• Informacje na temat:

    szary sos do karpia

Przepisy na temat: szary sos do karpia
  • Wigilia po staropolsku

    .... Ułożyć karpia na półmisku. Migdały uprażyć na suchej patelni. Rybę udekorować cytryną, migdałami i plastrami marchewki. Tak samo robi się leszcza i lina na szaro. Można też w zrobiony sos włożyć surowe(...)Karp w migdałach Sposób przygotowania 1. Oczyściwszy karpia, posolić. Ugotować włoszczyznę w wodzie lub piwie, tj. pietruszkę, seler, por, marchew. Wrzucić w ten smak jednego grzyba, parę cebul...

  • Tanie, łatwe i bardzo szybkie w wykonaniu!

  • Przepis wart wypróbowania: "Orzechowe dzwonka karpia"

  • Przepis,ten w naszej rodzinie jest od dawna.pochodzi z Kuchni Polskiej wydanej we Lwowie w roku 1888.Jest to bardzo smaczne,typowo wigilijne danie.Przykro mi jest, ale nie posiadam fotografii dania.Polecam spróbować zrobić,mimo że potrzeba na przyrządzenie tej ryby trochę .czasu.

  • Smaczne klopsiki na drugie danie.

  • Smaczny pomysł na "Tuszka karpia pieczona w cebuli"

  • Przepis Karola Okrasy

  • Mogą urozmaicić świąteczny stół tym którzy nie przepadają za karpiem bo ma ości.Kotleciki mogą zjeść spokojnie starsze osoby jak i dzieci.Serdecznie polecam:)

  • Prosty przepis na doskonały dodatek do mięs i sosów.

  • Wypróbowany przepis na "Przystawka z karpia"

Artykuły na temat: szary sos do karpia
  • Bożonarodzeniowe obyczaje

    .... Podawano karpie, szczupaki, karasie, liny, sandacze, pstrągi i inne ryby słodkowodne, przyrządzając je w rozmaity sposób. Był zatem karp smażony i karp po polsku w słynnym szarym sosie gotowanym na(...)" świerkowa, sosnowa lub jodłowa, którą dekorowano dom, przybijano do płotów, furtek i drzwi. W niektórych regionach Polski przygotowywano stroik, który składał się z rozwidlonego wierzchołka świerku...

  • Ciężko wyobrazić sobie wigilijną kolację bez karpia. W końcu to polska, świąteczna tradycja, prawda? Nic bardziej mylnego! Karp nie jest typową, polską rybą wigilijną. Nieprzyjemny smak karpia może wynikać ze sposobu jego przechowywania i transportowania. / fot. 123rf.com Karpie w Polsce hodowane są od XIII wieku. Już ojcowie cystersi zarybiali na masową skalę stawy właśnie karpiem. Trzeba przyznać, że jest to ryba łatwa i tania w hodowli, co wpłynęło znacząco na jej popularność. Przez wieki...

  • Bożonarodzeniowe obyczaje

    .... Podawano karpie, szczupaki, karasie, liny, sandacze, pstrągi i inne ryby słodkowodne, przyrządzając je w rozmaity sposób. Był zatem karp smażony i karp po polsku w słynnym szarym sosie gotowanym na(...)" świerkowa, sosnowa lub jodłowa, którą dekorowano dom, przybijano do płotów, furtek i drzwi. W niektórych regionach Polski przygotowywano stroik, który składał się z rozwidlonego wierzchołka świerku...

  • Keczup wymyślili Chińczycy, do Europy sprowadzili go Anglicy, a Amerykanie uznali go za warzywo. Sos, który podbił cały świat, robi się z pomidorów lub... bananów! Fot. 123RF/Picsel Dodajemy go do kanapek, frytek, pizzy czy potraw mięsnych. Ten zimny sos pomidorowy może być łagodny lub ostry, klasyczny - ciemnoczerwony lub zielony, zawsze jednak poprawia smak potraw. Zazwyczaj kupujemy gotowy keczup w sklepie, ale niektórzy przyrządzają go sami w domu, używając do tego przecieru pomidorowego,...

  • Boże Narodzenie w kuchni polskiej

    ...ponad 150 lat: 1. Zupy: barszcz z uszkami, zupa migdałowa lub z głogu; 2. Szczupak na szaro w rodzynkowym sosie; 3. Szczupak na żółto z szafranowym sosem; 4. Szczupak lub sandacz na zimno; 5. Karp gotowany w sosie winnym; 6. Okonie z kartoflami; 7. Szczupak w łusce gotowany w jarzynach, podawany z tartym chrzanem zaprawiany octem; 8. Jaigane zapiekane z piwem i imbirem; 9. Sago legumina z sokiem...

  • Jest uznawany za najbardziej tradycyjną potrawę wigilijną w Polsce, niezależnie od regionu. Smażony, pieczony, gotowany, w galarecie - zajmuje pokaźną część wigilijnego stołu. Bez niego po prostu nie wyobrażamy sobie świąt. Jak go przygotować, aby był naprawdę smaczny? Fot. 123RF/Picsel Świąteczna tradycja nakazuje, aby jednym spośród dwunastu wigilijnych dań był karp. Niestety, wiele osób nie przepada za tą rybą ze względu na jej specyficzny smak. Jak się okazuje, "mulistego" aromatu można...

  • Świąteczny przewodnik kulinarny

    ...: 1. Zupy: barszcz z uszkami, zupa migdałowa lub z głogu. 2. Szczupak na szaro w rodzynkowym sosie. 3. Szczupak na żółto z szafranowym sosem. 4. Szczupak lub sandacz na zimno. 5. Karp gotowany w sosie...

  • Jest uznawany za najbardziej tradycyjną potrawę wigilijną w Polsce, niezależnie od regionu. Bez niego trudno wyobrazić sobie wigilijny stół. Na co zwracać uwagę w czasie jego kupna? Fot. 123RF/Picsel Karpie w Polsce hodowane są od XIII wieku. Już ojcowie cystersi zarybiali na masową skalę stawy właśnie karpiem. Trzeba przyznać, że jest to ryba łatwa i tania w hodowli, co wpłynęło znacząco na jej popularność. Przez wieki karp był daniem z pańskiego stołu. Tłusty, sycący i smaczny. Być może...

  • ...japońsku. Łosoś w cytrynie, pstrąg w majonezie i karp w szarym sosie. Teraz szykuję pangę. I jak mi nie przejdzie- to zostanę syrenką. Taką pół-kobietą a pół-rybą. Ze wskazaniem na to drugie...

  • Zgodnie z polską tradycją, karp to ryba, której na wigilijnym stole nie powinno zabraknąć. Skąd wziął się ten zwyczaj, jak kupić dobrego karpia i kiedy smakuje najlepiej? Oto kilka rad i trzy przepisy na karpia, które sprawdzą się nie tylko w okresie bożonarodzeniowym. Przepisy na karpia można znaleźć w bardzo starych książkach kucharskich. Jak się okazuje, ta ryba była hodowana już w średniowieczu, w Polsce piastowskiej. Jednak karp zaczął królować na polskich stołach dopiero po II wojnie...