• Informacje na temat:

    suszone warzywa jak zrobić

Przepisy na temat: suszone warzywa jak zrobić
  • Spaghetti jak u włoskiej Mammy!

    Wprost przepadasz za włoskimi smakami? Aromatyczne sosy, delikatne pasty, soczyste warzywa, wyśmienite pizze czy zachwycające swoimi kształtami i kolorami makarony – tak w kilku słowach można opisać doskonałą kuchnię malowniczej Italii. Jak przygotować takie specjały we własnych czterech kątach? Swoją przygodę z włoską kuchnią warto rozpocząć od sztandarowego spaghetti. Podpowiemy, co zrobić, by...

  • Czasem zabraknie nam jarzynki,nie chce iść się do sklepu,więc mamy w zapasie suszone,równie aromatyczne i smaczne.Ja tak robię już od kilku lat ,polecam jeśli mamy w domu suszarkę:)

  • Jak suszyć i marynować grzyby?

    Sezon grzybowy powoli dobiega końca, choć w lasach można jeszcze znaleźć podgrzybki czy opieńki miodowe i gąski, które lubią chłodniejsze temperatury. Jednak większość amatorów leśnych przysmaków ma już zbiory za sobą i teraz zastanawia się, jak bezpiecznie przechować i przetworzyć przyniesione do domu grzyby. Podpowiadamy, które metody sprawdzą się najlepiej.

  • Krokant do dekoracji tortów można kupić w sklepie, ale taki domowy jest dużo smaczniejszy i pięknie pachnie.

  • Jak gotuje Murakami?

    ...imbiru i sake. Ostudzić w bulionie, aby mięso było soczyste. Wystudzone mięso porwać na kawałki w słupki, oczywiście ze skórką. Przygotować warzywa: umyć i osuszyć sałatę, obrać i pokroić w słupki marchewkę i ogórka (ogórka można nie obierać), to samo zrobic z pomidorem. Zrobić sos: wymieszać wszystkie składniki na gładką pastę. Na talerzu ułożyć sałatę, warzywa, potem kurczaka, polać sosem...

  • Domowa biała kiełbasa, tylko na święta? Domowa biała kiełbasa większości z nas od razu kojarzy się z Wielkanocnym śniadaniem. Przeważnie podaje się ją zapiekaną z cebulą i piwem, w sosie polskim lub tylko parzoną z dodatkiem chrzanu, ogórka kiszonego i pieczywa. No i oczywiście bez dobrej, białej kiełbasy nie może obejść się żaden wielkanocny żurek, czy barszcz biały. Ale czy tylko w święta mamy cieszyć się smakiem przepysznej białej kiełbasy? Myślę, że nie ;) Polecam Wam przepis, w którym...

  • Pojedynek Chodakowskiej i Lewandowskiej na... frytki

    Choć kojarzymy je z amerykańskim fast foodem, "wynaleźli" je Belgowie. Mimo iż frytek nie uważa się za zdrowe, z przekąski tej nie rezygnują trenerki Anna Lewandowska i Ewa Chodakowska, które radzą zrobić tę przekąskę w stylu fit.

  • Lubisz oryginalność? Nudzą Cię zwykłe, białe kostki lodu w Twojej lemoniadzie? Zaskocz swoich znajomych tęczowymi kostkami! Oto pomysł jak je zrobić.

  • Wielkanocne jajka

    Dietetycy zalecają jedno dziennie, ale w święta z pewnością można zrobić wyjątek. Pomysłów na podanie jajek jest mnóstwo, my wybraliśmy najciekawsze. Sprawdzą się nie tylko od święta!

  • Krótki film jak przygotować masło czosnkowe.

Artykuły na temat: suszone warzywa jak zrobić
  • Niepowtarzalny smak suszonej szynki

    Suszona, dojrzewająca szynka bez wątpienia podbiła w ostatnich latach całą Europę. Eksportuje się ją w ogromnych ilościach z Włoch i Hiszpanii, a od niedawna produkuje również w Szwecji. Autor książki "Żyj jak rolnik" radzi, jak samodzielnie przygotować suszoną szynkę.

  • Karp, uszka, barszcz - to zapewne pierwsze skojarzenia na myśl o świątecznym jedzeniu. A suszone owoce? To przecież one od wieków odpowiadają za polskie wigilijne smaki i zapachy. Przekonaj się, w jak znakomity sposób można je wykorzystać w trakcie zbliżającej się świątecznej uczty. „Suszenie to jedna z najstarszych, naturalnych metod utrwalania żywności. Umożliwia ona dłuższe przechowywanie żywności przy jednoczesnym zachowaniu jej intensywnego smaku i aromatu składników", opowiada Iwonna...

  • Zrób porządek z dziąsłami!

    ...i szałwii możesz też zrobić sobie domową pastę do mycia zębów: jedną łyżkę świeżej (lub łyżeczkę suszonej) szałwii i rumianku wymieszaj z połową szklanki oleju kokosowego. Gotuj na małym ogniu(...), takie jak rumianek, i szałwia, ponieważ wykazują działanie silnie odkażające i łagodzące stany zapalne. Aby przygotować z nich napar, wystarczy zalać wrzątkiem torebkę ziół i poczekać aż ostygnie...

  • Jesień to idealna pora roku na przygotowywanie zimowych zapasów, czyli suszenie owoców i warzyw. Suszone grzyby możemy dodać do barszczyku na Wigilię, jabłka i gruszki do ciast, a suszone morele do aromatycznego grzańca. Jak się za to zabrać? Fot. 123RF/Picsel Suszyć można właściwie wszystko. Grzyby, owoce, warzywa, a nawet zioła. Od nas zależy co lubimy jeść i jakimi składnikami uzupełniamy dania. Hitem na jesień jest suszenie grzybów. Suszone grzyby są bardziej aromatyczne niż świeże....

  • Dowiedz się, jak poskromić apetyt na słodkie

    Cukier jest tak samo silnie uzależniający, jak alkohol czy papierosy. Nic więc dziwnego, że tak trudno go sobie odmówić. Ale warto...

  • Do ugotowania zupy potrzebujemy dwóch rzeczy: garnka i wywaru. Bez tego ani rusz. A jak zrobić dobry wywar? Wystarczy, że będziemy pamiętać o kilku zasadach. Fot. 123RF/Picsel Po pierwsze: nie korzystamy z kostek rosołowych! To, że są niezdrowe, jeszcze można by jakoś przełknąć, w końcu zjadamy całkiem sporo niezdrowych rzeczy tylko dlatego, że dobrze smakują. A tu właśnie tkwi kostkowy szkopuł. One po prostu dobrze nie smakują. Nie trzeba wytrawnego, kucharskiego nosa, by wyczuć, że przy...

  • Maroko południowe: Co zrobić i co zobaczyć

    Kiedy wysiądziesz z samolotu w Maroku i poczujesz jego zapach, już będziesz wiedzieć, że kiedyś tu jeszcze wrócisz - przepowiedziała moja koleżanka, a ja po tygodniu zwiedzania południowej części tego kraju jestem pewna, że zrobię to z wielką przyjemnością. Pobyt w Maroku jest ucztą dla wszystkich zmysłów. Co zrobić i zobaczyć w południowej części Maroka?

  • Kanapki to niekwestionowane królowe polskich śniadań. Są proste w przygotowaniu, pożywne i smaczne. Jemy je prawie codziennie, jednak każdego może dopaść śniadaniowa rutyna. Jak jej się nie dać, a zjeść pożywny i smaczny posiłek? Oto propozycje naszych użytkowników Fot. 123RF/Picsel Bez śniadania ani rusz - to hasło, powtarzane nam od dziecka jak mantra, jest głęboko zakorzenione w naszej świadomości. Pierwszy poranny posiłek to jednocześnie pierwszy solidny zastrzyk energii na cały...

  • Jak przygotować święta bez chemii

    Julita Bator - autorka książek o zdrowym gotowaniu podpowiada, jak przygotować święta bez glutaminianu sodu i sztucznych barwników, żeby zachować tradycyjny smak wigilijnej kolacji.

  • Niestety, minął już czas, gdy na naszych stołach królowały zielone sałatki i warzywa wprost z przydomowego ogródka. Ale czy zima pod względem żywieniowym nie ma nam nic ciekawego do zaoferowania? Fot. 123RF Myli się ten, kto uważa, że zima to fatalna pora dla smakosza. Co prawda, na naszych stołach braknie świeżych ogórków i najbardziej aromatycznych pomidorów, ale w ich miejscu pojawiają się najsmaczniejsze o tej porze roku warzywa korzeniowe. Chociaż ilu z nas wzgardza bulwami, warto dać im...