• Informacje na temat:

    świeże śliwki sos

Przepisy na temat: świeże śliwki sos
Artykuły na temat: świeże śliwki sos
  • Czas na susz. Walory smakowe to nie wszytko

    Śliwki poprawiają trawienie i... humor. Dlatego nawet te suszone warto dodawać do potraw. Jak robić to ze smakiem? Jak łączyć, do czego podawać?

  • W okresie wielkanocnym zużywamy wyjątkowo dużo jajek. W końcu są one składnikiem ciast, sosów, pasztetów oraz wielu innych potraw. Jak sprawdzić, czy aby na pewno są one świeże? Fot. 123RF/Picsel Jeśli chcemy mieć pewność, że potrawy, które mamy zamiar przygotować dla naszych bliskich, będą smaczne, koniecznie powinniśmy zaopatrzyć się w świeże i dobre jakościowo produkty. W przypadku warzyw i owoców z łatwością jesteśmy w stanie stwierdzić, które są zdatne do spożycia. Co innego, jeśli...

  • Mięso i owoce - dobrana para

    Suszone, świeże lub z zalewy. Do mięsa warto dodać owoce w dowolnej postaci.

  • Keczup wymyślili Chińczycy, do Europy sprowadzili go Anglicy, a Amerykanie uznali go za warzywo. Sos, który podbił cały świat, robi się z pomidorów lub... bananów! Fot. 123RF/Picsel Dodajemy go do kanapek, frytek, pizzy czy potraw mięsnych. Ten zimny sos pomidorowy może być łagodny lub ostry, klasyczny - ciemnoczerwony lub zielony, zawsze jednak poprawia smak potraw. Zazwyczaj kupujemy gotowy keczup w sklepie, ale niektórzy przyrządzają go sami w domu, używając do tego przecieru pomidorowego,...

  • Przepisy zwyciężczyni MasterChefa

    Figi z serem roqueford, zupa z zielonego groszku, ruloniki z soli, rostbef z sosem rémoulade i lody migdałowe na ciepłych śliwkach - to przepisy Basi Ritz, zwyciężczyni programu "MasterChef", którego finał obejrzeliśmy w niedzielny wieczór, 25 listopada, na antenie TVN. Dziś jej książka kucharska ukazała się w księgarniach. My już teraz prezentujemy jej fragmenty.

  • Na wakacjach nad morzem lub jeziorem lubimy raczyć się "dopiero co złowionymi" rybami. Czy na pewno przed chwilą wyłowiono je z wody? Fot. 123RF/Picsel ''Świeża ryba", ''dorsz prosto z kutra", ''najlepsza flądra na wybrzeżu" - nadmorskie restauracje prześcigają się w wymyślaniu chwytliwych haseł, wabiących wczasowiczów. Właściciele knajp żonglują słowami na potęgę, a podobnych reklam jest mnóstwo. Niestety, zdarza się, że prawda wygląda nieco inaczej. Chociaż może to dziwić, nad polskim...

  • Jaglane oczyszczanie

    ...roślinne: cieciorkę, groszek, soczewicę; orzechy i nasiona: dynię, słonecznik, migdały, orz. włoskie; warzywa: świeże (poza papryką), suszone, duszone, pieczone; oleje: tłoczone na zimno; napoje: wodę(...): truskawki, śliwki, sok pomarańczowy; nabiał: jaja, mleko, sery, twaróg; białko zwierzęce: wieprzowinę, wołowinę, cielęcinę, kiełbasę, wędlinę, parówki; białko roślinne: produkty sojowe; orzechy i nasiona...

  • Dlaczego warto, aby śliwki zagościły na stałe w naszym jadłospisie i co warto z nich przygotować, aby było smacznie i przede wszystkim zdrowo? Fot. 123RF/PICSEL Już od jakiegoś czasu na straganach możemy znaleźć pyszne, wyjątkowo słodkie, krajowe śliwki. W końcu sezon na te owoce trwa w najlepsze. Warto więc jak najlepiej wykorzystać tę sytuację, przygotowując różnego rodzaju przetwory i desery. Niezwykłymi pomysłami, jak zawsze, uraczą was nasi użytkownicy. Jak na nasze zdrowie wpływają...

  • Z aromatem owoców...

    Kurczak z morelami Składniki na 6 porcji: 1 kurczak, pieprz, sól, 3 łodygi selera naciowego, cebula, listki szałwii,  natka pietruszki,  cytryna, 4 świeże morele. Sos: 1 puszka moreli, 3 łyżki(...) i pieprzem. Selera i cebulę pokroić. Nadziać nimi mięso, piec 45 min. w temperaturze 220°C. Polewać wytopionym sosem. Morele z puszki zmiksować z syropem, cukrem i musztardą. Buraczki obrać, zagotować...

  • Na wakacjach nad morzem lub jeziorem lubimy raczyć się "dopiero co złowionymi" rybami. Czy na pewno przed chwilą wyłowiono je z wody? Czy nad morzem można zjeść świeżą rybę?    Fot. 123RF.COM/PICSEL Świeże ryby. Na pewno? Napis "świeże ryby" na budce z jedzeniem niekoniecznie musi odnosić się do wszystkich serwowanych tam ryb. Dorsz, mimo że można gozłowić w Bałtyku, w okresie letnim jest dla rybackich kutrów zakazany. Zjemy więc prawdopodobnie mrożonkę. Jeszcze gorzej rzecz się ma z...