• Informacje na temat:

    święconka

  • Święcone, zwane też święconką, ma swoje prapoczątki w VIII wieku. Do Polski zwyczaj ten dotarł w XIV stuleciu. Najpierw do święcenia noszono tylko baranka z chleba, później dokładano kolejno: ser, masło, ryby, olej, mięso, ciasto, wino, jajka i inne pokarmy.

    Święcone, zwane też święconką, ma swoje prapoczątki w VIII wieku. Do Polski zwyczaj ten dotarł w XIV stuleciu. Najpierw do święcenia noszono tylko baranka z chleba, później dokładano kolejno: ser, masło, ryby, olej, mięso, ciasto, wino, jajka i inne pokarmy.
Przepisy na temat: święconka
  • Święcelnik - popisowe danie wielkanocne śląskich gospodyń

    Półsłodkie drożdżowe ciasto pieczone z wędlinami w środku to jedna z tradycyjnych śląskich potraw wielkanocnych i popisowe danie pań z Koła Gospodyń Wiejskich w Połomi.

  • Naturalne barwniki do pisanek

    Ozdabianie wielkanocnych jajek wcale nie musi być skomplikowane i kosztowne.

  • Pisanki malowane, skrobane i wyklejane

    Nie sposób sobie wyobrazić świąt Wielkiej Nocy bez pisanek. Oczywiście można kupić gotowe pisanki, wykonane z drewna lub, coraz częściej, z plastiku i wykorzystywać je rok po roku. Jednak, podobnie jak w przypadku potraw świątecznych, najlepiej przygotować je osobiście, tradycyjnymi metodami.

  • Taki barszcz robię zawsze w niedziele wielkanocną na obiad. Zupa ta u nas nazywana jest święconką, dlatego że wrzuca się do nie wędliny, chrzan i jajka z koszyczka wielkanocnego. Ja polecam zrobić ją nie tylko w święta, ale również na obiad w zwykły dzień. Barszcz jest wyborny, lekko chrzanowy, pyszny.

  • Oryginalne danie na Śniadanie Wielkanocne :)

  • Takie mini babeczki idealnie nadają się do koszyczka ze święconką lub jako baza do babeczek ponczowych.

  • Tradycyjne ciasto wielkanocne z Grecji

  • Mamy połowę lutego. Nasz osłabiony organizm domaga się dodatkowej dawki witamin i minerałów. Warto sięgnąć po rzeżuchę.

Artykuły na temat: święconka
  • babka robi dwa koszyczki ze święconką, bo ma dwie wnuczki:))))       drogi Adminie a gdzie wiersze o białej róży, nie ma ich ??????????:))))) Chciałam...

  • Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami. Nie masz jeszcze pomysłu na świąteczne menu i dekoracje? Podpowiadamy, jak sprawić, by tegoroczny świąteczny obiad na długo pozostał w pamięci twoich gości. Czego nie może zabraknąć na wielkanocnym stole? Po pierwsze: Święconki Święconka (nazywana także święconym) to tradycyjna nazwa pokarmów, które świeci się w kościołach w Wielką Sobotę. Zgodnie ze starym zwyczajem, który sięga XIV wieku, gospodynie wkładają do wiklinowych koszyków (zdobionych...

  • W mojej rodzinie pójście ze święconką rozpoczyna święta. Wszystko jest już przygotowane, posprzątane, upieczone, ugotowane. Powrót z kościoła oznacza,...

  • Wielkanoc to święto jaj, szynek, kiełbas i ciast. I choć przy hucznym obchodzeniu świąt Bożego Narodzenia wypada dość blado, to smak wielkanocnych potraw niczym nie ustępują wigilijnym. Ale czy każdy z nas wie jakie tradycyjne dania powinniśmy znaleźć na stole? Właściwie żurek bądź barszcz biały w zależności od miejsca z którego pochodzimy. Przyjęło się, że ten pierwszy jadany jest raczej na południu i zachodzie Polski, zaś drugi w reszcie kraju. Wspólną bazą jest oczywiście zakwas,...

  • Naturalne barwniki do pisanek

    Ozdabianie wielkanocnych jajek wcale nie musi być skomplikowane i kosztowne. Skorzystaj z naturalnych barwników, a bez trudu wykonasz kolorowe cudeńka, które ozdobią świąteczny stół oraz koszyczek ze święconką.

  • Od wieków w naszym kraju święta wielkanocne obchodzone są w sposób tradycyjny, a przepisy na potrawy, które znajdują się prawie na każdym stole, przekazywane są z pokolenia na pokolenie. Każda z tych potraw ma swoje symboliczne znaczenie, które warto poznać. Bez wątpienia każde dziecko najbardziej w tych świętach lubi śmigus dyngus i święcenie koszyczka. Ten pierwszy zwyczaj sięga swoimi korzeniami pogaństwa, ale święconka jest już silnie powiązana z religią chrześcijańską. Biorąc pod uwagę,...

  • Próba numer dwa...

    ...... ze zdjęciami oczywiście!   Niech zajączek szczodry będzie, i z jajeczkiem do Wasz przybędzie,  niech święconka smaczna będzie, a w dyngusa...

  • Święta Wielkanocne powodują szybsze bicie serca u pań na myśl o tym, co znajdzie się na świątecznym stole. Nie masz jeszcze pomysłu na to, czym uraczyć najbliższych? Podpowiemy, jak urozmaicić tradycyjne potrawy i sprawić, by goście oniemieli z zachwytu. Wielkanoc to najważniejsze spośród chrześcijańskich świąt, obchodzone dla upamiętnienia Zmartwychwstania Jezusa. Polska tradycja kulinarna związana z tym świętem jest ogromnie bogata i głęboko symboliczna. W poprzedzającym Wielkanoc okresie...

  • Święcone

    Święcone, zwane też święconką, ma swoje prapoczątki w VIII wieku. Do Polski zwyczaj ten dotarł w XIV stuleciu. Najpierw do święcenia noszono tylko baranka z chleba, później dokładano kolejno: ser, masło, ryby, olej, mięso, ciasto, wino, jajka i inne pokarmy.

  • Jak Polska długa i szeroka przy wielkanocnym stole wszyscy podzielimy się jajkiem, ale niektórych potraw skosztujemy tylko w wybranych regionach. Zobacz, jakie dania znajdziesz na stołach w różnych częściach Polski? W dawnych czasach wygląd stołu wielkanocnego - co w pewnym sensie jest oczywiste, zależał od zamożności domu. Inaczej wyglądał stół wielkanocny chłopa, szlachcica, magnata i mieszczanina. W biedniejszych domach do kościoła zanosiło się jedynie chleb, kiełbasę, trochę mięsa i jaj,...

Wideo na temat: święconka
  • Czy Majka Jeżowska jest już gotowa na święta?

    Czy Majka Jeżowska jest już gotowa na święta? - Będzie sałatka śledziowa, święconka i będę odwiedzać znajomych - powiedziała wokalistka. Czy oszczędza się w kwestii kaloryczności? - Na pewno będę objadać się mazurkami kajmakowym, czekoladowym. Słodycze są najgorsze w święta - dodała. Źródło:przeAmbitni.pl Dostawca: x-news