• Informacje na temat:

    syrop z buraka

Przepisy na temat: syrop z buraka
  • Desery z burakiem w roli głównej

    Ciasto marchewkowe czy brownie z cukinią nie zdziwią koneserów zdrowych wypieków. Monika Mrozowska do listy "warzywnych" deserów proponuje dodać buraka, który - jak zdradza - doskonale komponuje się z czekoladą.

  • świetny pomysł na super dodatek do dań

  • Buraki na stół!

    ...1. Upieczone z ziołami buraki wystarczy zmiksować z bulionem. Ich słodkawy smak przełamie dodatek czosnku i koziego sera. 2. Do duszonych mięs i kaczki pasują buraki marynowane. Podgotowane kroimy w kostkę i zalewamy w słoikach syropem z octu i cukru, z dodatkiem oliwy, ziół, goździków i ziela angielskiego. Odstawiamy na 3-4 dni. Można też dodać do zalewy trochę konfitury z róży. Buraki zyskują...

  • Wyśmienity przepis, bardzo zdrowy

  • Biszkopt z buraka z truskawkami

    ...g orzechów włoskich 4 g proszku do pieczenia Kilka łyżek syropu z pędów sosny 150 ml czystego alkoholu 500 ml wody Kilka truskawek Do smaku: cynamon mielony, laska wanilii (np(...) 180̊C. Po upieczeniu kroimy na mniejsze kawałki, które moczymy w mieszance syropu z pędów sosny, alkoholu i wody. 2. Truskawki podsmażamy na 2 łyżkach syropu z pędów sosny. Podajemy z kawałkami...

  • Syrop pachnący latem, pełen smaku i aromatu malin, słodki i gęsty. Zimą dodaję go do rozgrzewającej herbaty, wzbogacam malinami napar z czystka (ponieważ wraz z malinami działa jeszcze lepiej), polewam syropem budynie i kaszki. Taki miły, domowy comfort food. Podane proporcje wystarczą do napełnienia 5 butelek o pojemności 300 ml.

  • Mineralizujący shake doda skórze blasku

    Orzechy włoskie, banan, woda mineralna i syrop klonowy to sposób na pyszne śniadanie i skórę pełną blasku. Wystarczy zmiksować wszystkie składniki, aby otrzymać pożywny shake, który doda energii nam i naszej cerze.

  • Gotowy syrop ma przyjemny, rześki, lekko chłodzący smak i bardzo lawendowy aromat. Już niewielka ilość syropu (łyżka na szklankę) rozcieńczona wodą przyjemnie chłodzi podczas upałów. Wlany na dno dużego kieliszka i dopełniony białym wytrawnym winem z lodówki – przenosi nas do pięknych, spokojnych, sennych miasteczek położonych na wzgórzach Prowansji. Już choćby z tego powodu warto go zrobić.

  • Madhubanka, niezwykła herbata z Indii

    Orzechy włoskie, banan, woda mineralna i syrop klonowy to sposób na pyszne śniadanie i skórę pełną blasku. Wystarczy zmiksować wszystkie składniki, aby otrzymać pożywny shake, który doda energii nam i naszej cerze.

  • Mając to szczęście, że na moim podwórku rośnie dorodna lipa, postanowiłam zrobić syrop lipowy. Dobry na zimę na przeziębienia ale i do herbatki - zawsze.

Artykuły na temat: syrop z buraka
  • Powody, dla których warto jeść buraki

    ...skutki kaca. Wspomagają prawidłowy rozwój płodu... ...dostarczając przyszłej mamie niezbędny podczas ciąży kwas foliowy, jednocześnie nie szkodząc dziecku. Przepisy z burakami Imbirowy dżem(...) wykorzystuje się do wygładzających maseczek, toników, a nawet preparatów do włosów. Uwaga! Jeśli zabarwią skórę, pomoże sok z cytryny. Na podrażnienia: Starty miąższ z 1 buraka wymieszaj z surowym...

  • Syrop glukozowo-fruktozowy znajduje się bardzo wielu produktach dostępnych w sklepach – od soków, przez jogurty i pieczywo, na ketchupie i musztardzie kończąc. Dlaczego producenci tak chętnie go używają? I czy rzeczywiście jest dla nas szkodliwy? Fot. 123RF.COM/PICSEL W latach 70. XX wieku amerykański rynek został zdominowany przez syrop glukozowo-fruktozowy, wypierając nawet zwykły, znany wszystkim cukier z buraków. Czym jest syrop glukozowo-fruktozowy? Syrop glukozowo-fruktozowy to roztwór...

  • Syrop - słodkie lekarstwo

    Jak przygotować domowy syrop.

  • Obecny niemal na każdym amerykańskim stole - w Polsce nadal traktowany jako egzotyka. Czym jest syrop klonowy i dlaczego powinniśmy po niego sięgnąć? Fot. 123RF/Picsel Syrop klonowy powstaje z soku klonowego. Pierwotnie zbierany przez Indian, dziś stanowi istotny element amerykańskiego przemysłu spożywczego. Zbierany już mechanicznie, a następnie przetwarzany, obecny na każdym stole w Stanach, zwłaszcza w porze śniadaniowej. Czy słusznie kojarzymy go z kalorycznością? By odpowiedzieć na to...

  • Moc domowych syropów

    Babcie dobrze wiedziały, jaką cudowną moc mają domowe syropy.

  • Buraki są niedocenianym warzywem. Ponieważ w przeciwieństwie do modnych superfoods, są tanie i bardzo powszechne, wiele osób nawet nie podejrzewa, jak wiele korzyści dla naszego zdrowia może przynieść wprowadzenie ich do diety. Fot. 123RF/Picsel Buraki są uprawiane niemal we wszystkich zakątkach świata. Nie potrzebują szczególnych warunków glebowych ani atmosferycznych, dlatego potrawy z ich wykorzystaniem znajdziemy w wielu kuchniach. W Polsce warzywo to od wieków jest istotnym elementem...

  • Biszkopt z buraka z truskawkami

    ...do wyłożonej pergaminem blaszki. Pieczemy ok. 50 min w piekarniku nagrzanym do 180̊C. Po upieczeniu kroimy na mniejsze kawałki, które moczymy w mieszance syropu z pędów sosny, alkoholu i wody.  Truskawki podsmażamy na 2 łyżkach syropu z pędów sosny. Podajemy z kawałkami nasączonego biszkoptu i lodami np. z białej czekolady. Przepis pochodzi z książki "Doradca smaku 3"  

  • Czerwone buraczki to jedne z najzdrowszych i najbardziej uniwersalnych warzyw. Są niedrogie, pyszne i świetnie znoszą przechowywanie. Sprawdźcie, jakie pomysły na potrawy z ich wykorzystaniem mają nasi użytkownicy. Fot.123RF/Picsel Burak to prawdziwy superbohater wśród warzyw. Nie dość, że zawiera mnóstwo dobroczynnych składników odżywczych takich jak wapń, żelazo, magnez i fosfor, to dzięki zawartym w jego czerwonym barwniku antycyjanom opóźnia starzenie i zapobiega nowotworom. Warzywo to...

  • Lecznicza moc warzyw

    ...buraki, cztery łyżki miodu, trzy centymetry imbiru, szczypta cynamonu.  Buraka obierz,  zetrzyj na tarce o grubych oczkach, przełóż do garnka. Dodaj miód, posiekany imbir, cynamon. Całość podgrzewaj(...) dnia - złagodzi ból i drapanie w gardle.  By się wzmocnić   Potrzebne będą: pół szklanki soku wyciśniętego z rzepy, pół szklanki cukru.  Sok gotuj z cukrem, mieszając, aż powstanie gęsty syrop...

  • Czy zwykły, swojski burak jest nas w stanie czymkolwiek zaskoczyć? Ćwikła, jarzyna, barszczyk - na wielu stołach te propozycje wyczerpują buraczane menu. Burak - smaczny i zdrowy - powinien na stałe zagościć w naszych kuchniach. Pojawia się zatem odwieczne pytanie - co z tym zrobić? Fot. 123RF/Picsel Zobacz, co pisaliśmy o porze >> Buraki to nie tylko źródło kulinarnych inspiracji na światowym poziomie. To smak - słodki i winny - oraz zdrowie. Przede wszystkim są źródłem świetnie...