• Informacje na temat:

    świeża makrela smażona

Przepisy na temat: świeża makrela smażona
  • Jak zrobić zakwas chlebowy?

    Jeśli chcielibyśmy regularnie piec chleb, warto abyśmy mieli w swojej kuchni zakwas chlebowy. Dzięki niemu chleb będzie miał bardziej indywidualny charakter i będzie zdrowszy. Swoją recepturą na zakwas podzielił gwiazdor kuchni skandynawskiej, Claus Meyer.

  • Smaczne danie na piątkowy obiad.

  • Śródziemnomorski smak ryby.

  • Pokusiłabym sie o stwierdzenie że ryby z grilla są o wiele lepsze od smażonych.

  • Prosty przepis na smaczna rybkę

  • Wpaniala niskokaloryczna salsa, doskonaly dodatek do stekow z grilla, omletow z warzywami czy jako dip do chipsow kukurydzianych

  • Dzisiaj kolejny przepis na domowy fast food. Tym razem będzie to zapiekanka, ale taka na wypasie, jak zresztą wszystko u mnie. Idealnie nada się na piątkową wczesną kolacje, czy dla wegetarianów, bo akurat ta przygotowana jest bez mięsa. Zapraszam :)

  • Pyszna sałatka idealna na wiosnę

  • Coś nowego, świeżego, zaskakującego w smaku i bardzo szybkie w przygotowaniu.

  • Smaczny pomysł na "Faszerowana makrela"

Artykuły na temat: świeża makrela smażona
  • Pięć powodów, dla których warto jeść makrelę

    ...podsmażyć i jeść np. z frytkami z ziemniaków lub selera. Surowa makrela (świeża lub mrożona) jest świetna pieczona w marynacie (po łyżeczce suszonych pomidorów, czosnku i natki pietruszki wymieszaj z łyżką(...)) zapewnia ponadtrzykrotne dzienne zapotrzebowanie na kwasy omega-3 oraz prawie 3/4 dziennego zapotrzebowania na kwasy omega-6. W dodatku makrela wędzona zawiera ich ponad dwa razy więcej, niż surowa...

  • Smażone potrawy kuszą smakiem i aromatem, ale nie da się ukryć, że smażenie to jedna z najtrudniejszych metod przygotowywania dań. Dlaczego? Ponieważ w wyniku oddziaływania temperatury dochodzącej do 200°C z niektórych produktów mogą wydzielać się toksyczne substancje. Jak tego uniknąć? Jeśli nie potrafimy odmówić sobie smażonych rarytasów, warto poznać kilka sprawdzonych trików, dzięki którym nasze dania zachowają smak i nie będą nam szkodzić. Patelnia to podstawa Dobry sprzęt nie tylko...

  • Jakie ryby są najzdrowsze. Jak rozpoznać świeżą

    ...przemiany materii. Czy można jeść je codziennie? Najwięcej kwasów omega-3 zawierają tłuste ryby morskie, takie jak łosoś, śledź, makrela, tuńczyk. Problem w tym, że właśnie one są najbardziej skażone...

  • Uwielbiasz smażone dania, ale martwisz się, że są zbyt tłuste i niezdrowe? Nie musisz z nich rezygnować, tylko przygotowuj je tak, by nie traciły cennych wartości odżywczych. Doświadczeni kucharze namawiają wszystkich entuzjastów gotowania, by podczas codziennego przygotowywania posiłków korzystali z kilku sprawdzonych trików, dzięki którym ograniczysz wytwarzanie się szkodliwych dla ludzkiego organizmu związków chemicznych oraz sprawisz, że gotowane przez ciebie potrawy zachowają maksimum...

  • Udany połów

    ...limonki, świeża kolendra, cykoria, sałata Rozgrzej piekarnik do 160°C i wyłóż blachę papierem do pieczenia. Odsącz anchois, ułóż je na papierze. Wstaw do piekarnika na 8-10 minut. W tym czasie...

  • Zaopatrzenie się w nowoczesną patelnię o nieprzywierającej powłoce to już połowa sukcesu. Dzięki temu do smażenia wykorzystuje się minimalną ilość tłuszczu. Dodatkowo warto znać kilka zasad, dzięki którym dania będą niskokaloryczne, a jednocześnie zachowają wyśmienity smak i aromat. 1. Patelnie rozgrzej do odpowiedniej temperatury. Można to sprawdzić wylewając kroplę wody na dno naczynia. Jeśli woda od razu wyparuje, patelnia uzyskała właściwą temperaturę2. Dodawaj jak najmniej tłuszczu (1...

  • Ryby mają głos

    ...cytryną, by zniwelować specyficzny zapach ryby. Wędzenie. Makrela ma mnóstwo kwasów omega-3, ale najczęściej jemy właśnie wędzoną. Czy to dobrze? - Ryby w takiej postaci są źródłem pełnowartościowego(...), a zmniejsza przyswajanie kwasów omega-3). Makrela, szprot, tuńczyk czy sardynki po zapuszkowaniu (czyli pasteryzacji w wysokiej temperaturze) zawierają prawie połowę mniej EPA i DHA niż wędzone...

  • Jak sprawić, by smażone potrawy były jednocześnie pyszne i niskokaloryczne? Wystarczy nowoczesna patelnia z oferty marki Florina, dobry olej i przestrzeganie kilku zasad. Dzięki temu smażone potrawy zachowają wyśmienity smak i aromat. Zaopatrzenie się w nowoczesną patelnię to już połowa sukcesu. Dzięki nieprzywieralnej powłoce do smażenia wykorzystuje się minimalną ilość tłuszczu. Sprawdź o czym jeszcze warto pamiętać w czasie przygotowywania potraw na patelni. Złote zasady 1. Patelnię...

  • Cykoria - odchudza  i odmładza

    .... Dlatego powinna się znaleźć w menu karmiących mam. Najlepsza na surowo Taka jest najzdrowsza. Kupując ją, trzeba zwrócić uwagę, czy jest świeża. Powinna być twarda, ze ściśle zwiniętymi listkami, bez...

  • Świeża ryba? Tylko nad morzem, a najbliżej mamy nad Bałtyk. Czy na pewno jemy świeżą rybę i czy wiemy za co płacimy? Fot. 123RF/Picsel Smażona rybka to punkt obowiązkowy w każdej nadmorskiej miejscowości. W menu halibut, sandacz, łosoś, dorsz, węgorz, flądra i śledź. Ceny na pierwszy rzut oka przystępne, ale gdy przychodzi do płacenia - rachunek przekracza 70 złotych za porcję. No, ale za świeżą rybę, z własnego połowu musimy zapłacić. Tylko czy na pewno jest ona świeża?   Sprzedawcy...