• Informacje na temat:

    suszenie pigwy

Przepisy na temat: suszenie pigwy
  • Grzybobranie ma samo zalety: dotleniamy organizm spacerując na świeżym powietrzu, podziwiamy cuda natury i zbieramy pyszne grzyby /zakładając oczywiście, że się na grzybach znamy/. Wracamy z udanego grzybobrania szczęśliwi i zadowoleni i pojawia się pytanie: co zrobić z grzybami ? Najprawdopodobniej część zjemy od razu: usmażone z cebulką, w śmietanie lub w zupie grzybowej. Pozostałe możemy zamrozić, zapasteryzować /w zalewie octowej, po kaszubsku, itp/ albo wysuszyć. I choć suszenie grzybów...

  • To już moje ostatnie przetwory z pigwy gruszkowej. Jeden z najprostszych przepisów typu pigwa do herbatki pasteryzowana z cukrem.

  • Cudowny zapach i smak:)

  • Pigwa, którą prezentuję na zdjęciu jest z tego roku, ale ta nalewka odczekała cały rok. Wprawdzie nie ma jej dużo, jednak warto było czekać. Owoce pigwy zerwane już chyba trzy tygodnie temu leżały sobie w szafce i powstał na nich naturalny nalot.

  • wspaniały aromatyczny sok w sam raz do herbaty na chłodne zimowe dni.

  • Pyszny, aromatyczny o wyjątkowym smaku, doskonały do przyrządzania zimnych jak i ciepłych napoi.

  • pełen aromatów i smaków, zapewni niezapomniane doznania smakowe

  • Wypróbowany przepis na "Galaretka z pigwy"

  • Wypróbowany przepis na "Nalewka z pigwy"

  • Dobre do degustacji

Artykuły na temat: suszenie pigwy
  • Chudnij z pigwą

    Owoce pigwy stały się popularne, często robimy z nich konfiturę, sok, nalewkę, syrop, ale też suszymy owoce i nasiona.

  • Jesień to idealna pora roku na przygotowywanie zimowych zapasów, czyli suszenie owoców i warzyw. Suszone grzyby możemy dodać do barszczyku na Wigilię, jabłka i gruszki do ciast, a suszone morele do aromatycznego grzańca. Jak się za to zabrać? Fot. 123RF/Picsel Suszyć można właściwie wszystko. Grzyby, owoce, warzywa, a nawet zioła. Od nas zależy co lubimy jeść i jakimi składnikami uzupełniamy dania. Hitem na jesień jest suszenie grzybów. Suszone grzyby są bardziej aromatyczne niż świeże....

  • Przepis na życie

    ..., wymyślając: „zrobimy ciasta według przepisów naszych babć”. W 20-metrowej kuchni Grażyny kręciło się już dziewięć kucharek. Potem był wspólny grill, lepienie pierogów, suszenie grzybów. Wreszcie pomysł(...) poszukiwań. Obok przepisu na łososia po japońsku składniki na domowe pączki z różą i nalewkę z pigwy. Babcine ciasta i przepisy na wątróbkę z winem z programu Pascala. Grażyna: – Przeczytałam gdzieś, że...

  • Suszenie jedzenia to jedna z najstarszych metod konserwacji. Od wieków polegała na usunięciu wody poprzez odparowanie. Niestety, obecnie wiele suszonych przysmaków ze sklepu jest faszerowanych różnego rodzaju chemią. Jak uniknąć sztucznych dodatków? Fot. 123RF/Picsel Kupowane w sklepach suszone owoce i warzywa mogą bardzo długo leżeć na półce, mają też bardzo ładny kolor, ładniejszy niż w przypadku domowych "suszonek". Często, niestety, jest to wynikiem dodatków, takich jak dwutlenek siarki...

  • Czy zastanawiałeś się kiedyś, jak nasi przodkowie radzili sobie z przechowywaniem żywności, gdy jeszcze nie było lodówek i próżniowych opakowań? Okazuje się, że sposób, który opracowali był tak dobry, że stosujemy go z powodzeniem do dziś. Brokuły zachowują wiele wartości odżywczych po suszeniu. Fot. materiały prasowe Suszenie - bo o nim mowa - to jedna z najstarszych metod konserwowania żywności. Wystawiane na działanie słońca, wiatru i ognia mięso czy ryby można było zabrać w daleką...

  • Owoc ten bywa nazywany polską cytryną, a jego prozdrowotne właściwości są nie do przecenienia zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym. O czym mowa? Oczywiście o uwielbianej przez Polaków pigwie. Fot. 123RF Pigwę doskonale znano już w starożytności. Szczególnie popularna stała się w Imperium Rzymskim, gdzie bardzo chętnie ją uprawiano oraz spożywano. Nasi przodkowie doceniali nie tylko jej wyjątkowy smak, ale także właściwości lecznicze, których przypisywano jej co nie miara. To właśnie dzięki...

  • Starożytni Grecy wierzyli, że pigwa została im przekazana przez samą Afrodytę, boginię piękna i miłości. Owocem tym obdarowywano pannę młodą w dniu zaślubin. Pigwa, odległa kuzynka gruszek i jabłek, symbolizowała miłość i płodność. Pigwy nie da się jeść na surowo, ale można z niej zrobić pyszną marmoladę. / fot. 123rf.com   Pigwa to bardzo twardy i superkwaśny owoc, nie nadaje się więc do jedzenia na surowo. Niewiele osób wie, że można z niej zrobić nie tylko kompot, ale też sos, nalewkę,...

  • Starożytni Grecy wierzyli, że owoc ten został im przekazany przez samą Afrodytę, boginię piękna i miłości. Pigwa, odległa kuzynka gruszek i jabłek, symbolizowała miłość i płodność. Czy macie już pomysł, co można z niej ugotować? Fot. 123RF/Picsel Zazwyczaj z pigwy robi się pyszne nalewki, soki, kompoty, konfitury, dżemy i sosy. Dzięki wysokiej zawartości pektyn, nadaje się do żelowania przetworów. W Turcji pigwę się zapieka w całości, podobnie jak jabłka czy gruszki. Stanowi wtedy pyszny...

  • Na chłodne, jesienne wieczory najlepsze są nalewki, które znakomicie cię rozgrzeją. Te napoje mają nie tylko właściwości lecznicze, ale także świetnie smakują. Aby wydobyć z nich aromat i zapach, trzeba jednak być cierpliwym i czekać nawet rok. Poznaj przepisy na pigwówkę, orzechówkę, śliwkówkę, jarzębinówkę i dereniówkę. Przepisy pochodzą z bezpłatnego Magazynu Smaker - kliknij, aby zobaczyć jego pełną wersję Nalewka z pigwy Pigwa jest polecana szczególnie jesienią i zimą, kiedy odporność...

  • Suszone i kandyzowane owoce to pyszny i zdrowy zamiennik słodyczy, który pozwoli nam zaspokoić apetyt na słodkości, i dostarczy witamin i składników odżywczych. Odrzućmy czekoladę, nie jedzmy cukierków - suszone morele i kandyzowany ananas są dla nas znacznie korzystniejsze. Jak wekować przetwory? Porozmawiaj na Forum! Fot. 123RF/Picsel Suszenie jest najstarszą z metod konserwacji żywności, nasi przodkowie suszyli zboża, ryby, mięso, warzywa i owoce. Współcześnie używamy przede wszystkich...