• Informacje na temat:

    suszone pipidorysałątka

Przepisy na temat: suszone pipidorysałątka
  • Czasem zabraknie nam jarzynki,nie chce iść się do sklepu,więc mamy w zapasie suszone,równie aromatyczne i smaczne.Ja tak robię już od kilku lat ,polecam jeśli mamy w domu suszarkę:)

  • Suszone prawdziwki są idealne do sosów, bigosu a także na zupę grzybową. Polecam :)

  • koncentracja smaku pomidora zamknięta w złotym płynie

  • Wspaniałe jako dodatek do dań wszelkiej kategorii i jako przystawki.

  • Suszone jabłka mają dużo wartości odżywczych. Są idealne do zimowego kompotu jak i podgryzania sobie zamiast chipsów. Żeby uzyskać 1 kilogram suszonych jabłek będziemy potrzebować około 10 kg świeżych jabłek.

  • Suszone wiśnie to idealny dodatek do ciast np. sernika (szczególnie dla osób, które nie przepadają za rodzynkami). Suszone wiśnie świetnie też smakują w musli. Polecam:)

  • Suszone pieczarki są idealne do sosów, bigosu a także na zupę pieczarkową. Suszę pieczarki od dawien dawna i mogę powiedzieć że są smaczniejsze od świeżych pieczarek. Polecam :)

  • czyli rarytas, którego nie kupisz w sklepie. No dobrze, można czasem znaleźć w sklepach suszone wiśnie, ale zawsze są one dosładzane. NASZE wiśnie są po prostu suszonymi wiśniami, bez dodatku cukru i bez żadnego zająknięcia możemy powiedzieć, że to najzdrowsze i najsmaczniejsze bakalie pod słońcem.

  • Zastosowanie w zależności od bogatej wyobraźni :) (Przepis powstał na skutek niedosytu po spróbowaniu gotowego produktu, którym poczęstowała mnie sąsiadka)

  • Domowe przyprawy

Artykuły na temat: suszone pipidorysałątka
  • Można je kochać albo nienawidzić. Są słodkie, dlatego wiele osób zastępuje nimi cukierki i czekolady. Ich dostępność powoduje, że coraz częściej decydujemy się po nie sięgać. Jemy je, bo pani w telewizji powiedziała, że są zdrowe, nie pytając czy to prawda. Wybiegasz rano z domu, nie jedząc śniadania i nie zabierając nic ze sobą do przegryzienia. Czujesz ssące uczucie w żołądku, więc kupujesz suszone owoce, myśląc, że będzie to najlepszy dla ciebie wybór. Ale czy tak jest na pewno? Panuje...

  • Można je kochać albo nienawidzić. Są słodkie, dlatego wiele osób zastępuje nimi cukierki i czekolady. Ich dostępność powoduje, że coraz częściej decydujemy się po nie sięgać. Jemy je, bo pani w telewizji powiedziała, że są zdrowe, nie pytając czy to prawda. Wybiegasz rano z domu, nie jedząc śniadania i nie zabierając nic ze sobą do przegryzienia. Czujesz ssące uczucie w żołądku, więc kupujesz suszone owoce, myśląc, że będzie to najlepszy dla ciebie wybór. Ale czy tak jest na pewno? Panuje...

  • Karp, uszka, barszcz - to zapewne pierwsze skojarzenia na myśl o świątecznym jedzeniu. A suszone owoce? To przecież one od wieków odpowiadają za polskie wigilijne smaki i zapachy. Przekonaj się, w jak znakomity sposób można je wykorzystać w trakcie zbliżającej się świątecznej uczty. „Suszenie to jedna z najstarszych, naturalnych metod utrwalania żywności. Umożliwia ona dłuższe przechowywanie żywności przy jednoczesnym zachowaniu jej intensywnego smaku i aromatu składników", opowiada Iwonna...

  • Doniczki ze świeżymi ziołami na stałe zazieleniły półki supermarketów czy stoisk z warzywami. Wszyscy zasmakowali w świeżej bazylii czy oregano, ale wybór jest już znacznie bogatszy. Wiele osób jest przyzwyczajonych do ziół suszonych, ale kiedy otworzymy się na te świeże, raczej już na stałe zagoszczą one na naszych stołach. Czym różnią się od siebie zioła świeże i suszone? Kiedy i jak je stosować? Oto kilka prostych porad: Najważniejsza różnica między ziołami świeżymi a suszonymi jest taka,...

  • Czy zastanawiałeś się kiedyś, jak nasi przodkowie radzili sobie z przechowywaniem żywności, gdy jeszcze nie było lodówek i próżniowych opakowań? Okazuje się, że sposób, który opracowali był tak dobry, że stosujemy go z powodzeniem do dziś. Brokuły zachowują wiele wartości odżywczych po suszeniu. Fot. materiały prasowe Suszenie - bo o nim mowa - to jedna z najstarszych metod konserwowania żywności. Wystawiane na działanie słońca, wiatru i ognia mięso czy ryby można było zabrać w daleką...

  • Suszenie jedzenia to jedna z najstarszych metod konserwacji. Od wieków polegała na usunięciu wody poprzez odparowanie. Niestety, obecnie wiele suszonych przysmaków ze sklepu jest faszerowanych różnego rodzaju chemią. Jak uniknąć sztucznych dodatków? Fot. 123RF/Picsel Kupowane w sklepach suszone owoce i warzywa mogą bardzo długo leżeć na półce, mają też bardzo ładny kolor, ładniejszy niż w przypadku domowych "suszonek". Często, niestety, jest to wynikiem dodatków, takich jak dwutlenek siarki...

  • Suszone i kandyzowane owoce to pyszny i zdrowy zamiennik słodyczy, który pozwoli nam zaspokoić apetyt na słodkości, i dostarczy witamin i składników odżywczych. Odrzućmy czekoladę, nie jedzmy cukierków - suszone morele i kandyzowany ananas są dla nas znacznie korzystniejsze. Jak wekować przetwory? Porozmawiaj na Forum! Fot. 123RF/Picsel Suszenie jest najstarszą z metod konserwacji żywności, nasi przodkowie suszyli zboża, ryby, mięso, warzywa i owoce. Współcześnie używamy przede wszystkich...

  • Praktycznie na każdym kroku spotykamy się informacjami na temat zdrowego żywienia. Wiele pojawiających się opinii o doborze odpowiedniej diety czy wpływie danych produktów na nasz organizm jest jednak sprzecznych bądź nieprawdziwych. Dlatego warto tę wiedzę uporządkować i zweryfikować. Poznaj fakty i mity o bakaliach i suszonych owocach, które powinny być nieodłącznym elementem codziennego żywienia. Fot. 123RF Świeże owoce są zdrowsze od suszonych - MIT Suszone owoce nie ustępują świeżym pod...

  • Jesień to idealna pora roku na przygotowywanie zimowych zapasów, czyli suszenie owoców i warzyw. Suszone grzyby możemy dodać do barszczyku na Wigilię, jabłka i gruszki do ciast, a suszone morele do aromatycznego grzańca. Jak się za to zabrać? Fot. 123RF/Picsel Suszyć można właściwie wszystko. Grzyby, owoce, warzywa, a nawet zioła. Od nas zależy co lubimy jeść i jakimi składnikami uzupełniamy dania. Hitem na jesień jest suszenie grzybów. Suszone grzyby są bardziej aromatyczne niż świeże....

  • Meat jerky to po prostu suszone mięso. Nazywa się je tak w Ameryce, gdzie jest najbardziej popularne. Te cienkie, niemal przezroczyste kawałki mogą przetrwać bez lodówki aż kilka lat. Ale mają też inne zalety. Fot. Kristen Bonardi Rapp/flickr Starożytna inkaska przegryzka Suszenie mięsa to najstarsza znana ludzkości metoda wydłużenia "czasu przydatności do spożycia". W czasach, kiedy nie było lodówek, ba, nie było nawet elektryczności ani jedzenia w puszkach, suszenie mięsa było jedynym...