• Informacje na temat:

    syrop z agawy

Przepisy na temat: syrop z agawy
  • Vege burger

    Burger z zielonego groszku z dressingiem cytrynowo maślankowym będzie nie tylko idealną propozycją dla wegetarian, ale również zadba o sylwetkę. Dressing słodzony jest syropem z agawy i jest idealny dla osób uczulonych na gluten.

  • Śniadanie, deser - dobre na zakończenie sezonu truskawkowego

  • Lawendowa lemoniada

    Składniki (4 porcje): 2 torebki Lemon & Lime Twist Ahmad Tea London 500 ml gorącej wody 250 ml wody gazowanej 4 łyżki syropu z agawy 4 łyżki syropu lawendowego garść suszonych(...) pozostawiamy do ostygnięcia. Następnie dodajemy sok z cytryn, syrop z agawy i lawendy oraz wodę gazowaną. Wkrajamy kilka plasterków cytryny. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki na minimum 90 minut. Po...

  • Szybki deser na sobotnie popołudnie

  • Ciasteczka z dmuchanego ryżu

    Do przygotowania tych pysznych ciasteczek potrzebujemy: 2 łyżki oleju kokosowego, 5 łyżek syropu z agawy, 1 łyżka mleka kokosowego, 3 łyżki miodu, 150 g dmuchanego ryżu, 50 g wiórków kokosowych, 50 g suszonych żurawin. Rozgrzewamy piekarnik do 180 st. C. W garnuszku podgrzewamy olej kokosowy, syrop z agawy, mleko kokosowe i miód. Osobno mieszamy dmuchany ryż z startym kokosem i żurawiną, po czym...

  • Syrop pachnący latem, pełen smaku i aromatu malin, słodki i gęsty. Zimą dodaję go do rozgrzewającej herbaty, wzbogacam malinami napar z czystka (ponieważ wraz z malinami działa jeszcze lepiej), polewam syropem budynie i kaszki. Taki miły, domowy comfort food. Podane proporcje wystarczą do napełnienia 5 butelek o pojemności 300 ml.

  • Koktajl agrestowy na mleku z orzechów nerkowca

    ...i odcinamy końcówki. Do mleka dodajemy owoce i syrop z agawy, a następnie wszystko dokładnie miksujemy. Gotowy koktajl odstawiamy do wychłodzenia. 

  • Gotowy syrop ma przyjemny, rześki, lekko chłodzący smak i bardzo lawendowy aromat. Już niewielka ilość syropu (łyżka na szklankę) rozcieńczona wodą przyjemnie chłodzi podczas upałów. Wlany na dno dużego kieliszka i dopełniony białym wytrawnym winem z lodówki – przenosi nas do pięknych, spokojnych, sennych miasteczek położonych na wzgórzach Prowansji. Już choćby z tego powodu warto go zrobić.

  • Tartaletki z delikatnym żurawinowo – rabarbarowym musem

    Sposób przygotowania Rabarbar dokładnie myjemy, kroimy na mniejsze kawałki i przekładamy na patelnię, dodajemy suszoną żurawinę, sok z cytryny, syrop z agawy i wszystko podsmażamy, do momentu aż wszystkie składniki zmiękną. Na sam koniec dodajemy śmietankę kokosową i gotujemy jeszcze przez chwilę. Gotowy mus delikatnie blendujemy. Ciasto francuskie dzielimy na 6 mniejszych części. Podzielonym...

  • Mając to szczęście, że na moim podwórku rośnie dorodna lipa, postanowiłam zrobić syrop lipowy. Dobry na zimę na przeziębienia ale i do herbatki - zawsze.

Artykuły na temat: syrop z agawy
  • Syrop z agawy - słodycz kaktusa

    Syrop z agawy to sok pozyskiwany z meksykańskiego kaktusa (konkretnie z odmian Agave tequilana oraz Agave salmiana), całkowicie naturalny, przefiltrowany, a następnie zagęszczony przez podgrzanie do konsystencji syropu.

  • Drapanie w gardle, ból mięśni, uciążliwy katar i łzawienie oczu – większość z nas doskonale wie, że te objawy nieuchronnie zwiastują przeziębienie. Jak sobie poradzić? Sięgnijcie po miksturę stosowaną przez nasze babcie. Fot. 123RF/Picsel Syrop lub też nalewka z czosnku zajmowały bardzo istotne miejsce w apteczkach naszych babć. Jednak czy we współczesnym świecie znajdziemy miejsce dla tak archaicznych medykamentów? Okazuje się, że jak najbardziej tak. Stare, sprawdzone metody są doskonałym...

  • Strucla z korzenną nutą

    Zamiast cukru możesz użyć syropu z agawy albo klonowego, a zamiast rodzynek – orzechów. Je także należy namoczyć!

  • Obecny niemal na każdym amerykańskim stole - w Polsce nadal traktowany jako egzotyka. Czym jest syrop klonowy i dlaczego powinniśmy po niego sięgnąć? Fot. 123RF/Picsel Syrop klonowy powstaje z soku klonowego. Pierwotnie zbierany przez Indian, dziś stanowi istotny element amerykańskiego przemysłu spożywczego. Zbierany już mechanicznie, a następnie przetwarzany, obecny na każdym stole w Stanach, zwłaszcza w porze śniadaniowej. Czy słusznie kojarzymy go z kalorycznością? By odpowiedzieć na to...

  • Zupa śliwkowa z aronią

    Śliwki i aronię wrzuć do garnka, zalej wodą i pod przykryciem doprowadź do wrzenia. Dodaj pół łyżeczki cynamonu, szczyptę soli i gotuj na wolnym ogniu, aż owoce się rozgotują. Mąkę ziemniaczaną rozmieszaj z trzema łyżkami zimnej wody i wlej do gotujących się owoców. Dolej syrop z agawy. Podawaj ze śmietaną. Zobacz także:

  • Syrop glukozowo-fruktozowy znajduje się bardzo wielu produktach dostępnych w sklepach – od soków, przez jogurty i pieczywo, na ketchupie i musztardzie kończąc. Dlaczego producenci tak chętnie go używają? I czy rzeczywiście jest dla nas szkodliwy? Fot. 123RF.COM/PICSEL W latach 70. XX wieku amerykański rynek został zdominowany przez syrop glukozowo-fruktozowy, wypierając nawet zwykły, znany wszystkim cukier z buraków. Czym jest syrop glukozowo-fruktozowy? Syrop glukozowo-fruktozowy to roztwór...

  • Czym zastąpić cukier?

    Niestety, tak nie jest. To ta sama sacharoza. Podobnie jest z cukrem brązowym i syropem z agawy. Mniej kaloryczny jest syrop klonowy - pół szklanki syropu może zastąpić szklankę białego cukru. Bardzo dobry jest ksylitol - naturalny cukier brzozowy. Ma 40 proc. mniej kalorii niż zwykły cukier, jest wolniej wchłaniany, nie tuczy. Dobrą alternatywą cukru jest Słodki Eryk, słodzik produkowany...

  • W siódmym odcinku "Bake Off Junior" Gosia zaprezentowała przepis na energetyczne kulki mocy Kulki orzechowe 1 szklanka orzechów włoskich i nasion słonecznika (proporcje według upodobania) ½ szklanki zmielonych płatków owsianych ½ szklanki suszonych daktyli ½ łyżeczki miąższu z wanilii 1 łyżka oleju kokosowego ½ łyżeczki soli szczypta kakao szczypta cynamonu sok z daktyli do uzyskania odpowiedniej słodkości syrop z agawy do uzyskania odpowiedniej słodkości 5 łyżek zmielonych orzechów...

  • Czym zdrowym zastąpić biały cukier

    ..., doskonały do pieczenia ciemnych ciast i pierników. 7. Cukier kokosowy. Jest bardzo aromatyczny. Podkreśli smak ciastek i tropikalnych potraw. 8. Syrop z agawy. Dobrze rozpuszcza się w wodzie, dlatego(...)1. Melasa (najlepiej trzcinowa). Ten gęsty, czarny syrop jest idealny do ciast, deserów i napojów. 2. Słód ryżowy. Ma lekko karmelową nutę i jest nieco mniej słodki niż miód. Świetny do dań...

  • Z książki „Zamień chemię na jedzenie" można dowiedzieć się, co zawiera keczup, co oznacza „bez cukru" na etykiecie i jak wybierać świeże mięso. Poniżej wywiad z autorką. Panuje powszechny stereotyp, że aby się zdrowo odżywiać, trzeba wydawać krocie. Czy tak naprawdę zdrowe odżywianie jest drogie?   Droga żywność ekologiczna jest najbliższa ideału, ale nie jest niezbędna do tego, by poprawić swoją dietę. Wszystko zależy od tego, jak bardzo się zaangażujemy, ile będziemy mieć czasu i motywacji...