• Informacje na temat:

    szaszłyki z miesa z wieprzowiny

Przepisy na temat: szaszłyki z miesa z wieprzowiny
  • Szaszłyki - shish kebab

    ..."obracające się pieczone mięso") robi się z baraniny, czasami z cielęciny lub drobiu, nigdy z wieprzowiny.

  • Grecja na talerzu:). Szaszłyki zamarynowane w charakterystycznych dla tego kraju przyprawach naprawdę zachwycają. Są zrobione z mięsa wieprzowego, ale są kruche i delikatne.

  • Błyskawiczne szaszłyki

    Z drobiu, schabu, wołowiny, baraniny... Wystarczy dodać trochę warzyw, ziół i okrasić sosem. Podajemy przepis na szaszłyki, które zrobisz błyskawicznie.

  • Sprawdzony przepis na "Szaszłyki z wieprzowiny w curry"

  • 5 pomysłów na szaszłyki

    Długie weekendy zawsze sprzyjają grillowaniu. Dla poszukujących inspiracji przygotowaliśmy pomysły na szaszłyki oraz dopasowane do nich sosy.

  • Sprawdzony przepis na "Szaszłyki z kurczaka i wieprzowiny na ostro"

  • Karkówka z papryką

    Składniki: 80 dag schabu karkowego 4 łyżki oleju 1 łyżka jasnego sosu sojowego 1 łyżka przyprawy do wieprzowiny chili w proszku 3-4 średnie cebule 1 strąk czerwonej papryki(...) w kostkę. Przygotuj marynatę do mięsa. Olej wymieszaj z sosem sojowym. Dodaj przyprawę do wieprzowiny oraz mielone chili do smaku. 2. Mięso polej marynatą. Wymieszaj starannie tak, by całe mięso...

  • Bardzo smaczny, soczysty pasztet, polecam :)

  • Dbasz o linię i kochasz grilla?

    ...stewią lub ksylitolem. Przysmaki z kurczaka, ryb i owoców morza Pachną tak pięknie jak karkówka, ale nie tuczą. Zamiast wieprzowiny wybierz mięso z kurczaka lub indyka. Drób ma dużo białka, a mało(...) więcej niż 330 kcal. Szaszłyki z kurczaka w ziołowej marynacie Każda porcja 330 kcal. Mięso umyj, osusz i pokrój w kostkę. Cebule pokrój w grube krążki, papryki w kostkę. Z octu, oleju i przypraw...

  • Choć prawdziwa rolada śląska jest z wołowiny to bardzo często robi się ją z wieprzowiny. W połączeniu z kluskami śląskimi i modrą kapustą tworzy wspaniałe danie kuchni śląskiej w dodatku z przepysznym sosem pieczeniowym powstałym przy pieczeniu rolad.

Artykuły na temat: szaszłyki z miesa z wieprzowiny
  • Marynaty do mięs

    ...koniec grillowania posmarować rybę pozostałą płynną marynatą. Marynata do wieprzowiny (1. rodzaj) szklanka wody 2/3 szklanki octu winnego cebula 20 ziaren jałowca 10 ziaren pieprzu 2 liście laurowe łyżeczka rozmarynu kilka szpilek świerkowych Marynata do wieprzowiny (2. rodzaj) pół litra białego wytrawnego wina cebula marchew por kawałek selera 2 ząbki czosnku goździk kilka...

  • Polacy chętnie sięgają po mięso wieprzowe, ponieważ jest podstawą wielu lubianych dań, m.in. gulaszu czy rolad. Wiele osób nie wyobraża sobie również niedzielnego obiadu bez chrupiącego kotleta schabowego, a grilla bez żeberek czy kaszanki. Fot. 123RF/Picsel Wieprzowina, jak każde mięso, zawiera wiele białka (podstawowego budulca mięśni) i wszystkie niezbędne aminokwasy. Jest również źródłem ważnych dla zdrowia witamin, m.in. A, D, E i K, które rozpuszczają się w tłuszczach. Witaminy i...

  • Dania z grilla. Polędwica z mozzarellą i pomidorem

    Połączenie grillowanego kawałka chudej wieprzowiny z pomidorem to zastrzyk witamin. Jak posiłek właściwie przygotować na grillu, radzi dietetyk Alicja Kalińska.

  • Maja Sobczak z Qmamkasze.pl pokaże ci jak łatwo przygotować szaszłyki, tym samym udowodni, że danie to nie jest zarezerwowane tylko na ciepłe, letnie wieczory. Składniki:- 7 limonek- pęczek grubego szczypioru- 2 poszatkowane papryczki chilli- 3 łyżki jasnego oleju sezamowego- 2 łyżki syropu klonowego (opcjonalnie)- 2 czubate łyżki masła orzechowego- 2 łyżki sosu sojowego tamari- 2 ząbki czosnku- duża garść poszatkowanej zielonej kolendry- 2 pokrojone na krążki kolby kukurydzy- kostka...

  • Ćevapčići z grilla po chorwacku

    Składniki: 400 g mielonej cielęciny 200 g mielonej wieprzowiny 1 cebula 1 jajko 1 kajzerka 1 łyżka Vegety oliwa Składniki na sos: 200 g Ajvaru łagodnego 2 ząbki czosnku 1-2 łyżki kwaśnej śmietany 1 łyżka posiekanej natki pietruszki Przygotowanie: Mięso przełożyć do głębokiej miski, dodać pokrojoną cebulę, jajka, Vegetę oraz wcześniej namoczoną w wodzie...

  • Amerykańskie barbecue niewiele ma wspólnego z polskim grillowaniem, bowiem w procesie pieczenia mięsa liczy się tu nie tylko jego jakość, ale też sposób opiekania i rodzaj używanego do tego drewna. Fot. 123RF/Picsel W Stanach Zjednoczonych, Kanadzie, Australii i Nowej Zelandii grillowanie nosi nazwę barbecue - słowo to odnosi się nie tylko do sprzętu używanego do przyrządzania mięsa, ale oznacza też przyjęcie, podczas którego piecze się i podaje grillowane potrawy. Drewno decyduje o smaku!...

  • Kuchnia Cypru – mielibyście odwagę to zjeść?

    ...pasty z ikry, czyli taramosalaty. Zupa Na pewno zasmakuje nam giouvarlakia, czyli zupa cytrynowa z klopsikami z wieprzowiny. Nie powinno nas także zaskoczyć avgolemono. Ta zupa również(...). Cypryjczycy uwielbiają także souvlaki, szaszłyki z mięsem i warzywami. Prócz wspomnianego moussakas można zamówić inną zapiekankę mięsną, zwaną kleftiko. Przyrządza się ją z baraniny i jagnięciny...

  • Umiejętne łączenie składników sprawia, że dania są nie tylko smaczniejsze, ale również zdrowsze. Wbrew pozorom, nie potrzebujecie do tego encyklopedycznej wiedzy. Fot. 123RF/PicselKażdy kucharz-amator powinien zapamiętać kilka sprawdzonych połączeń smakowych, dzięki którym przygotujecie wyjątkowo apetyczne posiłki. To właśnie dzięki nim za każdym razem zaserwujecie bliskim dania, które są nie tylko zdrowe, ale i bardzo smaczne. Wieprzowina zdrowsza niż myślisz Często mówi się, że wieprzowina...

  • 5 zasad, jak grilować, żeby nie chorować?

    ...w nim związków rakotwórczych. Jako składnik marynaty doskonale sprawdza się też piwo. Okazuje się, że marynowanie wieprzowiny w ciemnym piwie typu ale znacząco zmniejsza ilość substancji rakotwórczych...

  • Bezpłatne warsztaty kulinarne dla mam z dziećmi! Serdecznie zapraszamy wszystkie mamy wraz z dziećmi na warsztaty kulinarne, które odbędą się w środę 11 czerwca w warszawskiej szkole gotowania Little Chef przy ul. Tadeusza Rejtana 15. Rozpoczęcie warsztatów o godzinie 10.00. Przewidywany czas trwania - ok. 4h. W trakcie warsztatów nauczymy się: Jak rozpoznawać dobrej jakości mięso wieprzowe i wędliny, Jakich dodatków w mięsie i wędlinach należy unikać, Jak przyrządzać wspaniałe potrawy z...