-
Informacje na temat:
syrop z kwiatu bzu czarngo
-
co roku taki przygotowuję i przez jesień i zimę podaję dziecku w celu zwiększenia odporności oraz dorosłym podczas przeziębień
-
Zdrowy i smaczny syrop, który robi się z kwiatów krzewu czarnego bzu.
-
Teraz jest najlepsza pora na wykonanie syropu na przeziębienie. Można go długo przechowywać.
-
dziś przychodzę do Was z przepisem na super syropek, sok z kwiatów czarnego bzu. Jest to idealny dodatek do herbaty, czy zimnej wody-super orzeźwia, świetnie smakuje, ma dużo witamin i właściwości zdrowotnych. Między innymi pomaga na przeziębienie, wzmacnia, usuwa stany zapalne itp. Gorąco polecam. Teraz bez zaczął kwitnienie, więc mamy najlepszy czas na zrobienie syropu. Jest tego wart :) Smakuje świetnie-gorąco polecam
-
Łagodzi skutki przeziębienia.
-
smaczny zdrowy
-
Na pewno zdrowy.
-
Drzewa lipowe obecnie obficie kwitną i jest najlepszy czas by przygotować taki właśnie cudnie pachnący syrop :)
-
Aromatyczna nalewka dla dorosłych.
-
orzezwiajacy i pyszny,po rozrobieniu syropu z woda otrzymamy ok 28l soku
-
Suszone i kandyzowane owoce to pyszny i zdrowy zamiennik słodyczy, który pozwoli nam zaspokoić apetyt na słodkości, i dostarczy witamin i składników odżywczych. Odrzućmy czekoladę, nie jedzmy cukierków - suszone morele i kandyzowany ananas są dla nas znacznie korzystniejsze. Jak wekować przetwory? Porozmawiaj na Forum! Fot. 123RF/Picsel Suszenie jest najstarszą z metod konserwacji żywności, nasi przodkowie suszyli zboża, ryby, mięso, warzywa i owoce. Współcześnie używamy przede wszystkich...
-
Drapanie w gardle, ból mięśni, uciążliwy katar i łzawienie oczu – większość z nas doskonale wie, że te objawy nieuchronnie zwiastują przeziębienie. Jak sobie poradzić? Sięgnijcie po miksturę stosowaną przez nasze babcie. Fot. 123RF/Picsel Syrop lub też nalewka z czosnku zajmowały bardzo istotne miejsce w apteczkach naszych babć. Jednak czy we współczesnym świecie znajdziemy miejsce dla tak archaicznych medykamentów? Okazuje się, że jak najbardziej tak. Stare, sprawdzone metody są doskonałym...
-
Syrop glukozowo-fruktozowy znajduje się bardzo wielu produktach dostępnych w sklepach – od soków, przez jogurty i pieczywo, na ketchupie i musztardzie kończąc. Dlaczego producenci tak chętnie go używają? I czy rzeczywiście jest dla nas szkodliwy? Fot. 123RF.COM/PICSEL W latach 70. XX wieku amerykański rynek został zdominowany przez syrop glukozowo-fruktozowy, wypierając nawet zwykły, znany wszystkim cukier z buraków. Czym jest syrop glukozowo-fruktozowy? Syrop glukozowo-fruktozowy to roztwór...
-
Pobudzają wyobraźnię, wspaniale pachną i jeszcze lepiej wyglądają. Kwiaty bezsprzecznie są jednymi z najpiękniejszych darów natury, lecz poza walorami estetycznymi świetnie sprawdzają się również...na talerzu. Poznajcie zatem ich kulinarne zastosowanie. Pojęcie „kwiatów jadalnych" zaczyna być coraz bardziej powszechne, a możliwości ich nabycia również przybywa. Najlepiej oczywiście wyhodować je we własnym ogródku. Wtedy trzeba pamiętać, że na smak rośliny wpływa pora zbioru - najlepiej robić...
-
Kwiaty w kuchni to nie tylko ozdoba stołu, choć takich nigdy nie powinno zabraknąć. Mają znacznie szersze zastosowanie niż mogłoby się wydawać. Fot. 123RF/Picsel Tani szafran Przyjrzyjmy się bliżej łatwemu w hodowli, powszechnie występującemu i prześlicznie żółtemu nagietkowi. W kuchni to przede wszystkim przyprawa. Płatki nagietka mają lekko pikantny smak i od dawien dawna zastępowano nimi najdroższą przyprawę świata, czyli szafran. Znajduje to odbicie w ich nazwie - róża szafranowa. Także...
-
Obecny niemal na każdym amerykańskim stole - w Polsce nadal traktowany jako egzotyka. Czym jest syrop klonowy i dlaczego powinniśmy po niego sięgnąć? Fot. 123RF/Picsel Syrop klonowy powstaje z soku klonowego. Pierwotnie zbierany przez Indian, dziś stanowi istotny element amerykańskiego przemysłu spożywczego. Zbierany już mechanicznie, a następnie przetwarzany, obecny na każdym stole w Stanach, zwłaszcza w porze śniadaniowej. Czy słusznie kojarzymy go z kalorycznością? By odpowiedzieć na to...
-
W szóstym odcinku programu "Bake Off Ale Ciacho" Tomasz zaprezentował jurorom przepis na miodownik udekorowany kwiatami. Biszkopty 12 jaj 4 łyżki cukru 1 szklanka płynnego miodu niecałe 2 szklanki mąki pszennej 6 łyżek mąki ziemniaczanej 4 łyżki przyprawy do piernika 2-3 łyżeczki cynamonu 2 łyżeczki proszku do pieczenia Marmolada 3 puszki moreli w zalewie mąka ziemniaczana do zagęszczenia opcjonalnie żelatyna Krem miodowy 3 jaja 150 g drobnego cukru 300 g masła 2 łyżki miodu...
-
Je się także oczami! Chcesz opanować sztukę oryginalnego dekorowania potraw, które będą zachwycać już samym swym wyglądem? Dekoracje z warzyw, kwiatów i owoców nie są zbyt trudne do wykonania, a oczarują niejednego smakosza i zachęcą każdego niejadka! Naukę rozpoczniesz od poznania narzędzi kuchennych potrzebnych przy pracy. Następnie zaznajomisz się z tajnikami dekorowania marchwią i rzodkiewką, ziemniakami, kalarepką i selerem, pomidorami, papryką i awokado, cukinią, ogórkiem i dynią,...
-
Książka, inspirowana bardzo popularnymi w Polsce publikacjami światowego promotora diety bezglutenowej doktora Williama Davisa, jest ich rodzimą kontynuacją, dostosowaną do polskiej diety i tradycji kulinarnej. Wartościowych publikacji adresowanych do celiaków i osób na diecie bezglutenowej jest w polskich księgarniach niewiele. Najczęściej ich autorzy skupiają się wyłącznie na bezglutenowości i wykorzystują składniki, które nie powinny mieć wstępu do naszych kuchni (np. produkty zawierające...
-
Od zawsze krzew czarnego bzu był uważany za roślinę o nadzwyczajnych właściwościach. Dowiedzione jest naukowo, że wiele jego składników ma istotny i korzystny wpływ na ludzki organizm. Dzięki tej książce dowiecie się, jak domowymi sposobami leczyć dolegliwości dnia powszedniego, tak aby słaby ból nie zamienił się w duży problem zdrowotny. Wiele znanych przepisów i receptur wskazuje, że czarny bez jest silnie zakorzeniony także w naszej domowej kuchni. Niezależnie od tego, czy jest to dżem z...