• Informacje na temat:

    szczawiowa

Przepisy na temat: szczawiowa
Artykuły na temat: szczawiowa
  • Szczawiowa z jajkiem

    Przygotowanie: Na patelni rozgrzej masło i wrzuć przecier szczawiowy. Dodaj koperek i całość podsmaż, aż odparuje woda. Do garnka z wodą wrzuć opłukane...

  • Obiad znów się nie udał, a ciasto nie wyszło tak apetycznie, jak na ilustrującym przepis zdjęciu? Być może popełniasz któryś z tych błędów. 1. Kwaśne na początek Dodając kwaśne produkty na początku gotowania wydłużamy czas potrzebny do ugotowania pozostałych warzyw, a nawet możemy sprawić, że wszystko pozostanie twarde i potrawa będzie nieciekawa. Przykładem może być zupa szczawiowa, do której szczaw dodajemy dopiero, kiedy pozostałe składniki są już miękkie. Gotowanie utrudniają także ocet...

  • Szczaw to nie tylko zupa szczawiowa

    Szczaw zwykle kojarzy się z niezbyt lubianą - zwłaszcza przez dzieci - zupą. Krem jarmużowo-szczawiowy, sos szczawiowy oraz majonez ze szczawiu, a także szczaw zamiast koperku do zupy ogórkowej - Tomasz Jakubiak podpowiada, jak wykorzystać szczaw.

  • Sezon na szczaw zaczyna się już wczesną wiosną i trwa niemal do końca września. Warto wiedzieć, że roślina ta jest nie tylko bardzo smaczna, ale i zdrowa. Czy wiecie, kiedy ją stosować? Fot. 123RF/PicselCzęsto zdarza się, że szczaw w wielu miejscach rośnie dziko. Jednak chcąc mieć stuprocentową pewność, że nie zjadamy zanieczyszczonych listków, warto samemu zabrać się za uprawę tej rośliny. Nie wymaga to szczególnego doświadczenia ogrodniczego, a zapewni nam stały dostęp do tej pysznej...

  • o szczawiowej i wielkim świecie

    Uprzejmie donoszę, że chce mi się ZUPY SZCZAWIOWEJ!!!! gdyż Sorki (kiedyś tu bywała) napisała w sms'ie, że ugotowała swojej rodzinie. Kto ugotuje dla...

  • Jak gotować makaron, żeby się nie sklejał? Jak przyrządzić zielone warzywa, żeby nie straciły koloru? Zobaczcie 10 najczęstszych kulinarnych grzechów, które pogarszają smak i wygląd potraw, a także ich wartość zdrowotną. Jak uniknąć sklejania się makaronu przy gotowaniu?      fot. 123RF.COM Dlaczego zamiast zielonego jest... brązowe? Problem z mało apetycznym kolorem zielonych warzyw, które pod wpływem gotowania tracą niemal całą swoją "zieloność" jest do rozwiązania. Trzeba ograniczyć...

  • Zupa z pokrzyw - nieoceniona po zimie

    ...minut. Jak zapewnia Agnieszka Maciąg, zupa ta "smakuje jak delikatna zupa szczawiowa, pełna najzdrowszych składników, naprawdę wyśmienita". Czy tak zachęceni, przyniesiemy ze spaceru kilka garści świeżej...

  • W dzisiejszych czasach coraz więcej osób sięga po wysoko przetworzone produkty. Wszechobecne fast foody i coraz więcej niezdrowego jedzenia na sklepowych półkach sprawiają, że zalewa nas fala otyłości. Jak możemy to zmienić? Wystarczy, że robiąc zakupy poświęcimy nieco więcej czasu na analizowanie etykiet produktów, które kupujemy/Picsel Każdy z nas wie, że żywność ma ogromny wpływ na nasze zdrowie. Specjaliście do spraw zdrowego żywienia coraz częściej wskazują na wysoko przetworzoną...

  • Losos pieczony w sosie szczawiowym

    To na dzisiejszy obiadek codzienny. Musialam go zrobic w 20 minut wiec zrobilam cos szybkiego ale smacznego. Najpierw wstawilam kawalki lososia polane...

  • 40 najważniejszych ziół z całego świata na Twoim parapecie lub za oknem! Teraz bez trudu wyhodujesz okazały tymianek, rozmaryn, szałwię lub rukolę. Naprawdę warto - zwłaszcza jeśli masz ochotę na zupę z rzeżuchy, sznycle z sosem szczawiowym lub zapiekaną cykorię. Znajdziesz tu prezentacje roślin, złożone ze zdjęcia, informacji o zasadach uprawy, zbioru i konserwowania, zastosowaniu w domowym leczeniu i w kuchni. Sprawdź, które zioła pasują do ziemniaków i ryb lub dobrze smakują w likierze!...