• Informacje na temat:

    szczaw jak przechowywać

Przepisy na temat: szczaw jak przechowywać
  • Co warto mrozić, suszyć i wekować wiosną? Truskawki!

    Bareła. A jak wygląda kwestia mrożenia wiosennych warzyw? Tu warto postawić na szczaw i botwinkę.  - Wystarczy je umyć, dokładnie osuszyć i po posiekaniu zapakować do pojemnika. Ja używam w tym celu(...) także zimą do herbaty - zdradza i ususzone owoce poleca przechowywać w szczelnych pojemnikach. Jeszcze zioła, jak np. koperek czy szczypiorek, które świetnie ożywią zupę albo jajecznicę. Jak je...

  • Do ciasta, do tradycyjnie panierowanego schabowego, do tatara lub kotleta mielonego i do wielu innych potraw jajko jest konieczne. W większości domów jest produktem podstawowym tak jak chleb czy sól. Czy jednak wiemy jak i gdzie przechowywać jajka ? Teraz latem temat ten jest szczególnie gorący.

  • Pomysły na obiad

    Kolorowe towarzystwo 1. Zielonych warzyw, takich jak ogórki, sałata, cukinia, szparagi czy brokuły, nie powinno się przechowywać w bliskim sąsiedztwie pomidorów czy papryki. Czerwone jarzyny(...). Nieźle sprawdzają się również szpinak, szczaw i włoska kapusta. Jesiennym przebojem może zostać także krem z papryki. Zielony sos do makaronu Chcesz przygotować spaghetti z oryginalnym sosem? Rozpuść...

  • Chrzan to niezbędny dodatek ogórków kiszonych /często również konserwowych/, składnik tradycyjnej ćwikły, element wielkanocnego menu i... No właśnie: sezon ogórkowy za nami a do Wielkanocy jeszcze daleko. Co więc zrobić z korzeniami chrzanu, których nie wykorzystaliśmy ? Chrzan warto przetworzyć i docenić nie tylko ze względu na cenę /ok. 20 zł za 1 kg/ ale również walory lecznicze i zdrowotne.

  • Pora na przetwory ze szczawiu, teraz jest najsmaczniejszy.

  • Taki szczaw przygotowuję każdego lata ponieważ bardzo lubimy zupę szczawiową.Tego lata to już trzeci raz zrywałam szczaw na działce.Zimą"jak znalazł" polecam.

  • Pewnie każdy tak robi,ale podzielę się swoją wiedzą,ja tak robię od lat bez żadnego oleju i jeszcze nigdy mi się nie zepsuł.

  • Smaczny pomysł na "Szczaw zapiekany z jajkiem"

  • Najlepszy szczaw jest w maju dlatego jadę za miasto w sprawdzone już miejsce i na łące zrywam liście szczawiu.

  • z mojego pierwszego zbioru :) co roku robię taki szczaw na zimę w ogóle nie kupuję gotowych słoiczków ponieważ moja wyobraźnia zaraz widzi te wszystkie robaki i piasek, które się tam zapewne znajdują :)

Artykuły na temat: szczaw jak przechowywać
  • Wielka księga smaków: Szczaw

    ...wybierać i przechowywać szczaw? Świeże liście szczawiu charakteryzują się intensywną barwą i dużą elastycznością. Podczas zakupu unikaj liści zwiotczałych i przebarwionych. Jeśli zbierasz dziko rosnący(...)Zawiera opóźniający starzenie beta-karoten, witaminę C, która działa antyoksydacyjnie oraz żelazo, wapń i błonnik. A przy tym ma mało kalorii. Listki szczawiu rozpoznasz po wydłużonym, strzałkowatym...

  • Szczaw rzadko kojarzy się nam z rośliną stosowaną w kulinariach, a jeszcze rzadziej z rośliną leczniczą. Ta znana wszystkim roślina kryje wiele tajemnic… Szczaw można jeść na surowo i po ugotowaniu.      Fot. 123RF.COM/PICSEL Szczaw jest wykorzystywany w kuchni i w medycynie ludowej już od starożytności. W czasach odrodzenia zalecano stosowanie szczawiu zwyczajnego przy chorobach wątroby i kamicy. Uważano także, że łagodzi bóle zębów. Obecnie zapomina się o korzystnym działaniu tej rośliny....

  • Nareszcie młode warzywa

    N​ajsmaczniejsze są u progu lata: świeża botwinka, jędrna marchewka, krzepka kalarepka, młody bób, szczaw czy ziemniaki kuszą smakiem i są niezwykle zdrowe.

  • Sezon na szczaw zaczyna się już wczesną wiosną i trwa niemal do końca września. Warto wiedzieć, że roślina ta jest nie tylko bardzo smaczna, ale i zdrowa. Czy wiecie, kiedy ją stosować? Fot. 123RF/Picsel Szczaw jest wykorzystywany w kuchni i w medycynie ludowej już od starożytności. W czasach odrodzenia zalecano stosowanie szczawiu zwyczajnego przy chorobach wątroby i kamicy. Uważano także, że łagodzi bóle zębów. Obecnie zapomina się o korzystnym działaniu tej rośliny. Pogromca toksyn dla...

  • Zastrzyk witalności dla organizmu, czyli sok z brzozy

    Przedwiośnie to idealny moment na pozyskanie soku z brzozy. A warto, bowiem - jak przekonuje specjalista ziołolecznictwa - kuracja specyfikiem stymuluje układ odpornościowy organizmu, skraca czas przesilenia wiosennego oraz pomaga schudnąć. Słowem - idealny na wiosnę!

  • Trudno znaleźć gospodynię, która nie miałaby mąki w swojej spiżarni. Jest to produkt zaskakująco uniwersalny, który znalazł zastosowanie w niemal każdym zakątku świata. Jak ją przechowywać, aby jak najdłużej zachowała swoje właściwości? Fot. 123RF/Picsel Dobra mąka ma swoisty zapach mielonego zboża, nie powinnyśmy w niej wyczuwać żadnych obcych aromatów, a na języku pozostawia lekko słodkawy posmak. Produkt powinien mieć jednolity, zbliżony do białego kolor, nie mogą w niej występować smugi w...

  • Wszystko o warzywach

    Wiosną jedzmy świeży szczaw, rabarbar, bób, botwinkę, rzeżuchę i szczypiorek. Latem - pomidory, paprykę, brokuły i kalafior. Jesienią - cukinię, dynię, bakłażany i kabaczki. Zimą - kapustę kiszoną(...)). Najmniejsze straty powoduje przechowywanie warzyw i owoców w postaci zamrożonej. Pięć ważnych zasad Jak uchronić warzywa przed stratami witamin? 1. Nie kupujmy warzyw przy ruchliwych szosach, bo spaliny...

  • Nie od dziś wiadomo, że polskie pomidory smakują najlepiej. Zwłaszcza jeśli samodzielnie wyhodowaliśmy je na działce lub w przydomowym ogródku. Warto jednak wiedzieć, że bardzo często popełniamy błąd, który zupełnie pozbawia je aromatu i wielu właściwości. Fot.123RF Przez długi czas, pomidory traktowano jedynie jako smaczny dodatek do wielu dań. Mało kto przypuszczał, iż mogą mieć rewelacyjny wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu. Gdy naukowcy zainteresowali się ich właściwościami, bardzo...

  • Wszyscy wiemy, że jajka są zdrowe. Jednak nie każdy wie w jaki sposób powinniśmy je przechowywać, aby jak najdłużej zachowały pełnię swoich właściwości i były zdatne do spożycia. Wbrew pozorom nie jest to prosta sprawa. Fot. 123RF/Picsel Jajka są produktem, który znajduje się niemal w każdej kuchni. Trudno wyobrazić sobie bez nich codzienne posiłki. W końcu czym jest śniadanie bez omleta, biszkopt bez piany z białek, czy nawet szybki obiad bez jajka sadzonego? Sposobów na ich wykorzystanie...

  • Co do magazynowania większości produktów nie mamy wątpliwości. Są jednak takie, które wzbudzają nie lada kontrowersje np. jajka. W jaki sposób powinniśmy je przechowywać, aby były świeże przez długi czas? Fot. 123RF/Picsel Rodzinne spotkania czy święta wymuszają na nas zakupy produktów spożywczych niemalże w hurtowych ilościach. Dzięki temu, z jednej strony nie musimy codziennie wybierać się do sklepu i tracić czasu na stanie w kolejkach. Z drugiej zaś, powinniśmy wiedzieć, jak właściwie...