• Informacje na temat:

    syrop do zalewy owocowej

Przepisy na temat: syrop do zalewy owocowej
  • Winny deser owocowy

    ...: 1. Gruszki obierz, pozostawiając ogonki. Wino z wanilią, goździkami, korą cynamonu i cukrem doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień i mieszając gotuj, aż cukier się rozpuści. Do winnej zalewy włóż(...). Rozłóż dekoracyjnie wokół gruszek. Każdą porcję ozdób śmietanką i winnym syropem z gotowania.

  • Przepis wart wypróbowania: "Karp z zalewy"

  • Pucharki z sorbetem brzoskwiniowym

    Sposób przygotowania 1. Ryż gotuj na mleku 20 minut, odcedź na sitku. Dodaj do niego masło, cukier, wanilię lub cukier waniliowy. Delikatnie wymieszaj, nałóż do pucharków.  2. Wodę z cukrem wymieszaj, podgrzej. Owoce odcedź z zalewy, zmiksuj. Dodaj sok z cytryny i ciepły syrop z cukru. Ponownie zmiksuj. Sorbet wstaw do zamrażalnika. Po 30 minutach wyjmij go i wymieszaj, aby pozbyć się...

  • Syrop pachnący latem, pełen smaku i aromatu malin, słodki i gęsty. Zimą dodaję go do rozgrzewającej herbaty, wzbogacam malinami napar z czystka (ponieważ wraz z malinami działa jeszcze lepiej), polewam syropem budynie i kaszki. Taki miły, domowy comfort food. Podane proporcje wystarczą do napełnienia 5 butelek o pojemności 300 ml.

  • Egzotyczne kiwi na słodko i na ostro

    ...z zalewy. Kiwi i oliwki dodaj do sałatki, następnie całość lekko oprósz pieprzem (ewentualnie także lekko osól). Sałatkę nałóż na talerze lub do salaterek. Na koniec na każdej porcji umieść fantazyjnie(...) doprowadź do wrzenia. Następnie zmniejsz płomień i mieszając, gotuj przez około 5 minut, aż od momentu rozpuszczenia się cukru. Gotowy syrop przestudź. Białka schłodź w lodówce. Kiwi cieniutko obierz ze...

  • Syrop cukrowy można bez trudu kupić w dobrze zaopatrzonym sklepie, ale przygotowany samodzielnie jest znacznie tańszy. Przydaje się jako syrop barmański do słodzenia drinków, a także kawy czy koktajli owocowo-warzywnych. Używam go również do słodzenia nalewek z delikatnych owoców, na przykład malin.

  • Smaczny i prosty w przygotowaniu. Można go dodać do mleka, kawy, koktajli owocowych, lodów, naleśników itp.

  • Szynka może być podawana na ciepło i na zimno. Dodatkowo na bazie zalewy oraz bejcy w której jest pieczona można sporządzić sos.

  • Idealnie sprawdzi się jako dodatek do popołudniowej późno-jesiennej lub zimowej kawy. Wystarczy 1 łyżeczka tego syropu aby kawa nabrała przyjemnego aromatu.

  • Gotowy syrop ma przyjemny, rześki, lekko chłodzący smak i bardzo lawendowy aromat. Już niewielka ilość syropu (łyżka na szklankę) rozcieńczona wodą przyjemnie chłodzi podczas upałów. Wlany na dno dużego kieliszka i dopełniony białym wytrawnym winem z lodówki – przenosi nas do pięknych, spokojnych, sennych miasteczek położonych na wzgórzach Prowansji. Już choćby z tego powodu warto go zrobić.

Artykuły na temat: syrop do zalewy owocowej
  • Jesz, ile chcesz, a waga spada

    ...zawartością soli ✣ Gorzka czekolada, mała ilość (np. 2-3 kostki dziennie) ✣ Dżemy i marmolady bez cukru, syrop klonowy ✣ Czarna herbata Jedz od czasu do czasu GRUPA 3 ✣ Produkty zbożowe z białej mąki(...) podaniem posyp tost jagodami. Jeżeli jesz również produkty z II grupy, polej tost ciepłym syropem klonowym. LUNCH/ZUPA Z PIECZONYCH POMIDORÓW (6 porcji) Cztery szklanki pokrojonych w cząstki...

  • Obecny niemal na każdym amerykańskim stole - w Polsce nadal traktowany jako egzotyka. Czym jest syrop klonowy i dlaczego powinniśmy po niego sięgnąć? Fot. 123RF/Picsel Syrop klonowy powstaje z soku klonowego. Pierwotnie zbierany przez Indian, dziś stanowi istotny element amerykańskiego przemysłu spożywczego. Zbierany już mechanicznie, a następnie przetwarzany, obecny na każdym stole w Stanach, zwłaszcza w porze śniadaniowej. Czy słusznie kojarzymy go z kalorycznością? By odpowiedzieć na to...

  • Przyjemna dieta dla osób, które mają cukrzycę

    ...● 50 g wiórków kokosowych ● 3 łyżki masła ● 3 łyżki syropu z agawy Suche składniki upraż na patelni, następnie dodaj masło. Roztop syrop z agawy i dolej go do musli, mieszając. Gotową mieszankę przełóż(...) ● natka ● łyżka oliwy ● sól ● pieprz Tuńczyka i fasolkę odsącz z zalewy. Fasolkę opłucz. Ogórki pokrój w kostkę. Wymieszaj z przyprawami, natką i oliwą. Spaghetti po bolońsku ● 100 g makaronu...

  • Syrop glukozowo-fruktozowy znajduje się bardzo wielu produktach dostępnych w sklepach – od soków, przez jogurty i pieczywo, na ketchupie i musztardzie kończąc. Dlaczego producenci tak chętnie go używają? I czy rzeczywiście jest dla nas szkodliwy? Fot. 123RF.COM/PICSEL W latach 70. XX wieku amerykański rynek został zdominowany przez syrop glukozowo-fruktozowy, wypierając nawet zwykły, znany wszystkim cukier z buraków. Czym jest syrop glukozowo-fruktozowy? Syrop glukozowo-fruktozowy to roztwór...

  • Odmładzamy organizm na wiosnę

    Feta pokrojonego w kostkę i 10 odsączonych z zalewy oliwek. Przepis na dressing: zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe dlatego działa korzystnie na skórę. Do słoiczka wlej 4 łyżki oleju rzepakowego(...) dobrze przekonać się na własnej skórze. Nie tylko owoce, syropy, soki czy słodkie przetwory z aronii mamy do dyspozycji. Dostępne są też kapsułki zawierające ekstrakt z tych owoców. Powinny sięgać po nie...

  • Jak można nie kochać kogoś, kto robi dla nas tosty? Ale co to właściwie znaczy robić tosty? Czy za wrzucenie do tostera, czy włożenie do opiekacza kilku kromek pieczywa, powinniśmy obdarzać kogoś miłością? Fot. 123RF/Picsel Amerykański sposób na tosty - to właśnie ten, już opisany. No i jaka to sztuka? Wystarczy mieć toster. Równie amerykańską metoda są tzw. sandwicze - żadnej filozofii tu nie ma - dwie kromki, ser, pomidor, opiekacz... Są jednak tosty warte najpiękniejszych uczuć. I nie...

  • Desery z nutą cytryny

    ...wiśni w syropie, 1 galaretka malinowa, 7 dag prażonych migdałów, 2 łyżki cukru, 1 mango, 1 galaretka cytrynowa oraz polewa czekoladowa do dekoracji 1. Na biszkoptowym spodzie rozsmaruj dżem(...) na sztywno. Kiedy masa serowa zacznie tężeć, dodaj do niej ubitą śmietanę. Połowę powstałego kremu rozsmaruj na biszkopcie i wstaw do lodówki na 30 min. 4. Wiśnie osącz, sok z zalewy zachowaj...

  • Słodkie przetwory przyrządzamy wówczas, kiedy w sklepach półki pełne są świeżych i pachnących owoców. Chcąc utrwalić smak lata, decydujemy się zamknąć go w słoiku razem ze słodyczą owocu. Fot. 123RF/Picsel Najbardziej popularny jest dżem, który przyrządza się z owoców, gotowanych z dużą ilością cukru, aż do uzyskania pożądanej gęstości. Niekiedy, aby osiągnąć lepszy efekt, używa się do tego procesu specjalnego cukru żelującego lub dodaje substancji żelującej. Najczęściej jest to pektyna...

  • Wypróbuj przepis, z którym w trzecim odcinku musieli zmierzyć się uczestnicy programu "Bake Off - Ale Ciacho!". HERBATNIK - spód 40g masła 35g cukru 60g mąki 450 15g mąki migdałowej 65g płatków owsianych 50g masła   Połączyć 5 pierwszych składników. Upiec w formie kruszonki do złotego koloru. Zagotować masło dodać do odpieczonej kruszonki i wymieszać. Wycisnąć 6 spodów grubości 3-4mm wewnątrz wycinaka. Schłodzić. ŻELKA PEKTYNOWA   100g puree malinowego 35g puree z czarnej porzeczki 5g...

  • Z kultową dietą warzywno-owocową dr Ewy Dąbrowskiej odbudujesz dobrą kondycję Twojego organizmu, poprawisz wygląd swojej skóry, zwalczysz uczucie zmęczenia, ograniczysz infekcje i zwiększysz odporność. Jedzenie, które spożywasz na co dzień, może być najlepszym i jedynym lekarstwem, jakiego potrzebujesz. W tej książce znajdziesz smaczne przepisy diety warzywno-owocowej. Pokochaj warzywa, zioła, przyprawy, kiszonki. Przejmij kontrolę nad swoim zdrowiem. Naucz się dbać o jakość, a nie ilość...