• Informacje na temat:

    świeży dorsz

Przepisy na temat: świeży dorsz
  • Składniki: - 1 dorsz (ok 1kg), - warzywa: marchew, pietruszka, seler,por, cebula, koncentrat pomidorowy, - przyprawy: sól, pieprz, świeży czosnek, majeranek, papryka ostra Przygotowanie: Głowę dorsza odciąć od tuszki, umyć i z głowy wykroić skrzela oraz usunąć oczy i na wolnym ugotować wywar wraz z drobno pokrojoną marchwią, pietruszką i selerem. Gdy wywar jest gotowy, wyciągnąć z niego...

  • Danie kuchni kaszubskiej. Tym razem na ruszt rzuciłem dorsza.

  • Składniki: sztuka pięknej dorodnej ryby (pstrąg, dorsz, łosoś),oliwa z oliwek, gruboziarnista sól, pieprz, świeży rozmaryn.

  • Chlebek nawet na 3 dzień (o ile uda się go jeszcze znaleźć w chlebaczku) jest tak samo świeży i smaczny jak wyjęty z piekarnika. Mój synek woli ten chlebek niżeli bułkę czy drożdżówki.

  • Na lepszy nastrój

    Zapiekany dorsz à la crème Składniki: 1 kg filetów z dorsza, 1 seler, 300 g mrożonej fasolki szparagowej, 1 papryka bez skóry, 1/2 szklanki białego wina, 200 g startego sera bursztyn(...) w nim dorsza, seler i rozmrożoną fasolkę. Zalej całość śmietaną z jajkami i serem, obłóż paskami papryki. Piecz 25 minut w temperaturze 180°C. Risotto Bergamo Składniki: 1 i 1/2 szklanki ryżu arborio...

  • Polecam robić ze świeżego szpinaku - osobiście nie lubię przetartej mrożonej papki ...a ten owszem ;) Pyszna szpinak-owa baza do potraw- nadaje się do makaronów (np z suszonymi pomidorami i fetą) lub jako nadzienie do naleśników a z białym serem do pierogów-pyszna również zapieczona w cieście francuskim ...

  • Jakież to aromatyczna, jakiż to ma świeży smak a jaki aromat...to co pokazują zdjęcia to mało, zapach, smak, wygląd. Wszystko w jednym prostym daniu.

  • Fantastyczna pasta rybna, popularne świąteczne danie w całej Chorwacji.

  • Pyszna ryba w sosie mlecznym

  • Bardzo proste, szybkie i smaczne danie. Danie przytoczone w książce "Moje smaki" Michela Morana (Muza, 2013). Dorsz pieczony w niskiej temperaturze (70 stopni) przez ok. 20 minut jest mięciutki i bardzo soczysty. Podany na smażonej papryce - poezja!

Artykuły na temat: świeży dorsz
  • Pigwa do dorsza

    ...pigwy z gatunku membrillo jako glazury do pieczonej kaczki w połączeniu ze świeżymi liśćmi szałwii. Pigwa niezastąpiona jest też jako dodatek do... zupy z dorsza. Na sam finał gotowania zupy(...)W moim domu rodzinnym owoce pigwy tuż po pierwszym przymrozku lądowały w pościeli, dzięki czemu w sypialni rozchodził się cudowny, czysty i świeży zapach. Wiosną podobną rolę spełniała lawenda ale...

  • Wiadomo, że na nieświeży oddech najlepiej pomoże wizyta u dentysty. Jeśli jednak zapach z ust jest nieprzyjemny mimo zdrowych zębów i prawidłowej higieny jamy ustnej, warto zastanowić się nad swoją dietą. Poniżej polecamy 10 produktów, które warto jeść, jeśli zależy nam na świeżym oddechu. Cytrusy to jeden ze sposobów na odświeżenie oddechu. / fot.123RF.COM Zanim zaczniemy szukać dietetycznych sposobów na nieświeży oddech, warto zwrócić uwagę na to, czy higiena jamy ustnej jest w naszym...

  • Saltimbocca z dorsza, purée z warzyw z rukola, emulsja z suszonych pomidorow z rozmarynem

    .... Ryba 6 kawalkow dorsza ale nie byle jakich kawalkow... we Francji nosi to nazwe dos de cabillaud to grube kawalki z grzbietu/plecow ryby, ktore nie beda sie rozpadac podczas pieczenia i sa...

  • Jeśli myśleliście, że gotowanie sous-vide to sztuka, którą opanowali wyłącznie profesjonalni kucharze, byliście w błędzie. Nasza redakcja przetestowała urządzenia, mające wam to umożliwić. W ostatnich latach kucharze zakochali się w gotowaniu sous-vide. Potrawy przygotowywane w ten sposób goszczą na talerzach najlepszych restauracji świata. Nie powinno więc dziwić, że wielu miłośników dobrego jedzenia zapragnęło odtworzyć ten trend w zaciszu własnej kuchni. Niestety, nie było to łatwe, gdyż...

  • Gdy twoje jelita są bardzo wrażliwe

    .... Znajdziesz go m.in. w: pestkach dyni (8 łyżek zaspokaja dzienne zapotrzebowanie na ten pierwiastek), niektórych wodach mineralnych, np. Muszyniance (2 litry zapewnią dzienną dawkę magnezu), świeży szpinak(...), królika) oraz chude ryby (morszczuk, szczupak, dorsz, sandacz). Po przyrządzeniu możesz okrasić je masłem lub oliwą. Męczące biegunki Jeśli zdiagnozowano u ciebie biegunkową postać jelita drażliwego...

  • Ludzie dzielą się na tych, którzy nie mogą się doczekać karpia na świątecznym stole i na tych, którzy naprawdę zjedzą wszystko, tylko nie karpia. Tym drugim przychodzimy z pomocą prezentując kilka przepisów, które doskonale sprawdzą się w czasie świąt Fot. 123RF/Picsel Jak to się stało, że karp przebojem wdarł się na wigilijne stoły Polaków? Mylą się ci, którzy sądzą, że to wielowiekowa tradycja. Historia karpia sięga zaledwie lat 50. XX wieku i zapoczątkowali ją komuniści, a dokładnie...

  • Trzy sposoby, by złagodzić uderzenia gorąca

    ..., skrapiamy olejkiem miętowym bawełnianą chusteczkę i zbliżamy do nozdrzy na 5-10 sekund 2-3 razy. Jeśli nie mamy pod ręką miętowego olejku, sięgnijmy po świeży listek geranium ze znajdującej się na(...) uderzeń gorąca. Spożywamy łososia, dorsza, śledzia lub makrelę min. 2 razy w tygodniu. Łączymy je z sałatką bogatą w fitoestrogeny, np. z dodatkiem kopru, selera naciowego i jabłek.

  • Ludzie dzielą się na tych, którzy nie mogą się doczekać karpia na świątecznym stole i na tych, którzy naprawdę zjedzą wszystko, tylko nie karpia. Tym drugim przychodzimy z pomocą prezentując listę ryb, które świetnie sprawdzą się na wigilijnej kolacji. Jak to się stało, że karp przebojem wdarł się na wigilijne stoły Polaków? Mylą się ci, którzy sądzą, że to wielowiekowa tradycja. Historia karpia sięga zaledwie lat 50. XX wieku i zapoczątkowali ją komuniści, a dokładnie powojenny minister...

  • Kojąca dieta przy nadkwasocie

    Najlepsze w diecie Białe pieczywo: Lepsze niż pełnoziarniste, bo nie podrażnia śluzówki żołądka. Ale uwaga! Tylko nie jedz tego prosto z piekarni. Świeży chleb też pobudza nadprodukcję kwasu solnego(...), cielęcina, królik. Z ryb polecamy: dorsza, solę, mintaja, pstrąga. Gotowany ryż: Skutecznie zobojętnia kwasy żołądkowe. Zawiera węglowodany, które wiążą nadmiar kwasów. Polecamy: ryż z pieczonym...

  • Niektóre smażalnie ryb nad Bałtykiem odstraszają. Jedno menu dla wszystkich klientów, niedomyta podłoga, czy długi czas oczekiwania na danie, to tylko kilka przewinień w nadmorskich knajpach. Gorzej, jeśli grzeszki restauratorów, dotyczą bardziej poważnych spraw. Fot. 123RF/Picsel Brudno, jak w restauracji Już czystość w lokalu, może nam wiele powiedzieć o jakości podawanego tam jedzenia. Uciekaj, gdzie pieprz rośnie, jeśli od wejścia czujesz spalony olej, a pierwsze, co rzuca ci się w oczy...