• Informacje na temat:

    syrop z głogu

Przepisy na temat: syrop z głogu
  • Zdrowe przetwory na zimę

    Dżem z brusznic - 3 l czerwonych borówek, 4 szkl. cukru, 3 szkl. wody, 4-5 dużych gruszek, 4 jabłka. W płaskim rondlu sporządzić syrop z wody i cukru. Do gorącego syropu włożyć obrane i pokrojone(...) zbierzemy jesienią po przymrozkach, nie musimy jej odgoryczać, a dżem dodatkowo możemy wzbogacić o dojrzałą dynię, która swym kolorem i smakiem doda koloru i aromatu. Nalewka z głogu Głogiem potocznie...

  • Niezwykły likier ze zwykłych krzewów

  • Syrop pachnący latem, pełen smaku i aromatu malin, słodki i gęsty. Zimą dodaję go do rozgrzewającej herbaty, wzbogacam malinami napar z czystka (ponieważ wraz z malinami działa jeszcze lepiej), polewam syropem budynie i kaszki. Taki miły, domowy comfort food. Podane proporcje wystarczą do napełnienia 5 butelek o pojemności 300 ml.

  • Gotowy syrop ma przyjemny, rześki, lekko chłodzący smak i bardzo lawendowy aromat. Już niewielka ilość syropu (łyżka na szklankę) rozcieńczona wodą przyjemnie chłodzi podczas upałów. Wlany na dno dużego kieliszka i dopełniony białym wytrawnym winem z lodówki – przenosi nas do pięknych, spokojnych, sennych miasteczek położonych na wzgórzach Prowansji. Już choćby z tego powodu warto go zrobić.

  • Mając to szczęście, że na moim podwórku rośnie dorodna lipa, postanowiłam zrobić syrop lipowy. Dobry na zimę na przeziębienia ale i do herbatki - zawsze.

  • Syrop cukrowy można bez trudu kupić w dobrze zaopatrzonym sklepie, ale przygotowany samodzielnie jest znacznie tańszy. Przydaje się jako syrop barmański do słodzenia drinków, a także kawy czy koktajli owocowo-warzywnych. Używam go również do słodzenia nalewek z delikatnych owoców, na przykład malin.

  • Tak przygotowany syrop można wykorzystać do zimnych napojów, drinków czy do polania deserów. Jest smaczny i aromatyczny.

  • Może być lekarstwem lub słodzikiem do herbatki.

  • Aromatyczny syropek w sam raz na zimowe wieczory.Super dodatek do np.herbatki o wielu właściwościach zdrowotnych:)

  • Smaczny i prosty w przygotowaniu. Można go dodać do mleka, kawy, koktajli owocowych, lodów, naleśników itp.

Artykuły na temat: syrop z głogu
  • Leki z głogu

    ...czasu przefiltruj płyn i trzymaj w szczelnie zamkniętym naczyniu w ciemnym miejscu. Stosuj 4-15 kropli w razie ataku dolegliwości. Syrop wzmacniający 1 i 1/2 kg owoców wsyp do metalowego garnka(...) 1 szkl. miodu,dobrze zamieszaj, zagotuj i gotuj jeszcze 1 min; wlej do wysterylizowanych małych słoików i zakręć; zapasteryzuj.  Pij syrop rozcieńczony wodą 1-2 razy dziennie. Napar przeciwko bólom...

  • Drapanie w gardle, ból mięśni, uciążliwy katar i łzawienie oczu – większość z nas doskonale wie, że te objawy nieuchronnie zwiastują przeziębienie. Jak sobie poradzić? Sięgnijcie po miksturę stosowaną przez nasze babcie. Fot. 123RF/Picsel Syrop lub też nalewka z czosnku zajmowały bardzo istotne miejsce w apteczkach naszych babć. Jednak czy we współczesnym świecie znajdziemy miejsce dla tak archaicznych medykamentów? Okazuje się, że jak najbardziej tak. Stare, sprawdzone metody są doskonałym...

  • Wielki pożytek z małych owoców

    Napar z głogu, słodki koktajl a może kieliszek nalewki? Każdy z tych napitków obniży ciśnienie i ukoi nerwy!

  • Obecny niemal na każdym amerykańskim stole - w Polsce nadal traktowany jako egzotyka. Czym jest syrop klonowy i dlaczego powinniśmy po niego sięgnąć? Fot. 123RF/Picsel Syrop klonowy powstaje z soku klonowego. Pierwotnie zbierany przez Indian, dziś stanowi istotny element amerykańskiego przemysłu spożywczego. Zbierany już mechanicznie, a następnie przetwarzany, obecny na każdym stole w Stanach, zwłaszcza w porze śniadaniowej. Czy słusznie kojarzymy go z kalorycznością? By odpowiedzieć na to...

  • 6 sposobów na to, jak złagodzić arytmię serca

    ...1. Herbatka z głogu Odwar z głogu zwiększa dopływ krwi do serca, wzmacnia i wyrównuje jego rytm. Do garnka wsyp 2 łyżeczki suszonych kwiatów z głogu i zalej szklanką przegotowanej letniej wody(...) regularnie przez kolejny miesiąc. 5. Syrop z dziewanny Do garnka wrzuć 2 garście posiekanych świeżych liści i kwiatów dziewanny. Zalej 6 szklankami wody. Postaw na ogniu, przykryj i podgrzewaj powoli...

  • Syrop glukozowo-fruktozowy znajduje się bardzo wielu produktach dostępnych w sklepach – od soków, przez jogurty i pieczywo, na ketchupie i musztardzie kończąc. Dlaczego producenci tak chętnie go używają? I czy rzeczywiście jest dla nas szkodliwy? Fot. 123RF.COM/PICSEL W latach 70. XX wieku amerykański rynek został zdominowany przez syrop glukozowo-fruktozowy, wypierając nawet zwykły, znany wszystkim cukier z buraków. Czym jest syrop glukozowo-fruktozowy? Syrop glukozowo-fruktozowy to roztwór...

  • Kuracje z dzikich owoców

    ...miażdżycy Flawonoidy i procyjanidy w owocach głogu mają dobroczynne działanie dla układu krążenia i serca. Wzmacniają je i wyrównują jego pracę. Korzystnie wpływają na naczynia wieńcowe (zapobiegając miażdżycy) oraz na naczynia mózgu. Kuracja: łyżkę owoców głogu zalej szklanką wrzącej wody. Odstaw pod przykryciem na 20 minut. Pij napar trzy razy dziennie. Kurację prowadź przez trzy tygodnie, potem...

  • Aby uzyskać jak najlepsze efekty pieczenia należy zadbać o odpowiednią temperaturę oraz obieg i wilgotność powietrza. Szefowie kuchni od lat wykorzystują do tego dobroczynne działanie pary. Dzięki temu ich wypieki wyrastają równo, będąc jednocześnie miękkie i delikatne. Ty także możesz skorzystać z zalet pary dzięki piekarnikowi Electrolux PlusSteam. Fot. 123RF Tarta cytrynowa z bezą 50 g cukru pudru 130 g masła 180 g mąki 10 g wody SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Mąkę, cukier puder i masło miksuj w...

  • Kuracje na bazie miodu

    ...szklanki miodu gryczanego i po pół szklanki soku: z marchwi, buraczków oraz chrzanu. Całość mieszanki podziel na 4 części. Pij 4 razy dziennie po pół szklanki, godzinę przed posiłkami. Herbatka z głogu lub dzikiej róży: Jeśli walczysz z nadciśnieniem tętniczym krwi lub po prostu chcesz ogólnie wzmocnić swoje serce, pij herbatki z głogu lub dzikiej róży z dodatkiem miodu gryczanego. Herbatkę...

  • W ćwierćfinałowym odcinku "Bake Off - Ale Ciacho!" Gosia Molska nie będzie ułatwiać zadania uczestnikom. Jej tarta z chutneyem z pieczonych warzyw to prawdziwy majstersztyk. Ciasto 250 g mąki 50 g orzechów laskowych tartych 2 łyżeczki wędzonej papryki 1 łyżeczka suszonego tymianku 1,5 łyżeczki soli 100 g masła 2 jajka 1 łyżka śmietany 30% Z podanych składników zagnieć kruche ciasto dowolną techniką. Jurorzy ocenią jakość ciasta, wiec dokładnie się zastanów, jak najlepiej je...