi nazwę barbecue - słowo to odnosi się nie tylko do sprzętu używanego do przyrządzania mięsa, ale oznacza też przyjęcie, podczas którego piecze się i podaje grillowane potrawy.   Drewno decyduje o smaku! Barbecue to...