• Informacje na temat:

    szare kluski poznanskie kulane

Przepisy na temat: szare kluski poznanskie kulane
  • Dziś zapraszam do Poznania i ogólnie Wielkopolski. Poznańskie szare kluchy to głęboko skrywany obiekt pożądania wielu Wielkopolan. Dlaczego skrywany? A tego nie wiem, bo niewielu moich znajomych przyznaje się do częstego przygotowywania i jadania tej potrawy. Ale tutaj wszyscy ją znają, nie ma chyba mieszkańca Wielkopolski, który by nie próbował klusek z surowych ziemniaków. Jeszcze nasze babcie gotowały je bardzo często, później do kuchni, jadalni i na wielkopolskie stoły wkroczyły nieco...

  • które mi wyszły coś mało szare chociaż leżały dobre 45 minut, ale za to smakowały ;))) od kilku osób słyszałam że robią z dodatkiem twarogu ja zrobiłam bez niego. Podałam je okraszone cebulką przesmażoną na boczku i wędzonym podgardlu. Wyszło mi więcej więc zamroziłam i kolejnym razem zjadłam polane stopionym masłem i posypane cukrem. Obje wersje polecam. Podaje mniej więcej ilość składników bo robiłam "na oko"... :)

  • Prosty przepis na doskonały dodatek do mięs i sosów.

  • Dzisiejsze danie z pewnością nie jest dla tych, którzy się odchudzają. Jednak od czasu do czasu można się pokusić o jego zrobienie, bo jest na prawdę pyszne. Szare ziemniaczane kluski ze skwarkami przygotowywała moja babcia i odkąd pamiętam, dziadek się nimi zajadał. Do tego trochę białego, pokruszonego sera i łyżka kiszonej gotowanej kapusty – prawdziwa rozpusta ;)

  • Sprawdzony przepis na "Szare kluski na mące żytniej"

  • Połączenie ziemniaczanych klusków z mięsnymi pulpecikami i serowym sosem.

  • Przepis nie jest trudny, kluski są przepyszne. Polecam :-)

  • Super smaczne wiejskie jadło.

  • Przepis na ziemniaczane szare kluchy z dodatkiem kiszonej, podsmażanej kapusty i skwarkami.

  • Kluski ziemniaczane, inaczej nazywane szarymi, sinymi..

Artykuły na temat: szare kluski poznanskie kulane
  • Polacy uwielbiają kluski. Te potrawy to odbicie kuchni ludowej, chłopskiej – prostej, sycącej i na wskroś tradycyjnej. Fot. 123RF/Picsel Współczesna kuchnia polska jest wypadkową kuchni szlacheckiej i kuchni chłopskiej. Ta pierwsza to dania wykwintne, często goszczące na świątecznych stołach, druga jest kuchnią codzienną, ekonomiczną, prostą i szybką. To właśnie za sprawą kuchni chłopskiej w naszym jadłospisie znalazły się nieskończone ilości potraw z kasz i ziemniaków. Najlepszym przykładem...

  • Dania mączne cieszą się w polskiej kuchni sporą popularnością. Skąd ona się bierze i za co tak bardzo lubimy kopytka? Obecna kuchnia polska jest wypadkową kuchni szlacheckiej i kuchni chłopskiej. Ta pierwsza to dania wykwintne, często goszczące na świątecznych stołach, druga jest kuchnią codzienną, ekonomiczną, prostą i szybką. Jej potrawy możemy spotkać w barach szybkiej obsługi, a także w restauracjach tradycyjnych. Kopytka zaliczają się do kuchni chłopskiej. Są potrawą tanią w...

  • Kopytka, knedle, pyzy i zacierki niezwykle często goszczą na naszych talerzach, a pośród nich bezapelacyjnie królują kluski śląskie. Jak je zrobić i z czym zaserwować? Odpowiedzi na te pytania doskonale znają nasi użytkownicy. Fot. 123RF/Picsel Obecna kuchnia polska jest wypadkową kuchni szlacheckiej i kuchni chłopskiej. Ta pierwsza to dania wykwintne, często goszczące na świątecznych stołach, druga jest kuchnią codzienną, ekonomiczną, prostą i szybką. To właśnie za sprawą kuchni chłopskiej w...

  • Polacy to naród kluskowy. Kopytka, pyzy, śląskie, pierogi, knedle, zacierki – długo można by wymieniać polskie kluski. Te potrawy to odbicie kuchni ludowej, chłopskiej – prostej, sycącej i na wskroś tradycyjnej. Bardzo lubianymi kluskami są idealne na jesień ciepłe kluchy, czyli kluski kładzione. A o tym, że mogą wystąpić w niejednej odsłonie, wie każdy miłośnik kulinarnych eksperymentów, opartych na sprawdzonych wzorcach. Sprawdzone wzory Składniki:1,5 szklanki mąki½ szklanki wody2...

  • Gdy mamy pewność, że zaplanowane działanie się nie powiedzie lub coś się nie uda mówimy: "z tej mąki nie będzie chleba". A gdybyśmy chcieli użyć tego wyrażania w dosłownym jego znaczeniu? Czy zawsze potrafimy trafnie ocenić mąkę i jej jakość? Fot. materiały prasowe Cechy mąki dobrej jakości Gdy mamy do czynienia z sypkimi produktami, warto sprawdzić czy nie zalęgły się w nich szkodniki. Przekonamy się o tym otwierając opakowanie i przesypując mąkę na stolnicę lub do miseczki czy talerzyka....

  • Właśnie wróciłem z dość dalekiej podróży, zmęczenie samo wciskało się pod powieki, ale było dość skutecznie pokonywane przez głośne pomruki pustego żołądka. Nie ma szans, nie odpocznę, jeśli czegoś nie zjem. Na szczęście z pomocą przyszedł Mecenas, który postanowił wyciągnąć mnie na lekki, niedzielny obiad. Tym razem postanowiliśmy wybrać miejsce według bardzo prostego klucza - jakaś nowa, niedroga i ładna knajpka. W Krakowie na kulinarnej mapie w ostatnich tygodniach pojawiły się dwa...

  • My już wiemy jakie tradycje kulinarne panują w Małopolsce, województwie łódzkim, na Śląsku, w Wielkopolsce, czy w Łowiczu. Zobaczcie, o jakich potrawach wspomnieli laureaci. Bardzo dziękujemy za to, że podzieliliście się z nami kulinarnymi tradycjami z Waszych regionów. Nie spodziewaliśmy się, tak wielu przepisów i anegdotek.  Spośród wszystkich nadesłanych zgłoszeń musieliśmy wybrać, te do autorów których powędrują książki. Miło nam przedstawić laureatów konkursu. Pani Karina W. "Przedbórz...

  • NOWE SMAKI! NOWE POMYSLY!Dla miłośników eksperymentowania w kuchni, wielbicieli nowinek ze świata, mnóstwo ciekawych i prostych w wykonaniu pomysłów. Okazuje się, że Francuzi też jedzą klopsy, ale w sosie z dodatkiem wina, mielone kotlety Włochów są przyrządzane z parmezanem, a na Ukrainie do pierogów z mięsem dodaje się cząber. W zmienionej postaci znane są też bigos lub gołąbki. Warto wybrać się na wycieczkę po kuchniach świata i zjeść to samo w całkiem nowej postaci. Od kotlecików...

  • Weganizm to nie tylko dieta, ale styl życia, który eliminuje produkty pochodzenia zwierzęcego. Weganie nie noszą futer, nie jedzą mięsa ani jajek, nie chodzą do zoo i nie kupują produktów testowanych na zwierzętach. Weganie jedzą wyłącznie produkty pochodzenia roślinnego. / fot. 123RF.COM/PICSEL   Weganie starają się na co dzień żyć tak, aby nie przysparzać cierpienia zwierzętom. Rezygnują więc ze wszystkiego, co od zwierząt pochodzi, nieważne czy jest to mięso czy futro zwierzęcia. Wielu...

  • Polskie tradycyjne potrawy to wasza najczęstsza odpowiedź na postawione pytanie. Jesteście dumni z naszej rodzimej kuchni i właśnie tym najchętniej poczęstowalibyście przyjaciela Włocha. Zobaczcie, które odpowiedzi nas urzekły i zdobyły nagrody. Dziękujemy za wszystkie nadesłane odpowiedzi. Wasze pomysły były naprawdę inspirujące, niestety nagrodzić mogliśmy jedynie trzy osoby.  Książki "Kuchnia toskańska" Piotra Adamczewskiego  wędrują do:   Pani Michalina Moja propozycja na danie dla...