• Informacje na temat:

    szczupak

Przepisy na temat: szczupak
  • Składniki : kilogramowy szczupak, 3 bułki, 3 cebule, 3 jajka, zielona pietruszka, liście laurowe, sól, pieprz, masło, mleko.

  • Smaczne, efektowne.

  • Szczupak gdański

    Składniki na 6 porcji: - 1 szczupak (1,30 kg), - pęczek włoszczyzny, - 2 cebule, 2 listki laurowe, - po 3-4 ziarenka pieprzu i ziela angielskiego, - 1-2 goździki, - sok i skórka z cytryny, - 2 łyżki masła, łyżka mąki, - szklanka czerwonego wina, - sól, pieprz, cukier, - 3 łyżki rodzynek i płatków migdałowych Przygotowanie: 1. Szczupaka sprawić, odciąć łeb i ogon. Opłukać, natrzeć...

  • Smaczny pomysł na "Szczupak faszerowany"

  • Szczupak na patyku

    Składniki na 6 porcji: - średni szczupak lub inna ryba, - 2 różnokolorowe papryki, - mały kabaczek lub patison, - oliwa z oliwek, - przyprawy Przygotowanie: Rybę oczyścić, pokroić na kawałki. Przyprawić, odstawić na 30 min. Warzywa też pokroić na kawałki. Składniki nadziewać na szpikulce, skropić oliwą, przyprawić, upiec. Czas przygotowania 50 minut.

  • Przepis wart wypróbowania: "Szczupak gotowany"

  • ...1 szczupak, 3 łyżki tartego chrzanu, 4 łyżki masła, łyżeczka mąki, sok z cytryny, 200 ml gęstej śmietany, sól, pieprz, cukier.

  • Potrawa idealna na kolację wigilijną i nie tylko.

  • Pstrąg lub szczupak - Maciej Kuroń

    Na jedną osobę: 1 sprawiony pstrąg (ok. 400 - 450 g) lub szczupak; ćwiartka cytryny; po jednej gałązce świeżych ziół: estragonu, koperku, pietruszki; 2 liście laurowe; 30 ml oleju; 2 ząbki czosnku; pół łyżeczki mieszanki ziół prowansalskich; sól; świeżo mielony pieprz.

  • Smaczny pomysł na "Szczupak faszerowany"

Artykuły na temat: szczupak
  • Szczupak na patyku

    Rybę oczyścić, pokroić na kawałki. Przyprawić, odstawić na 30 min. Warzywa też pokroić na kawałki. Składniki nadziewać na szpadki, skropić oliwą, przyprawić,...

  • Ciężko wyobrazić sobie wigilijną kolację bez karpia. W końcu to polska, świąteczna tradycja, prawda? Nic bardziej mylnego! Karp nie jest typową, polską rybą wigilijną. Nieprzyjemny smak karpia może wynikać ze sposobu jego przechowywania i transportowania. / fot. 123rf.com Karpie w Polsce hodowane są od XIII wieku. Już ojcowie cystersi zarybiali na masową skalę stawy właśnie karpiem. Trzeba przyznać, że jest to ryba łatwa i tania w hodowli, co wpłynęło znacząco na jej popularność. Przez wieki...

  • Król Denarów Znajdą się dziś powody do zadowolenia. Możesz podpisać umowę, zawrzeć porozumienie lub cieszyć się dobrą opinią u wysoko postawionej osoby. Lepiej być szczupakiem w stawie niż płotką w oceanie. Horoskop przygotowała wróżka Diana Ciszewska...

  • Na co dzień rzadko zastanawiamy się nad tym, jak daleko odeszliśmy od dawnych, staropolskich zwyczajów i tradycji, także kulinarnych. Ich echa odnaleźć można wciąż w okresach okołoświątecznych, kiedy – szczególnie na wsi – niektóre z nich w pewnej formie znów ożywają. Fot. Fotolia.com Choć polski tradycyjny stół wigilijny czy świąteczny wciąż ma wiele elementów wspólnych ze staropolskim świętowaniem, to jednak znacznie zmienił się na przestrzeni ostatniego wieku. Jakie potrawy rządziły w...

  • Wigilijny karp to zaprzeczanie tradycji. Co jest autentycznym staropolskim obyczajem?

    ...chrześcijańskich domach spożywano karpie, to jednak ryby te kojarzono głównie z kuchnią żydowską. Z okazji świąt jedzono sandacze, szczupaki, a w biedniejszych rodzinach malutkie stynki i różne inne ryby(...) danie wigilijne (obok barszczu z uszkami, zupy migdałowej, pasztecików z ryby, jarmużu z kasztanami, groszku zielonego z grzankami, pieczonego szczupaka, sandacza z jajami, klusek ze śliwkami, kruchych...

  • Ludzie dzielą się na tych, którzy nie mogą się doczekać karpia na świątecznym stole i na tych, którzy naprawdę zjedzą wszystko, tylko nie karpia. Tym drugim przychodzimy z pomocą prezentując kilka przepisów, które doskonale sprawdzą się w czasie świąt Fot. 123RF/Picsel Jak to się stało, że karp przebojem wdarł się na wigilijne stoły Polaków? Mylą się ci, którzy sądzą, że to wielowiekowa tradycja. Historia karpia sięga zaledwie lat 50. XX wieku i zapoczątkowali ją komuniści, a dokładnie...

  • ...6 Mieczy Nie porównuj się do innych. Zawsze znajdzie się ktoś lepszy. Twa sytuacja narzuca pewne ograniczenia, ale skup się na tym, co możesz w niej robić. Lepiej być szczupakiem w stawie niż krylem w oceanie. Horoskop przygotowała wróżka Diana Ciszewska...

  • Ludzie dzielą się na tych, którzy nie mogą się doczekać karpia na świątecznym stole i na tych, którzy naprawdę zjedzą wszystko, tylko nie karpia. Tym drugim przychodzimy z pomocą prezentując listę ryb, które świetnie sprawdzą się na wigilijnej kolacji. Jak to się stało, że karp przebojem wdarł się na wigilijne stoły Polaków? Mylą się ci, którzy sądzą, że to wielowiekowa tradycja. Historia karpia sięga zaledwie lat 50. XX wieku i zapoczątkowali ją komuniści, a dokładnie powojenny minister...

  • Wigry: Odkryj uroki Suwalszczyzny

    .... Dowiedz się więcej o tutejszych rybach, takich jak sieja, sielawa i szczupak, oraz o prawie dotyczącym ich połowu. Świetną atmosferę nad Wigrami gwarantują takie wydarzenia jak regaty o Błękitną Wstęgę...

  • Jest uznawany za najbardziej tradycyjną potrawę wigilijną w Polsce, niezależnie od regionu. Bez niego trudno wyobrazić sobie wigilijny stół. Na co zwracać uwagę w czasie jego kupna? Fot. 123RF/Picsel Karpie w Polsce hodowane są od XIII wieku. Już ojcowie cystersi zarybiali na masową skalę stawy właśnie karpiem. Trzeba przyznać, że jest to ryba łatwa i tania w hodowli, co wpłynęło znacząco na jej popularność. Przez wieki karp był daniem z pańskiego stołu. Tłusty, sycący i smaczny. Być może...

Zdjęcia na temat: szczupak
Wideo na temat: szczupak