• Informacje na temat:

    szczupak jak doprawic

Przepisy na temat: szczupak jak doprawic
  • Kuchnia na plebanii: Tak jadają księża

    ...się powtórzyć, co dzień musiał być inny. A jak biskup wizytował, to był jakiś uroczysty obiad? - Zupa z węgorza. Węgorz w koperkowym sosie. Szczupak faszerowany, gotowany albo smażony, krojony(...) do wrzątku, ugotować. Podawać z szarym sosem. Szczupak faszerowany smażony Składniki i przygotowanie jak wyżej. Rybę delikatnie usmażyć na maśle. Najpierw na niewielkim ogniu, potem ogień zwiększyć...

  • Zdrowe jak kazda ryba,ladnie sie prezentuje zaskoczycie swoich gosci.Niestety trudne i pracochlonne.Zapewniam ze nie jest to galantyna,taki komentarz sie pojawił.(ale nie wiem jak tak mozna mylic pojecia)

  • Smaczny pomysł na "Szczupak faszerowany"

  • Przepis wart wypróbowania: "Szczupak gotowany"

  • Tak przygotowany szczupak jest bardzo smaczny.

  • Potrawa idealna na kolację wigilijną i nie tylko.

  • Smaczny pomysł na "Szczupak faszerowany"

  • Wypróbowany przepis na "Szczupak w galarecie"

  • Smaczny pomysł na "Szczupak w galarecie"

  • Smaczny pomysł na "Szczupak w ziołach"

Artykuły na temat: szczupak jak doprawic
  • Dorota Wellman: Nadrabiam wdziękiem

    Ona do telewizji?! Dziwili się złośliwi. A Dorotę ludzie polubili. Bo jest prawdziwa, szczera, a wygląda... jak wiele kobiet. Nie katuje się więc dietą, a gdy reklamuje biustonosz, to bez kompleksów. Potem zdała drugi test: co zrobić z popularnością? Pomaga ludziom, motywuje do leczenia, część pieniędzy za reklamy oddaje fundacjom. I nie waha się walić prawdy w oczy, gdy chodzi o in vitro czy...

  • Jest uznawany za najbardziej tradycyjną potrawę wigilijną w Polsce, niezależnie od regionu. Bez niego trudno wyobrazić sobie wigilijny stół. Na co zwracać uwagę w czasie jego kupna? Fot. 123RF/Picsel Karpie w Polsce hodowane są od XIII wieku. Już ojcowie cystersi zarybiali na masową skalę stawy właśnie karpiem. Trzeba przyznać, że jest to ryba łatwa i tania w hodowli, co wpłynęło znacząco na jej popularność. Przez wieki karp był daniem z pańskiego stołu. Tłusty, sycący i smaczny. Być może...

  • Kuchnia rosyjska

    ...grubość ok 3 mm. Następnie dłońmi rozciągnąć je, aż będzie cienkie jak papier. Grubsze brzegi odciąć i zawinąć w folię. Okrągłą foremką (ok 6 cm średnicy) wyciąć jak najwięcej krążków. Pozostałe ciasto zagnieść i zawinąć w folię. Na każdy krążek nakładać 3/4 łyżeczki farszu i sklejać pierożki. Rogi pierożków sklejać (jak przy robieniu uszek). Pozostałe ciasto ponownie rozwałkować...

  • Polacy uwielbiają kotlety schabowe. Chcąc przygotować je naprawdę dobrze, powinniśmy przestrzegać kilku prostych zasad. Warto je sobie przypomnieć, bo dziś obchodzimy Dzień Kotleta Schabowego. Fot. 123RF/PicselCzęsto mówi się, że wieprzowina jest kaloryczna. Oczywiście osoby na diecie lub dbające o linię powinny zrezygnować z jedzenia boczku lub golonki. Jednak schab, polędwica czy chuda szynka będą odpowiednie dla każdego, nawet dla dzieci. Wieprzowina, jak każde mięso, zawiera wiele białka...

  • Węgierskie inspiracje

    ...również tradycyjną zupę z kury oraz naleśniki zarówno na słodko, jak i na ostro. Jednak to tylko wstęp do tego, co można zjeść na Węgrzech. Przy okazji pobytu w tym kraju warto spróbować salami pick(...) zacierki. Przygotowuje się je z mąki, jajka i wody, ciasto o konsystencji jak na pierogi (wtedy odrywany małe kawałki i wrzucamy do gotującego się gulaszu). Dopraw do smaku solą, pieprzem i ostrą papryką...

  • Mleko owsiane, sojowe lub kokosowe coraz częściej zaczyna gościć w naszych kuchniach. Jak je przygotować samodzielnie ? To naprawdę dziecinnie proste. Rezygnacja z mleka krowiego oraz innych produktów zawierających laktozę często wiąże się z zaprzestaniem spożywania jakichkolwiek rodzajów mleka. W końcu poza mlekiem krowim, na rynku dostępny jest również szeroki wachlarz mlek roślinnych. Niestety, ceny takich produktów są dosyć wysokie: litr mleka roślinnego, w zależności od rodzaju i...

  • Wołowina w odczuciu wielu ludzi może się wydawać trudna do przyrządzenia, ponieważ po ugotowaniu okazuje się twarda i niezbyt smaczna. Można uniknąć tego problemu! Wołowinę można przyrządzić tak, by wszystkim smakowała.    Fot. 123RF.COM/PICSEL Podstawowym elementem, który pozwoli nam na przygotowanie pysznej potrawy z wołowiny jest wybranie odpowiedniego kawałka mięsa. Jeżeli produkt ma wysoką jakość, wówczas potrawa ma szansę być smaczna i delikatna. Podczas wyboru produktu musimy kierować...

  • Doskonały pomysł na pyszne śniadanie, szybki obiad i sycącą kolację. Jednak wysmażenie dobrego omletu jest prawdziwą sztuką, dlatego częściej robimy naleśniki. Fot. 123RF/Picsel Omletów jednak nie należy się bać!   W poradniku Marii Disslowej pt. „Jak gotować", wydanym w 1931 znajdziemy aż 25 przepisów na omlet. Disslowa swój poradnik wydała z myślą o początkujących gosposiach, tak aby ułatwić im „nabywanie wiadomości z dziedziny gospodarstwa domowego, a w szczególności kucharstwa". Nasz...

  • Walentynkowa kolacja może stanowić prawdziwe wyzwanie, zwłaszcza gdy decydujemy się przygotować ją samodzielnie. Musi być smacznie, efektownie i skutecznie. O skuteczność dań i miłosnych napojów ludzkość martwiła się od wieków. Fot. 123RF/Picsel Wśród legendarnych afrodyzjaków znajdziemy tak wyszukane środki, jak sproszkowane rogi nosorożca, poroża jelenia, jądra byków, czy kogucie grzebienie. Dziś takie dodatki do dań skuteczne byłyby jedynie w odstraszaniu potencjalnej miłości życia. Czym...

  • Sprawny metabolizm jest kluczem do skutecznego i łatwego odchudzania. Gdy jego tempo będzie odpowiednie, zapomnimy o zbędnych kilogramach i dietach pełnych wyrzeczeń. Jak to zrobić? Wystarczy włączyć do swojego jadłospisu kilka produktów. Niestety, z wiekiem tempo przemiany materii spada, a to właśnie w niej tkwi sekret idealnej sylwetki. Im jesteśmy starsi, tym trudniej jest nam zrzucić zbędne kilogramy i zapanować nad wagą. Jednak nie oznacza to, iż w pewnym wieku piękna figura jest poza...