• Informacje na temat:

    szczaw wekowanie

Przepisy na temat: szczaw wekowanie
  • Co warto mrozić, suszyć i wekować wiosną? Truskawki!

    Truskawki okazują się być niekwestionowanym zwycięzcą, jeśli chodzi o zamykanie wiosny w słoiku. Jednak nie tylko wekowanie, bo owoce te można też suszyć i mrozić. Co ciekawe, Malwina Bareła radzi, aby truskawki mrozić na dwa sposoby...

  • Najlepszy szczaw jest w maju dlatego jadę za miasto w sprawdzone już miejsce i na łące zrywam liście szczawiu.

  • z mojego pierwszego zbioru :) co roku robię taki szczaw na zimę w ogóle nie kupuję gotowych słoiczków ponieważ moja wyobraźnia zaraz widzi te wszystkie robaki i piasek, które się tam zapewne znajdują :)

  • Dużo smaczniejsza alternatywa dla sklepowych koncentratów.

  • Pora na przetwory ze szczawiu, teraz jest najsmaczniejszy.

  • Taki szczaw przygotowuję każdego lata ponieważ bardzo lubimy zupę szczawiową.Tego lata to już trzeci raz zrywałam szczaw na działce.Zimą"jak znalazł" polecam.

  • Sprawdzony przepis na "Szczaw i wołowina"

  • Wcześniej zasypywałam pokrojony szczaw samą solą i tak pasteryzowałam. Teraz zrobiłam trochę inaczej : dodałam tyle wody, by masa miała konsystencję papki i na koniec połączyłam z sokiem cytrynowym by utrwalić kolor i smak.

  • Pewnie każdy tak robi,ale podzielę się swoją wiedzą,ja tak robię od lat bez żadnego oleju i jeszcze nigdy mi się nie zepsuł.

  • Smaczny pomysł na "Parzony szczaw do słoików"

Artykuły na temat: szczaw wekowanie
  • Szczaw rzadko kojarzy się nam z rośliną stosowaną w kulinariach, a jeszcze rzadziej z rośliną leczniczą. Ta znana wszystkim roślina kryje wiele tajemnic… Szczaw można jeść na surowo i po ugotowaniu.      Fot. 123RF.COM/PICSEL Szczaw jest wykorzystywany w kuchni i w medycynie ludowej już od starożytności. W czasach odrodzenia zalecano stosowanie szczawiu zwyczajnego przy chorobach wątroby i kamicy. Uważano także, że łagodzi bóle zębów. Obecnie zapomina się o korzystnym działaniu tej rośliny....

  • Sezon na szczaw zaczyna się już wczesną wiosną i trwa niemal do końca września. Warto wiedzieć, że roślina ta jest nie tylko bardzo smaczna, ale i zdrowa. Czy wiecie, kiedy ją stosować? Fot. 123RF/Picsel Szczaw jest wykorzystywany w kuchni i w medycynie ludowej już od starożytności. W czasach odrodzenia zalecano stosowanie szczawiu zwyczajnego przy chorobach wątroby i kamicy. Uważano także, że łagodzi bóle zębów. Obecnie zapomina się o korzystnym działaniu tej rośliny. Pogromca toksyn dla...

  • Sezon na szczaw zaczyna się już wczesną wiosną i trwa niemal do końca września. Warto wiedzieć, że roślina ta jest nie tylko bardzo smaczna, ale i zdrowa. Czy wiecie, kiedy ją stosować? Fot. 123RF/PicselCzęsto zdarza się, że szczaw w wielu miejscach rośnie dziko. Jednak chcąc mieć stuprocentową pewność, że nie zjadamy zanieczyszczonych listków, warto samemu zabrać się za uprawę tej rośliny. Nie wymaga to szczególnego doświadczenia ogrodniczego, a zapewni nam stały dostęp do tej pysznej...

  • Kiedy najlepiej kupować szczaw, a kiedy pomarańcze? Zobaczcie kalendarz sezonowy owoców i warzyw do wydrukowania. Fot. 123RF/Picsel Cały kalendarz podzieliliśmy na pory roku i miesiące. Od dzisiaj zawsze będziecie wiedzieć, na co jest właśnie sezon! Wystarczy zapisać plik pdf na dysku, wydrukować go i powiesić na lodówce.   Kalendarz owoców i warzyw do wydrukowania możecie pobrać tutaj: Polecamy też naszego e-booka poświęconego przetworom, które można robić cały rok:  

  • Sezon na szczaw zaczyna się już wczesną wiosną i trwa niemal do końca września. Warto wiedzieć, że roślina ta jest nie tylko bardzo smaczna, ale i zdrowa. Czy wiecie, kiedy ją stosować? Często zdarza się, że szczaw w wielu miejscach rośnie dziko. Jednak chcąc mieć stuprocentową pewność, że nie zjadamy zanieczyszczonych listków, warto samemu zabrać się za uprawę tej rośliny. Nie wymaga to szczególnego doświadczenia ogrodniczego, a zapewni nam stały dostęp do tej pysznej rośliny. Niewiele osób...

  • Chcąc zachować smak gorących, wielu z nas przygotowuje przetwory i weki. Niestety, czasem zdarza się, że po otwarciu słoika naszym oczom ukaże się pleśń. Co zrobić, aby uniknąć takiej sytuacji? Fot. 123RF/Picsel Szczelne zamknięcie w lodówce lub zamrożenie mogą nie być wystarczające, jeśli chcielibyśmy zachować nasze dżemy, chutney'e i marmolady na więcej niż parę dni (lub tygodni). W takim przypadku pozostaje nam jedynie pasteryzacja gotowych produktów. Jak wybrać słoik? Odpowiedni słoik...

  • W aptekach i sklepach zielarskich bez problemu znajdziemy półkę z artykułami ziołowymi, o których powszechnie wiadomo, że są zdrowe. Warto jednak w zioła zaopatrzyć się samemu, zwłaszcza że to nic trudnego. Fot. 123RF/Picsel Większość roślin ze sklepów zielarskich rośnie swobodnie na naszych łąkach, więc nawet jeśli nie posiadamy własnych upraw, ani wiedzy zielarskiej, możemy zdobyć je podczas popołudniowego - bo o tej porze najlepiej zbierać zioła - spaceru. Należy jednak pamiętać, żeby...

  • Robienie przetworów w warunkach domowych wraca do łask. Cenimy je znacznie wyżej niż te ze sklepu. Aby jednak móc delektować się własnoręcznie przygotowanymi pysznościami, musimy znać podstawowe zasady ich przygotowywania. Fot. 123RF/Picsel Do niedawna robienie przetworów kojarzyło się z czasami, kiedy sklepowe półki świeciły pustkami. Wówczas, chcąc mieć dostęp do witamin zawartych w owocach i warzywach także w zimie, lato spędzaliśmy na pracowitym zamykaniu ich w słoikach. Obecnie świeże...

  • Obiad znów się nie udał, a ciasto nie wyszło tak apetycznie, jak na ilustrującym przepis zdjęciu? Być może popełniasz któryś z tych błędów. 1. Kwaśne na początek Dodając kwaśne produkty na początku gotowania wydłużamy czas potrzebny do ugotowania pozostałych warzyw, a nawet możemy sprawić, że wszystko pozostanie twarde i potrawa będzie nieciekawa. Przykładem może być zupa szczawiowa, do której szczaw dodajemy dopiero, kiedy pozostałe składniki są już miękkie. Gotowanie utrudniają także ocet...

  • Jak gotować makaron, żeby się nie sklejał? Jak przyrządzić zielone warzywa, żeby nie straciły koloru? Zobaczcie 10 najczęstszych kulinarnych grzechów, które pogarszają smak i wygląd potraw, a także ich wartość zdrowotną. Jak uniknąć sklejania się makaronu przy gotowaniu?      fot. 123RF.COM Dlaczego zamiast zielonego jest... brązowe? Problem z mało apetycznym kolorem zielonych warzyw, które pod wpływem gotowania tracą niemal całą swoją "zieloność" jest do rozwiązania. Trzeba ograniczyć...