• Informacje na temat:

    św marcin święto

Przepisy na temat: św marcin święto
  • Polskie produkty dla niektórych są odkryciem

    ...mogę powiedzieć, że udało mi się zrobić tę akcję "Gęsina na świętego Marcina", w tym roku będziemy mieć ósmą edycję. Jest postęp, spożycie gęsiny wzrosło w Polsce trzykrotnie. Tę tradycję bardzo szybko udało nam się odbudować. Uważamy już za coś naturalnego, że przyjdzie Święto Niepodległości i wypada zjeść gęsinę. Można już świeżą gęsinę dostać w sklepach. Trzecim, fantastycznym naszym...

  • U nas w Poznaniu znane jest takie powiedzenie – na św. Marcina rogal i gęsina. Gęś podaje się z pyzami drożdżowymi (tzw. Kluchy na łachu), kapustą (kiszoną lub modrą) i burakami we wiórkach lub drobno mielonymi. Jeśli pieczemy ją w całości nadziewamy jabłkami i farszem z wątróbek drobiowych. Ja tym razem przygotowałam piersi (filety z kością) bez farszu.

  • w większych ilościach uderza do głowy..;p

  • Przepis wart wypróbowania: "Rybka św. Piotra"

  • Przepis wart wypróbowania: "Mazurek św. Genowefy"

  • Przepis wart wypróbowania: "Sernik św. Kingi"

  • Na 11 listopada wykorzystuję z gęsi nogi i filet z piersi. Najpierw skórę na piersi nacinam tworząc krateczkę ,a na nogach parę razy ale tylko wzdłóż.Mięso obficie nacieram majerankiem i estragonem zalewam czerwonym wytrawnym winem i do lodówki na 24 godziny. Po upływie tego czasu porcje z gęsiny nacieram solą i pieprzem i odstawiam na 2 godziny. Po upływie 2 godzin piersi i nogi obsmażam na suchej patelni najpierw stroną ze skórką 6 min a z drugiej strony 4 minuty.Obsmażone kawałki...

  • Efektowne...

  • Pyszne delikatne mięso małży w cudownym aromacie lubczyku

Artykuły na temat: św marcin święto
  • Marcin Kydryński: Wszystko o mojej matce

    ...„Marcin był radosnym chłopcem. To się zmieniło od czasu, kiedy zaczął studia. Nieraz zastanawialiśmy się, czy nie popełniliśmy jakichś błędów” - napisała w swoich wspomnieniach Halina Kunicka. A my jej syna, Marcina Kydryńskiego, pytamy, co zabrało mu radość.

  • „Na świętego Marcina najlepsza gęsina, patrz na piersi, patrz na kości, jaka zima nam zagości” - pierwsza część tego starego porzekadła jest nam doskonale znana, mniejszą popularnością cieszy się natomiast sama gęsina. Przypadające 11 listopada wspomnienie biskupa z Tours to pretekst, by przyjrzeć się bliżej temu mięsu i poznać jego smak. Listopad to idealny czas na gęsinę! Gęsi to jeden z polskich hitów eksportowych. Nasi zachodni sąsiedzi zachwycają się tak smakiem, jak i walorami...

  • Święto smaku

    ...dzień możesz zrobić z niej tosty. Tekst: Joanna Lorynowicz Zdjęcia: Krzysztof Kozanowski Stylizacja: Renata Prandota-Prandecka Dziękujemy za pomoc w realizacji sesji Agnieszce i Marcinowi Kręglickim...

  • W ostatni weekend warszawska Praga przeżywała prawdziwe oblężenie fanów whisky. W Centrum Praskim Koneser trwała 5. edycja Whisky Live Warsaw. Festiwal zaskoczył rozbudowanym programem sceny głównej, szeroką ofertą trunków oraz gościem specjalnym. Fot. materiały prasowe Termin 12-13 października kilka miesięcy temu trafił do kalendarzy oraz notesów wszystkich entuzjastów whisky oraz innych mocnych alkoholi Premium. W tych dniach w Centrum Praskim Koneser trwało prawdziwe święto miłośników...

  • Poznań bawi się w dniu św Marcina

    Poznaniacy 11 listopada obchodzą nie tylko Święto Niepodległości, ale przede wszystkim wspominają patrona miasta, świętego Marcina.

  • Po raz szósty, 13 i 14 czerwca, Małopolska Izba Produktów Regionalnych, Tradycyjnych i Ekologicznych przy współpracy z Urzędem Marszałkowskim Województwa Małopolskiego, Urzędem Miasta zaprasza mieszkańców Krakowa i przybyszów na Plac Wolnica, na Święto Chleba i V Festiwal Smaku. Na krakowski Kazimierz przybędą mistrzowie piekarscy, cukiernicy i producenci Małopolskich Produktów Tradycyjnych. Wierzymy, że przybywające na Plac Wolnica rzesze krakowian i turystów w atmosferze święta i...

  • Rogale na św. Marcina

    Mieszkańcy Poznania 11 listopda, w święto patrona głównej ulicy miasta, świętego Marcina, tradycyjnie już objadają się rogalami.

  • Serdecznie zapraszamy na siódmą edycję Święta Rydza, która odbędzie się w ostatni weekend września, 27 – 28 września 2014 r. wokół Starego Domu Zdrojowego, na terenie Parku w Wysowej-Zdroju. 7. Święto Rydza to wydarzenie dla małych i dużych. Dla grzybiarzy, miłośników grzybowych dań, entuzjastów przyrody i fanów tradycyjnego rękodzieła Beskidu Niskiego. Podczas rydzowej imprezy prezentujemy tradycyjne rękodzieło ludowe, twórców i ich historie, kuchnię i produkty regionalne, uzdrowisko...

  • Święto Niepodległości

    Święto spędziłam w domku, ze względu na męczącą mnie jeszcze grypę. Pogoda też nie zachęcała do wyjścia z domu. Było deszczowo, wietrznie i zimno. Nie...

  • Klimatyczne wnętrze, pyszne jedzenie, świetni ludzie i wyśmienite wino - te kilka słów idealnie opisują Festiwal Wina , który odbył się w czwartek w Trattorii Soprano. Smaker objął to wydarzenie patronatem. Zapraszamy na relację! Gdy wybiła godzina 18:00, w dolnej sali restauracji Trattoria Soprano zaczęli gromadzić się miłośnicy wina. Festiwal otworzył sommelier Pan Lech Andrzejewski, który poprowadził warsztaty dla początkujących degustatorów. Dowiedzieliśmy się m.in. jak prawidłowo...