• Informacje na temat:

    świderki

Przepisy na temat: świderki
  • Świderki na ostro

    Sposób przygotowania 1. Filety z piersi kurczaka opłucz, osusz, włóż do garnka. Zalej bulionem.Doprowadź do wrzenia.Następnie zmniejsz płomień i gotuj ok. 20 minut. 2. W tym czasie kalafior oczyść, dokładnie umyj, podziel na różyczki.Włóż je do posolonego wrzątku. Gotuj 15 minut.  3. W trzecim garnku zagotuj wodę na makaron.Posól ją do smaku.Świderki wrzuć do wrzątku.Gotuj ok. 10 minut...

  • Zapomniane świderki, które są przepyszne. Delikatne, puszyste i mięciutkie.

  • Świderki z groszkiem i kurczakiem

    Coś dla wielbicieli mięsnych dodatków do makaronu

  • pyszne mięso mielone ze szpinakiem

  • Świderki z groszkiem i natką

    Pomysł na szybki obiad

  • Puszyste i mięciutkie pączki, które idealnie nadają się jako deser do niedzielnej kawki.

  • Makaron świderki z pesto z jarmużu

    Składniki: makaron świderki jarmuż  150 g (liście bez łodyg) 100 g twardego sera typu parmezan 2 ząbki czosnku  100 ml  oleju rzepakowego z tłoczenia na zimno 100 g mascarpone sól, pieprz olej Przygotowanie: 1. 50 g jarmużu smażymy w głębokim oleju by powstały chipsy następnie osączamy je na papierowym ręczniku  i posypujemy solą. 2. Do miski miksera przekładamy...

  • Naszła nas ochota na kapustę kiszoną, bo to akurat bomba witaminowa, a smak

  • Kolorowe świderki z krewetkami, limonką i kolendrą

    Składniki na 4 porcje: 400 g makaronu np. Lubella Świderki Tricolore nr 15 200 g obranych surowych krewetek 3 ząbki czosnku 2 limonki 50 g masła mały kawałek imbiru olej sól, pieprz natka kolendry Sposób przygotowania: 1. Makaron gotujemy według zaleceń producenta twardość al dente 8 minut, normale 10 minut. 2. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy...

  • Wspaniała przekąska do piwa.

Artykuły na temat: świderki
  • Wstążki, nitki i świderki

    Świderki zapiekane z cukinią Składniki na 4-6 porcji: 50 dag makaronu świderki, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 1 cukinia, 50 dag brokułów, 3 kolorowe papryki, 15-20 dag ostrego żółtego sera, 4 łyżki masła, 2 łyżki oliwy, sól, pieprz, natka pietruszki do dekoracji. Cebulę i czosnek posiekać. Warzywa umyć, cukinię pokroić w plastry, papryki w paseczki. Brokuły podzielić na różyczki, sparzyć...

  • Siostra Salomea fantastycznie gotuje. Uwielbiam jej kuchnię! Siostra Anastazja FDC O makaronach wiemy prawie wszystko. Każdy przecież od czasu do czasu gotuje spaghetti, penne, świderki czy łazanki. Ale czy rzeczywiście jesteśmy takimi specjalistami? Nikt nie wie o makaronach tyle co Włosi. I to właśnie w słonecznej Italii, w przepięknym miasteczku Grottaferrata, położonym niedaleko Rzymu, Siostra Salomea przez wiele lat zgłębiała tajniki odpowiedniego przygotowywania makaronów. Dania z...

  • Świderki z kurczakiem i mango

    ..., pieprzem i sokiem z cytryny . Mieszamy z makaronem . Świderki z kurczakiem i mango...

  • Wędrując między sklepowymi półkami możemy natrafić na różne rodzaje, gatunki i odmiany makaronu. Podstawową różnicą między nimi są kolor oraz kształt. Spaghetti, farfalle, fussili, czarny, brązowy, pomarańczowy - makaron może przyprawić nas o niezły zawrót głowy. Fot. www.barillastudio.it Zacznijmy od... koloru! Klasycznym kolorem makaronu jest żółty, w różnych odcieniach, od intensywnych, w przypadku znanych z babcinej kuchni makaronów jajecznych, po ciemniejsze, bursztynowe, z samej...

  • Omlet makaronowy z brokułami

    Przygotowanie: Makaron (np. świderki, rurki) ugotować w posolonej wodzie według przepisu podanego na opakowaniu. Brokuły oczyścić, podzielić na różyczki,...

  • Wydawałoby się, że gotowanie makaronu to nic trudnego. Po prostu, wrzucamy makaron do wody, gotujemy i już. Tylko dlaczego we włoskich restauracjach smakuje jak nigdzie indziej? W czym tkwi sekret prawdziwej pasty? Nie skleja się, jest zdrowy i doskonale smakuje - czy to sposób gotowania, czy rodzaj makaronu sprawia, że w tradycyjnym włoskim makaronie jest zakochany prawie każdy? Sekret włoskiej pasty jest prosty: nie jest on przyrządzany ze zwykłej mąki pszennej, lecz z pszenicy DURUM. Czym...

  • Widelec w dłoń! Makaronową ucztę  z marką WINIARY czas zacząć

    ...25 października obchodzimy Światowy Dzień Makaronu. Z tej okazji marka WINIARY podsuwa pomysły na makaronowe dania dla całej rodziny. Są one nie tylko pyszne i sycące, ale także bardzo proste w przygotowaniu. Dodatkowo możemy wybierać w wielu rodzajach: krótkie wstążki, grube penne, świderki, nitki czy muszle – na co tylko mamy ochotę. Ten włoski przysmak warto wpleść w codzienne menu, a marka...

  • Zapiekanki to jedno z najpopularniejszych dań jednogarnkowych. Szybkie w przygotowaniu, tańsze niż dwudaniowy obiad, a przy okazji smaczne i sycące. Po smaczne zapiekanki warto sięgać zwłaszcza jesienią, kiedy ciepła obiadokolacja staje się elementem rozgrzewającym i rozwiewającą chandrę. W dodatku o tej porze roku znajdziemy wiele sezonowych produktów, które doskonale sprawdzą się jako uzupełnienie lub baza smakowitej zapiekanki. Zapiekanka dyniowa Dynia to niekwestionowana „królowa"...

  • Fusilli z warzywami i z mozarella - na kolacje

    Smaczen proste, szybkie, idealne na kolacje w tygodniu, gdy czasu malo a cos dobrego by sie zjadlo... Fusilli to makaron jak swiderki, pochodzacy z Sycylii......

  • Na co dzień mak jadamy jedynie w postaci posypki na bułkach lub ciasteczkach. Jednak, gdy przychodzi czas Bożego Narodzenia, na świątecznych stołach obowiązkowo pojawia się on w postaci licznych makowców, strucli, kutii, a nawet zupy. Fot. 123RF/Picsel W wigilijny wieczór zapach aromatycznego makowca wita gości już od progu, wskazując drogę do zastawionego pysznymi potrawami stołu. Mimo że nie każdy jest jego fanem, ma on swoje stałe miejsce w bożonarodzeniowym menu. W jaki sposób mak wpływa...

Wideo na temat: świderki
  • Kaszotto z dyni, świderki z pesto i inne pyszności

    „Zboże smakuje i inspiruje” to akcja promocyjno-informacyjna, która ma na celu popularyzowanie spożywania produktów zbożowych. W kuchni "Dzień Dobry TVN" Marta Dymek - blogerka kulinarna, przygotowała m.in. kaszotto z dyni, świderki z pesto z jarmużu z pieczonymi burakami i warkocz z pastą z pieczonym czosnkiem.