• Informacje na temat:

    świeże śledzie w słoikach

Przepisy na temat: świeże śledzie w słoikach
  • Pierwszy raz przygotowywałam śledzie w ten sposób. Nosiłam się z tym zamiarem od dawna, ale dopiero ostatnio udało mi się go zrealizować. W tej wersji śledzie są delikatne w środku, z chrupiącą skórką. Dobrze komponują się podane z pomidorkami koktajlowymi, smażoną cebulką i korniszonami. Polecam :)

  • Z serii: Zapasy na zimę! Trudno się bez nich obejść, gdy na zewnątrz zimno i pada śnieg. Mają niepowtarzalny smak.Idealne do sałatek, jako dodatek do obiadu i do kanapek.

  • Przepisów i receptur na kiszenie ogórków jest całe mnóstwo. Najlepsze są ogórki z własnej działki, mamy pewność , że nie były zasilane nawozami sztucznymi. Ja proponuję sposób wzbogacony o różne dodatki, tradycjonaliści mogą być sceptyczni, ale to smak ogórków może przekonać.

  • Smaczne i aromatyczne danie na przekąskę.

  • Bardzo proste ale za to bardzo pyszne zatrzymanie smaku lata uwięzionego w leśnych jagodach. Mnie zawsze kojarzą się z kaszą manną i pod tym kątem je zrobiłem.

  • Ciasto w słoiku? Czemu nie. To świetny pomysł, również na majówkę;) Kochani jeszcze nigdy wyjście z domu z ciastem nie było takie proste;) No to idziemy na piknik.....

  • Patisony w zalewie słodko- kwaśnej. Można je wykorzystać, jako dodatek do obiadu lub podać jako dodatek do wędlin.

  • Mnie smakują

  • Sprawdzony przepis na "Golonka w słoikach"

  • Śledzie w jogurcie

Artykuły na temat: świeże śledzie w słoikach
  • Wyśledź śledzia

    .... "Jestem gruba jak śledź ulik", mawiała pisarka Lucyna Legut. Śledzie, owszem, mają sporo tłuszczu, bo aż 16 g w 100 g, ale jest to ich największa zaleta, nie wada. Aż 70 proc. tego tłuszczu stanowią(...) naczynia krwionośne, zapobiega zlepianiu krwinek i powstawaniu zakrzepów. Ponadto obniża ciśnienie krwi i poziom tzw. złego cholesterolu. Śledzie mają dziesięć razy więcej witaminy D i E niż mleko! Jest...

  • Śledzie goszczą na polskich stołach właściwie przez okrągły rok. Najchętniej przyrządzamy je na rodzinne uroczystości lub imprezy ze znajomymi. Nierozerwalnie kojarzą nam się z epoką słusznie minioną, bo w końcu kto żyjący w czasach PRL nie pamięta rodzinnych biesiad z tradycyjnym śledziem w śmietanie w towarzystwie procentów? Dziś, szczególnie w okresie bożonarodzeniowym, sięgamy nie tylko po tradycyjne przepisy - coraz częściej na naszych talerzach lądują dania przygotowywane na bazie tych...

  • Goście, goście!

    ..., cukier Dodatkowo: marynowane drobne kapary, marynowana cebulka, gałązka zielonego koperku, woda mineralna gazowana do namoczenia śledzi Sprawdź, czy śledzie nie są zbyt słone. Jeżeli tak jest, włóż je do słoika lub kamiennego garnka, zalej gazowaną wodą mineralną i odstaw na noc w chłodne miejsce. Następnego dnia wyjmij śledzie i je osącz. Jabłko umyj, obierz, pokrój w drobną kostkę...

  • Na wigilijnym stole muszą znaleźć się zawsze co najmniej dwa gatunki ryb: karp i śledź. Wiele osób karpia traktuje jako przykry obowiązek - bo przecież tradycja! - a śledzik... Śledzika raczej lubimy. Czy ma nam do zaoferowania coś więcej niż tylko wspaniały smak? Okazuje się, że tak! Śledzie Na wigilijnym stole muszą znaleźć się zawsze co najmniej dwa gatunki ryb: karp i śledź. Wiele osób karpia traktuje jako przykry obowiązek - bo przecież tradycja! - a śledzik... Śledzika raczej lubimy....

  • Sylwester 2012

    ...listków świeżej kolendry, marchewka, 2 zielone jabłka, sól, pieprz, gałązki świeżego koperku, plasterki suszonych jabłek Przygotowanie: Łososia pokrój w drobną kostkę. Śledzie osącz, jeśli mają skórkę - ostrożnie ją zdejmij. Śledzie drobno posiekaj. Imbir obierz (oskrob go łyżeczką), zetrzyj na tarce lub drobno posiekaj. Limonki sparz i osusz. Z jednej zetrzyj skórkę i wyciśnij sok. Cebulę...

  • Na wakacjach nad morzem lub jeziorem lubimy raczyć się "dopiero co złowionymi" rybami. Czy na pewno przed chwilą wyłowiono je z wody? Czy nad morzem można zjeść świeżą rybę?    Fot. 123RF.COM/PICSEL Świeże ryby. Na pewno? Napis "świeże ryby" na budce z jedzeniem niekoniecznie musi odnosić się do wszystkich serwowanych tam ryb. Dorsz, mimo że można gozłowić w Bałtyku, w okresie letnim jest dla rybackich kutrów zakazany. Zjemy więc prawdopodobnie mrożonkę. Jeszcze gorzej rzecz się ma z...

  • Smacznych świąt

    ...warstwami: plasterki ziemniaków, siekany szczypiorek, starte jabłka, śledzie i buraczki. Wstaw do lodówki na ok. 30 min. Wierzch posmaruj sosem śmietanowo-majonezowym i udekoruj koperkiem. Przygotowanie(...), 1 i 1/2 łyżki posiekanej świeżej mięty lub bazylii, 4 filety anchois, 3/4 szklanki pieczarek pokrojonych w plasterki, 3 łyżki posiekanego szczypiorku, 1/2 szklanki białego wina, 5-6 łyżek masła, 1-2 łyżki...

  • Jajko jest jednym z najczęściej używanych w kuchni składników, zwłaszcza podczas świąt wielkanocnych. Dodajemy go wówczas do przygotowania niemal każdego z posiłków: ciast i deserów, dań głównych oraz sałatek. Jak sprawdzić czy jest świeże, aby nie zepsuć dania? Jeśli chcemy mieć pewność, że świąteczne rarytasy, które mamy zamiar przygotować dla naszych bliskich, będą smaczne, koniecznie powinniśmy zaopatrzyć się w świeże i dobre jakościowo produkty. W przypadku warzyw i owoców z łatwością...

  • Polacy bardzo chętnie jedzą śledzie, jednak dosyć często traktujemy jest po macoszemu i podajemy jedynie w nudnych i przewidywalnych kombinacjach. Czas to zmienić, zwłaszcza że ostatni dzień karnawału daje nam doskonały pretekst do eksperymentowania. Śledzie w najróżniejszych odsłonach możecie podawać nie tylko w czasie świąt. Doskonale sprawdzają się jako przekąski na różnego rodzaju przyjęciach i imprezach. Wszyscy lubimy ich smak, ale zbyt rzadko pozwalamy sobie na eksperymenty z nimi....

  • Na wigilijnym stole muszą znaleźć się zawsze co najmniej dwa gatunki ryb: karp i śledź. Wiele osób karpia traktuje jako przykry obowiązek - bo przecież tradycja! Do śledzi podchodzimy zgoła inaczej. Fot. 123RF/Picsel Śledzie w najróżniejszych odsłonach możecie podawać nie tylko w czasie świąt. Doskonale sprawdzają się jako przekąski na różnego rodzaju przyjęciach i imprezach. Wszyscy lubimy ich smak, ale zbyt rzadko pozwalamy sobie na eksperymenty z nimi. Klasyka oczywiście się sprawdza,...