• Informacje na temat:

    syrop z miety

Przepisy na temat: syrop z miety
  • Zupa truskawkowa z miętą

    .... W tym czasie przygotowujemy przecier truskawkowy. Z połowy truskawek robimy puree. Wlewamy do zimnego syropu z winem i sokiem pomarańczowym. Dodajemy pozostałe truskawki przecięte wzdłuż na pół...

  • W upały piję dużo wody, w tym roku wzbogaciłam ją syropem z mięty.Świetnie smakuje na zimno i ciepło.

  • Dominika Wójciak: Warzywa to dla mnie temat rzeka

    .... Pietruszka uwielbia pieczenie z odrobiną miodu, z chili - robi się wtedy taka super słodka. Można jeszcze dosłodzić ją odrobiną syropu klonowego, co w ogóle zupełnie zmienia jej smak. Uwielbiam...

  • Kiedy moja córka robiła ten syrop, byłam nastawiona sceptycznie.Moje wątpliwości ulotniły się, gdy zostałam poczęstowana pysznym, orzeźwiającym napojem na bazie syropu. Gorąco go polecam. W połączeniu z wodą mineralną i plasterkiem cytryny jest wyjątkowy.

  • Jabłka z miętą w syropie

    ...z gotującą wodą (wody tyle aby przykryć jabłka). Wyjąć po 3 minutach. W tym czasie w osobnym naczyniu zagotować litr wody, dodać cukier. Gotować kilka minut, aż powstanie syrop. Cytryny sparzyć wrzątkiem, przekroić na połówki i wycisnąć sok. Dodać do syropu. Listki mięty opłukać. Do słoików ciasno układać jabłka,przekładać miętą.Całość zalać gorącym syropem,szczelnie zakręcić. Pasteryzować 20 minut...

  • Może być lekarstwem lub słodzikiem do herbatki.

  • Sorbet cytrynowy z miętą

    ..., resztę drobno posiekaj. Zalej je wodą, dosyp cukier, dokładnie wymieszaj. Z cytryn i limonki wyciśnij sok, dodaj do syropu, doprowadź do wrzenia i gotuj na średnim ogniu 10 minut, aż syrop odparuje i lekko zgęstnieje. Łyżkę do lodów zanurz na chwilę we wrzątku, żeby łatwiej było nabierać zgrabne kulki sorbetu. Na dno wysokich szklanych pucharków nalej po łyżce syropu cytrynowego (może być też inny...

  • Syrop cukrowy można bez trudu kupić w dobrze zaopatrzonym sklepie, ale przygotowany samodzielnie jest znacznie tańszy. Przydaje się jako syrop barmański do słodzenia drinków, a także kawy czy koktajli owocowo-warzywnych. Używam go również do słodzenia nalewek z delikatnych owoców, na przykład malin.

  • Majówka z herbatą

    Mrożona herbata jest prawdopodobnie jednym z najpopularniejszych sposobów na orzeźwienie. Może być komponowana z całą gamą dodatków – świeżych owoców, ziół lub syropów!

  • Soki i syropy z owoców czeremchy (a także np. czarnego bzu) można przygotowywać starą i tradycyjną metodą, bez sokownika, sokowirówki czy wyciskarki. Wystarczy mieć duży garnek. A zrobić go warto, bo ciemne owoce czeremchy są pełne antocyjanów i wielu innych dobroci dla zdrowia.

Artykuły na temat: syrop z miety
  • Syrop piernikowy

    Ten słodki syrop, dolany do gorącej herbaty z aromatem bergamotki, sprawdzi się zamiast łyżeczki cukru. Możesz także tworzyć na jego bazie bożonarodzeniowe mojito, zastąp jedynie limonkę pomarańczą i zrezygnuj z mięty. Zmieszany ze złotą farbą jadalną i dolany do kieliszka prosecco utworzy bajecznie migoczący, smaczny aperitif.

  • Drapanie w gardle, ból mięśni, uciążliwy katar i łzawienie oczu – większość z nas doskonale wie, że te objawy nieuchronnie zwiastują przeziębienie. Jak sobie poradzić? Sięgnijcie po miksturę stosowaną przez nasze babcie. Fot. 123RF/Picsel Syrop lub też nalewka z czosnku zajmowały bardzo istotne miejsce w apteczkach naszych babć. Jednak czy we współczesnym świecie znajdziemy miejsce dla tak archaicznych medykamentów? Okazuje się, że jak najbardziej tak. Stare, sprawdzone metody są doskonałym...

  • Antybakteryjny syrop klonowy

    Ratunek przed groźnymi bakteriami prosto z kanadyjskich lasów? Naukowcy z McGill University w Montrealu zaprezentowali podczas zjazdu American Chemical Society w San Francisco wyniki badań, które wskazują, że wyciąg z syropu klonowego może bardzo zwiększać skuteczność działania antybiotyków. Światowa Organizacja Zdrowia alarmuje, że rosnąca odporność niektórych szczepów bakterii na dotychczas...

  • Obecny niemal na każdym amerykańskim stole - w Polsce nadal traktowany jako egzotyka. Czym jest syrop klonowy i dlaczego powinniśmy po niego sięgnąć? Fot. 123RF/Picsel Syrop klonowy powstaje z soku klonowego. Pierwotnie zbierany przez Indian, dziś stanowi istotny element amerykańskiego przemysłu spożywczego. Zbierany już mechanicznie, a następnie przetwarzany, obecny na każdym stole w Stanach, zwłaszcza w porze śniadaniowej. Czy słusznie kojarzymy go z kalorycznością? By odpowiedzieć na to...

  • Owsianka z  figami i ciepłym syropem miodowym

    Idealne śniadanie.

  • Syrop glukozowo-fruktozowy znajduje się bardzo wielu produktach dostępnych w sklepach – od soków, przez jogurty i pieczywo, na ketchupie i musztardzie kończąc. Dlaczego producenci tak chętnie go używają? I czy rzeczywiście jest dla nas szkodliwy? Fot. 123RF.COM/PICSEL W latach 70. XX wieku amerykański rynek został zdominowany przez syrop glukozowo-fruktozowy, wypierając nawet zwykły, znany wszystkim cukier z buraków. Czym jest syrop glukozowo-fruktozowy? Syrop glukozowo-fruktozowy to roztwór...

  • Musisz je mieć w domowej apteczce

    Trzy przepisy na kwiatowe syropy.

  • Mięta uwodzi świeżością i aromatem – szkoda tego nie wykorzystać, a możliwości jest wiele. Potrafi skutecznie wspierać nasze zdrowie, a do sztuki kulinarnej – i w daniach słonych, i słodkich – wnosi niezwykle interesującą, egzotyczną nutę. Mięta jest bardzo łatwa w uprawie: nie potrzebujemy doświadczenia ogrodniczego, żeby mieć kilka sadzonek w ogrodzie albo w doniczkach na parapecie lub na balkonie. Warto poznać miętę imbirową, bananową, truskawkową, czekoladową... I dać się zaskoczyć -...

  • Ina Rybarczyk: Moja kuchnia wciąż samą mnie zaskakuje

    ..., nadając mu głębokości smaku. Nie musimy się też obawiać, że czegoś nie mamy w domu. We wstępie dokładnie objaśniłam, co i czym można zastąpić. Nie masz syropu klonowego? Nie ma sprawy! Użyj syropu...

  • W weekend częściej sięgamy po alkohol. Niestety, równie często musimy borykać się z tzw. „syndromem dnia wczorajszego”. Na szczęście jest kilka sposobów, dzięki którym poranek po imprezie przywitamy wypoczęci i bez kaca! Fot. 123RF/Picsel Pijąc alkohol w nierozsądnych dawkach, następnego dnia możemy borykać się z kacem. Boląca głowa, nadwrażliwość na światło oraz mdłości to tylko niektóre z jego najczęstszych objawów. Ale kac wcale nie musi być nieprzyjemnym dodatkiem do każdej imprezy,...