• Informacje na temat:

    suszone sliwki do biszkopta

Przepisy na temat: suszone sliwki do biszkopta
  • Tak przygotowane śliwki posłużą nam około 10-11 miesięcy...świetny dodatek do kompotów, bigosów, sosów...

  • Bardzo smaczne śliwki, ususzone są idealne do kompotu zimą. Do suszenia wybieramy twarde, dojrzałe śliwki.

  • Do biszkopta lub innego ciasta.

  • Bardzo łatwa do wykonania i smaczna

  • Coś czuję, że sama nazwa ciasta z czymś Wam się kojarzy. Słodkie, pyszne suszone śliwki w czekoladzie, któż ich nie jadł. Dziś proponuję ciasto inspirowane tymi właśnie czekoladkami. Jest mocno czekoladowe i śliwkowe zarazem.

  • Czasem zabraknie nam jarzynki,nie chce iść się do sklepu,więc mamy w zapasie suszone,równie aromatyczne i smaczne.Ja tak robię już od kilku lat ,polecam jeśli mamy w domu suszarkę:)

  • Wspaniałe jako dodatek do dań wszelkiej kategorii i jako przystawki.

  • Suszone prawdziwki są idealne do sosów, bigosu a także na zupę grzybową. Polecam :)

  • Smaczny i zdrowy deserek.

Artykuły na temat: suszone sliwki do biszkopta
  • Nie przyzwyczajaj dziecka do cukru

    .... Zamiast podać maluchowi biszkopt czy lizak, daj mu kawałek jabłka, banana czy słodkiej marchewki. W roli cukierków sprawdzą się suszone owoce, np. śliwki, morele, rodzynki. Są naturalnie słodkie, a przy(...). Paczkowane suszone owoce są konserwowane związkami siarki, ale lepsze od sprzedawanych na wagę, które mogą być źle przechowywane i zawierać dużo pleśni. Maluch chętnie będzie też chrupał owocowe chipsy...

  • Karp, uszka, barszcz - to zapewne pierwsze skojarzenia na myśl o świątecznym jedzeniu. A suszone owoce? To przecież one od wieków odpowiadają za polskie wigilijne smaki i zapachy. Przekonaj się, w jak znakomity sposób można je wykorzystać w trakcie zbliżającej się świątecznej uczty. „Suszenie to jedna z najstarszych, naturalnych metod utrwalania żywności. Umożliwia ona dłuższe przechowywanie żywności przy jednoczesnym zachowaniu jej intensywnego smaku i aromatu składników", opowiada Iwonna...

  • Ciasta bez pieczenia

    ..., 3 dag kminku, mielonych orzechów lub wiórków: czekoladowych, kokosowych, suszone owoce rodzynki do dekoracji Przygotowanie: 1. Rodzynki i suszone śliwki namocz, zalewając je gorącą wodą. Twaróg(...), śliwki i suszone jabłka drobno pokrój. Wszystkie składniki dodaj do masy twarogowej i dokładnie wymieszaj. 4. Tortownicę wyłóż pergaminem posmarowanym masłem, i przełóż do niej przygotowaną masę. Od góry...

  • Można je kochać albo nienawidzić. Są słodkie, dlatego wiele osób zastępuje nimi cukierki i czekolady. Ich dostępność powoduje, że coraz częściej decydujemy się po nie sięgać. Jemy je, bo pani w telewizji powiedziała, że są zdrowe, nie pytając czy to prawda. Wybiegasz rano z domu, nie jedząc śniadania i nie zabierając nic ze sobą do przegryzienia. Czujesz ssące uczucie w żołądku, więc kupujesz suszone owoce, myśląc, że będzie to najlepszy dla ciebie wybór. Ale czy tak jest na pewno? Panuje...

  • Można je kochać albo nienawidzić. Są słodkie, dlatego wiele osób zastępuje nimi cukierki i czekolady. Ich dostępność powoduje, że coraz częściej decydujemy się po nie sięgać. Jemy je, bo pani w telewizji powiedziała, że są zdrowe, nie pytając czy to prawda. Wybiegasz rano z domu, nie jedząc śniadania i nie zabierając nic ze sobą do przegryzienia. Czujesz ssące uczucie w żołądku, więc kupujesz suszone owoce, myśląc, że będzie to najlepszy dla ciebie wybór. Ale czy tak jest na pewno? Panuje...

  • Przygotowanie biszkoptu może spędzać sen z powiek nawet doświadczonym gospodyniom. Ileż to razy zdarzyło ci się, że ciasto opadło po wyciągnięciu z piekarnika lub nie wyrosło równo? Na szczęście istnieje kilka prostych trików, o których warto pamiętać podczas przygotowywania ciasta, aby mieć pewność, że wyjdzie perfekcyjnie. Istnieje wiele sposobów na to, jak poradzić sobie z ciastem, które się zapada lub nie chce równo wyrosnąć. Niektórzy do masy dodają mąki ziemniaczanej inni zaś, tuż po...

  • Dlaczego warto, aby śliwki zagościły na stałe w naszym jadłospisie i co warto z nich przygotować, aby było smacznie i przede wszystkim zdrowo? Fot. 123RF/PICSEL Już od jakiegoś czasu na straganach możemy znaleźć pyszne, wyjątkowo słodkie, krajowe śliwki. W końcu sezon na te owoce trwa w najlepsze. Warto więc jak najlepiej wykorzystać tę sytuację, przygotowując różnego rodzaju przetwory i desery. Niezwykłymi pomysłami, jak zawsze, uraczą was nasi użytkownicy. Jak na nasze zdrowie wpływają...

  • Ada Fijał to aktorka, absolwentka krakowskiej PWST. Obecnie możemy ją oglądać w serialach "To nie koniec świata", "Barwy szczęścia" i "Galeria". Zobaczcie, jakie są jej ulubione dania! fot. TRIO/Stormann & Webber 1. Moja ulubiona potrawa to... Śniadanie na planie - czyli najczęściej jajecznica. Taka z wieloma składnikami: pomidorami, cebulą, bazylią i innymi spontanicznymi pomysłami naszego serialowego kucharza (w serialu "To nie koniec świata" - przyp. red.). 2. Najlepsza przekąska to......

  • Śniadanie do szkoły nie musi być nudne, ale nie musi też być wyszukane, wymagające znacznych nakładów pracy i pieniędzy. Wystarczy zastanowić się chwilę, co można zrobić, by było i smacznie, i ciekawie. Fot. 123RF/Picsel Są dzieci, które ze smakiem zjadają wszystko co naszykują rodzicie. Są też dzieci, które śniadania w domu nie zjedzą, a drugie przyniosą z powrotem do domu i będą chować w tornistrze. Tych drugich warto uczyć zdrowego i regularnego odżywiania, te pierwsze z radością...

  • Choć walory serów zostały docenione wieki temu, znana dziś doskonale deska serów stała się popularna dopiero w XX wieku. Dlaczego? Głównie ze względów ekonomicznych. Dawniej ser był przysmakiem i nawet zamożni nie zawsze mogli sobie pozwolić na to, aby na ich stole gościło kilka gatunków jednocześnie. Zdjęcie 123 RF/Picsel Dziś trudno sobie wyobrazić przyjęcie urodzinowe, wesele czy letnie garden party bez deski serów. Jak więc przygotować serową ucztę, aby zachwycić gości? Oto kilka...