• Informacje na temat:

    syrop z brzoskwiń

Przepisy na temat: syrop z brzoskwiń
  • Konfitury po staropolsku

    Pod koniec lata smażono konfitury z dojrzałych owoców. Brzoskwinie i morele zalewano syropem w całości, razem z pestkami. 1. Wziąć 400 gr. brzoskwiń, obetrzeć ściereczką, pokłuć, sparzyć wrzącą wodą, wyjąć i wrzucać do wazy z zimną wodą, wynieść do piwnicy. Na 400 gr. brzoskwiń zrobić syrop z 600 gr. cukru i pół szklanki wody, gorącym syropem zalewać obsiąknięte z wody brzoskwinie i tak co...

  • Kompot z brzoskwiń na zimę.

  • Składniki: Ciasto: 3 szklanki mąki, 25 dag margaryny, 3 łyżki cukru, 5 żółtek, 3 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżeczki kakao. Masa serowa: 1/2 kg twarogu, 1 budyń śmietankowy, 1 jajko , 1/2 szklanki cukru pudru, 1/2 kostki masła, 1/2 puszki brzoskwiń w syropie (ok. 850 g) Masa makowa: 5 białek, 1 szklanka cukru pudru, 1 szklanka maku, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 10 dag wiórków kokosowych...

  • Tak przygotowany syrop można wykorzystać do zimnych napojów, drinków czy do polania deserów. Jest smaczny i aromatyczny.

  • Sorbet w czterech oryginalnych smakach

    Brzoskiwniowy na winie musującym 1. Z 1 szklanki wody i 15 dag cukru ugotuj syrop. Umyj 6-7 dojrzałych brzoskwiń. Owoce natnij u nasady i włóż na chwilę do wrzątku. Potem obierz, przekrój, wyjmij pestki. Miąższ zmiksuj na gładko. Z jednej cytryny wyciśnij sok, dolej go do musu brzoskwiniowego. Dodaj syrop cukrowy i wino musujące. 2. Całość jeszcze raz zmiksuj, włóż do metalowej miseczki...

  • pyszna domowa konfitura z brzoskwiń...

  • Owocowy piknik

    ...krupczatki kostka margaryny szklanka cukru cukier waniliowy 5 żółtek 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia puszka brzoskwiń szklanka malin duży słoik wiśni w syropie bułka tarta...

  • Wspaniała na lato i zimę :)

  • Zamknij lato w słoiku

    ..., żeby się rozgotować, więc tylko zalewamy je zalewą" - dodaje. Drugą propozycją jest konfitura z surowych owoców - brzoskwiń, jabłek, śliwek oraz żurawiny. "Zagotowujemy dużą ilość cukru i wody, którą redukujemy do konsystencji syropu. Wrzucamy do niego owoce - po kolei od największych. Zagotowujemy i przelewamy do słoików z odrobiną mięty, imbiru i skórki z cytryny" - wylicza. Kolejna propozycja...

  • Przepis wart wypróbowania: "Dżem z brzoskwiń"

Artykuły na temat: syrop z brzoskwiń
  • Letnie tarty owocowe

    Desery z darów naszych ogródków: malin, jagód, brzoskwiń czy czereśni. Można je zrobić na trzy sposoby.

  • Obecny niemal na każdym amerykańskim stole - w Polsce nadal traktowany jako egzotyka. Czym jest syrop klonowy i dlaczego powinniśmy po niego sięgnąć? Fot. 123RF/Picsel Syrop klonowy powstaje z soku klonowego. Pierwotnie zbierany przez Indian, dziś stanowi istotny element amerykańskiego przemysłu spożywczego. Zbierany już mechanicznie, a następnie przetwarzany, obecny na każdym stole w Stanach, zwłaszcza w porze śniadaniowej. Czy słusznie kojarzymy go z kalorycznością? By odpowiedzieć na to...

  • Brzoskwiniowe smakołyki

    Te soczyste owoce są wyborne w syropie, dodane do ciasta i zapiekane. Spróbuj!

  • Syrop glukozowo-fruktozowy znajduje się bardzo wielu produktach dostępnych w sklepach – od soków, przez jogurty i pieczywo, na ketchupie i musztardzie kończąc. Dlaczego producenci tak chętnie go używają? I czy rzeczywiście jest dla nas szkodliwy? Fot. 123RF.COM/PICSEL W latach 70. XX wieku amerykański rynek został zdominowany przez syrop glukozowo-fruktozowy, wypierając nawet zwykły, znany wszystkim cukier z buraków. Czym jest syrop glukozowo-fruktozowy? Syrop glukozowo-fruktozowy to roztwór...

  • Malinowo-winny przysmak

    ...rondla wlewamy białe wino, 100 ml wody, syrop z granatów i 50 g cukru, zagotowujemy. Kiedy cukier się rozpuści, dodajemy żelatynę, mieszamy i studzimy. 3. Silikonową prostokątną formę płuczemy zimną wodą, układamy w niej maliny i zalewamy ostudzoną galaretką. Przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny. 4. Dwie połówki brzoskwiń miksujemy z 25 g cukru i sokiem pomarańczowym...

  • Czym charakteryzują się Żelfixy i Cukry Żelujące Dr. Oetkera, dlaczego warto i jak powinniśmy ich używać? Tu znajdziecie odpowiedź! Z Żelfixem 3:1 możesz przygotować pyszne niskosłodzone konfitury używając tylko 0,35 kg cukru na 1 kg owoców. Do umytych i oczyszczonych owoców dodaj Żelfix 3:1, zagotuj, następnie dodaj cukier i gotuj 2-3 min. Naturalna pektyna owocowa zadba o odpowiednią konsystencję przetworów, a krótki czas gotowania pozwoli zachować większość witamin i piękny kolor. Użycie...

  • Tego o brzoskwiniach nie wiedziałaś

    .... Znowu jędrne Jeśli brzoskwinie mają pomarszczoną skórkę, wkładam je na kilka minut do miski z zimną wodą. Dzięki temu skórka będzie znowu gładka, a miąższ słodki i soczysty. W syropie 1 kg brzoskwiń obieram ze skórki, wyjmuję  pestki, owoce kroję  w ćwiartki i układam  w wyparzonych słoikach.  Litr wody gotuję ok. 15 minut z 300 g cukru  i sokiem wyciśniętym z cytryny. Zalewam owoce...

  • Aby uzyskać jak najlepsze efekty pieczenia należy zadbać o odpowiednią temperaturę oraz obieg i wilgotność powietrza. Szefowie kuchni od lat wykorzystują do tego dobroczynne działanie pary. Dzięki temu ich wypieki wyrastają równo, będąc jednocześnie miękkie i delikatne. Ty także możesz skorzystać z zalet pary dzięki piekarnikowi Electrolux PlusSteam. Fot. 123RF Tarta cytrynowa z bezą 50 g cukru pudru 130 g masła 180 g mąki 10 g wody SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Mąkę, cukier puder i masło miksuj w...

  • Tego o sernikach nie wiedziałaś

    Co na spód? Przeważnie spód sernika robię z ciasta kruchego. Czasami kruszę drobno herbatniki, np. czekoladowe, maślane, orzechowe, łączę je z roztopionym masłem i po wyrobieniu wykładam masą formę. Niekiedy zamiast ciasta używam owoców, np. moreli lub brzoskwiń z puszki czy wiśni z syropu. Bardziej puszysty Jeżeli chcę, by sernik był wilgotniejszy i bardziej puszysty, przecieram twaróg...

  • W ćwierćfinałowym odcinku "Bake Off - Ale Ciacho!" Gosia Molska nie będzie ułatwiać zadania uczestnikom. Jej tarta z chutneyem z pieczonych warzyw to prawdziwy majstersztyk. Ciasto 250 g mąki 50 g orzechów laskowych tartych 2 łyżeczki wędzonej papryki 1 łyżeczka suszonego tymianku 1,5 łyżeczki soli 100 g masła 2 jajka 1 łyżka śmietany 30% Z podanych składników zagnieć kruche ciasto dowolną techniką. Jurorzy ocenią jakość ciasta, wiec dokładnie się zastanów, jak najlepiej je...