• Informacje na temat:

    szczupak w soli

Przepisy na temat: szczupak w soli
  • Składniki : kilogramowy szczupak, 3 bułki, 3 cebule, 3 jajka, zielona pietruszka, liście laurowe, sól, pieprz, masło, mleko.

  • Smaczny pomysł na "Szczupak faszerowany"

  • Szczupak gdański

    Składniki na 6 porcji: - 1 szczupak (1,30 kg), - pęczek włoszczyzny, - 2 cebule, 2 listki laurowe, - po 3-4 ziarenka pieprzu i ziela angielskiego, - 1-2 goździki, - sok i skórka z cytryny, - 2 łyżki masła, łyżka mąki, - szklanka czerwonego wina, - sól, pieprz, cukier, - 3 łyżki rodzynek i płatków migdałowych Przygotowanie: 1. Szczupaka sprawić, odciąć łeb i ogon. Opłukać, natrzeć...

  • Wypróbowany przepis na "Szczupak w galarecie"

  • ...1 szczupak, 3 łyżki tartego chrzanu, 4 łyżki masła, łyżeczka mąki, sok z cytryny, 200 ml gęstej śmietany, sól, pieprz, cukier.

  • Smaczny pomysł na "Szczupak w ziołach"

  • Pstrąg lub szczupak - Maciej Kuroń

    Na jedną osobę: 1 sprawiony pstrąg (ok. 400 - 450 g) lub szczupak; ćwiartka cytryny; po jednej gałązce świeżych ziół: estragonu, koperku, pietruszki; 2 liście laurowe; 30 ml oleju; 2 ząbki czosnku; pół łyżeczki mieszanki ziół prowansalskich; sól; świeżo mielony pieprz.

  • Smaczne, efektowne.

  • Zapiekane filety ze szczupaka w sosie pomidorowym

    Składniki na 4 porcje: - 1 kg pomidorów, - cebula, - 3 łyżki oleju, - 1 łyżka suszonego estragonu, - sól, pieprz, - 50 g sera Gouda, - 800 g filetów za szczupaka bez skóry Przygotowanie(...) około 15 minut. Doprawić solą, pieprzem i estragonem. Ser zetrzeć na grubej tarce. Rybę opłukać, osuszyć, pokroić na duże kawałki. Posolić obtoczyć w mące i obsmażyć na oleju. Sos pomidorowy wlać do...

  • Ryba i warzywa,samo zdrowie

Artykuły na temat: szczupak w soli
  • Czy głodówka wspomoże regenerację wątroby?

    Zdecydowanie odradzam głodówki w chorobach wątroby. Głodzenie wprawdzie sprzyja szybszemu spalaniu tkanki tłuszczowej, ale może doprowadzić do stłuszczenia wątroby. W jej regeneracji ważne jest odstawienie alkoholu i unikanie paracetamolu. Jedzmy produkty odtłuszczone, czyli drób, cielęcinę, z ryb dorsza, solę, pstrąga, mintaja, szczupaka i oczywiście w dużych ilościach warzywa i owoce...

  • Polacy zjadają dwa razy więcej soli niż powinni. Czy to prawda, że sól sama w sobie jest szkodliwa? Czy sól jest szkodliwa?      Fot. ©123RF.COM/PICSEL Statystyczny Polak zjada aż 11 g soli dziennie. To ponaddwukrotnie więcej niż dzienna maksymalna zalecana ilość soli w diecie (która wynosi 5 g - to mniej więcej 1 łyżeczka). Sama sól, jeśli nie przekraczamy normy, nie będzie dla nas szkodliwa. Jednak w nadmiarze może przyczyniać się do nadciśnienia, zwiększać ryzyko zawału serca czy udaru...

  • 5 zasad, jak grilować, żeby nie chorować?

    .... pstrąg, leszcz, okoń, szczupak, karp. Kupujmy też kiełbasę drobiową , która jest mniej kaloryczna niż wieprzowa. Warto podczas zakupów sprawdzić skład kiełbasy. Dobra powinna zawierać co najmniej 70(...) przyprawionych przez producenta. Zwykle zawierają wzmacniacze smaku, np. glutaminian potasu, dużą ilość soli i konserwantów. Trudno też stwierdzić, czy przyprawione mięso lub ryba są świeże. Sami...

  • Wydawać by się mogło, że niewiele jest do powiedzenia w temacie soli. Wszyscy wiemy jak wygląda, znamy jej smak i wiemy, czym grozi przesadzenie z jej ilością. Jednak biała, jodowana sól, którą najczęściej możemy znaleźć w solniczkach to tylko jeden z wielu jej rodzajów. Fot.123RF/Picsel Możemy wyróżnić kilkadziesiąt rodzajów soli. Różnią się od siebie kolorem, smakiem, sposobem pozyskiwania, i co ważne - ceną. Dodatkowo, każda sól nieco inaczej na smak gotowanych przez nas potrawy. Dziś...

  • 10 zasad zdrowego stylu życia

    ...nie sięgać. Jedz ryby. Chude ryby tj. okoń, mintaj, dorsz, szczupak zawierają do 1 proc. tłuszczu; średnio tłuste np. płotka, karmazyn, karp, ostrobok do 5 proc., natomiast tłuste, czyli łosoś(...) może ono bez dolegliwości uszkadzać układ krążenia. Jeżeli masz nadciśnienie, postaraj się schudnąć, ogranicz spożycie soli i alkoholu. Koniecznie bądź pod opieką lekarza. Jeśli masz przepisane leki...

  • Światowa Organizacja Zdrowia bije na alarm – spożywamy zdecydowanie zbyt dużo soli, przez co jesteśmy podatniejsi na różnego rodzaju choroby. Dlaczego ten składnik, dodawany do tak wielu produktów, nam szkodzi? Fot.123RF Bardzo łatwo jest nam policzyć ile kromek chleba lub ile gramów warzyw zjedliśmy w ciągu dnia. Jednak w przypadku niektórych produktów spożywczych taka kontrola jest wyjątkowo trudna. Jedną z nich jest sól, którą znajdziemy już niemal wszędzie. Specjaliści alarmują, że...

  • Najoryginalniejsze potrawy wigilijne

    ...-2 litrów wody, do której wsypujemy pół łyżeczki soli, liść laurowy, ziarenka ziela angielskiego, pieprz do smaku, pokrojone w kostkę 2 cebule, 2-3 łyżki octu i wlewamy ok. 0,5 litra gęstej tłustej(...), góralska kwaśnica, czy tzw. moczka. Siemieniotka przygotowywana jest na bazie konopi, mleka, mąki, cukru, soli, masła, wody i kaszy gryczanej. Do przyrządzenia kwaśnicy góralskiej potrzebne będę z kolei...

  • Światowa Organizacja Zdrowia bije na alarm – spożywamy zdecydowanie zbyt dużo soli, przez co jesteśmy podatniejsi na różnego rodzaju choroby. Dlaczego ten składnik, dodawany do tak wielu produktów, nam szkodzi? Fot.123RF/Picsel Bardzo łatwo jest nam policzyć ile kromek chleba lub ile gramów warzyw zjedliśmy w ciągu dnia. Jednak w przypadku niektórych produktów spożywczych taka kontrola jest wyjątkowo trudna. Jedną z nich jest sól, którą znajdziemy już niemal wszędzie. Specjaliści alarmują,...

  • Ryby mają głos

    ...dużo. - Tylko osoby z nadciśnieniem, które muszą unikać nadmiaru soli w diecie, powinny z nich zrezygnować (także z ryb w puszkach) - radzi specjalistka. Wędzenie jest jedną z najstarszych metod(...) szprotki i sardynki w całości? Ciesz się: większość wapnia i fosforu gromadzi się w ościach ryb. Minusy konserw: zawierają dużo soli. Za to dzięki pasteryzacji mają mniej konserwantów niż ryby...

  • Cukier, sól, tłuszcz - te trzy składniki wystarczą, by uzależnić nas od przetworzonej żywności. Bestseller laureata nagrody Pulitzera, Michaela Mossa, odsłania przed nami mroki korporacyjnej rzeczywistości. Cukier, sól i tłuszcz to trzy składniki odżywcze, które mogą uzależnić. Książkę "Cukier, sól, tłuszcz. Jak uzależniają nas koncerny spożywcze" wydawnictwa Galaktyka czyta się jak powieść akcji, z zapartym tchem. Czasem wręcz nie mieści się w głowie, że w ten sposób funkcjonują (lub...