• Informacje na temat:

    suszenie liści bazylii

Przepisy na temat: suszenie liści bazylii
  • Pomidory w roli głównej

    ...i pietruszkę. Zmiksuj pomidory pelati, zalej warzywa. Dodaj szklankę czerwonego wina, sparzone, obrane i pokrojone świeże pomidory, 1-2 gałązki selera naciowego i kilka liści laurowych. Duś kilka minut...

  • Grzybobranie ma samo zalety: dotleniamy organizm spacerując na świeżym powietrzu, podziwiamy cuda natury i zbieramy pyszne grzyby /zakładając oczywiście, że się na grzybach znamy/. Wracamy z udanego grzybobrania szczęśliwi i zadowoleni i pojawia się pytanie: co zrobić z grzybami ? Najprawdopodobniej część zjemy od razu: usmażone z cebulką, w śmietanie lub w zupie grzybowej. Pozostałe możemy zamrozić, zapasteryzować /w zalewie octowej, po kaszubsku, itp/ albo wysuszyć. I choć suszenie grzybów...

  • Na lipcowe obiady... kolorowe sałatki!

    ...-6 łyżek octu winnego -po łyżeczce grubej soli, pieprzu, musztardy -łyżka miodu -olej -pęczek koperku -50 dag fileta z łososia -30 dag pomid. koktajl. -10 dag liści młodego szpinaku Jak przygotować(...) do smaku solą oraz pieprzem. Dokładnie wymieszaj z musztardą, udekoruj natką i podawaj. Z oliwkami i szpinakiem - 25 dag świeżych liści szpinaku (ale może być także mrożony) -opakowanie...

  • Najczesciej dodajemy rzodkiewki do salatek albo twarozków, a mozemy wykorzystac ich liscie równiez do salat, pesto, sosów i zup. Kremowa zupa rzodkiewkowa przyrzadzona z rzodkiewek i ich lisci jest prostym, szybkim i bardzo smacznym daniem.

  • Smaczny pomysł na "Pasta z soczewicy i bazylii"

  • Przepis na pesto z bazylii i orzeszków pinii.

  • DOSKONAŁA NA DŁUGIE JESIENNO-ZIMOWE WIECZORY.

  • Uwielbiam wszelkiego rodzaje pesta - są szybkie w przygotowaniu i bogate w witaminy i cenne składniki mineralne. Wystarczy zmieszać zielone liście z pestkami/orzechami, oliwą i parmezanem, ugotować makaron i obiad gotowy :) Dzisiaj mam dla Was pyszny pomysł na pesto z liści rzodkiewki i rukoli. Wiecie, że liście rzodkiewki, które zazwyczaj trafiają do kosza - mają więcej witamin i minerałów niż same rzodkiewki? Są bogate w wit. C (mają jej więcej niż cytryna), fosfor, żelazo i wapń. Mają...

  • Są bardzo smaczne i łatwe w przygotowaniu.

  • Boćwina to inna nazwa buraka liściastego. Zjadamy ją w całości, zarówno liście, jak i łodygi. Buraki liściowe o ogonkach koloru zielonego, pomarańczowego i purpury... idealne jako zamiennik zwykłego buraka. Na jarzynkę i surówki oraz na zupy. Ich liście cały czas są soczyste i kruche. Ogonki lisciowe mięsiste a blaszki liscia duże i pełne witamin. Korzeń buraka liściowego nie tworzy zgrubienia, bo ta roslina "nie rośnie w korzeń" tylko "w liście". Pyszna zupa, polecam :-)

Artykuły na temat: suszenie liści bazylii
  • Wiosna na talerzu

    ...​Majowa kuchnia uwodzi kolorem. Truskawki ponętnie błyszczą wśród zielonych liści sałaty, a różowy rabarbar soczyście otula kremową bezę. Maj na talerzu jest piękny.

  • Matias to młode ryby,których połów przypada na okres przed tarłem, dzieki wczesnemu odławianiu ich mięso jest bardzo delikatne w smaku. Składniki: 4 filety ze śledzia norweskiego matiasy, 70-80g każdy 2 różowe grejpfruty 1 duże kłącze rabarbaru buraczki ćwikłowe w zalewie 7-8 liści tajskiej bazylii 50 g kiełków słonecznika ziarno sezamowe Marynata: 120 ml wody 60 g cukru Sok z 2 limonek cynamon, goździki, anyż, ziarna kolendry, trawa cytrynowa 60 ml wina ryżowego słodkiego - mirinu...

  • Gwiazdy jednego sezonu

    ...burgundowe lub niemal czarne liście. Aby się nie odbarwiły, potrzebują słońca i niezbyt wilgotnego podłoża. 3. Rozplenice nie zawsze są uprawiane jako rośliny jednoroczne. Kupując sadzonki do ogrodu, możesz(...) nagietki przekwitną, zbierz nasiona do przyszłorocznego siewu. Stanowisko zacienione: 1. Niecierpek bardzo nie lubi wilgoci. Podlewaj go, starając się nie zmoczyć liści i kwiatów. 2. Begonia wiecznie...

  • Jesień to idealna pora roku na przygotowywanie zimowych zapasów, czyli suszenie owoców i warzyw. Suszone grzyby możemy dodać do barszczyku na Wigilię, jabłka i gruszki do ciast, a suszone morele do aromatycznego grzańca. Jak się za to zabrać? Fot. 123RF/Picsel Suszyć można właściwie wszystko. Grzyby, owoce, warzywa, a nawet zioła. Od nas zależy co lubimy jeść i jakimi składnikami uzupełniamy dania. Hitem na jesień jest suszenie grzybów. Suszone grzyby są bardziej aromatyczne niż świeże....

  • Słodkie, słone - bez cukru i soli

    ...drażliwego, u których ksylitol może powodować wzdęcia. Stewia jest znacznie słodsza od cukru, ale praktycznie nie ma kalorii. Łyżeczka sproszkowanych liści stewii może zastąpić szklankę cukru. Słodzik...

  • Sałata lodowa, masłowa, rzymska, rukola i wiele innych - różne odmiany liściastych warzyw łączy jedno: wszystkie są niskokaloryczne i równocześnie bogate w witaminy i minerały, które zmniejszają ryzyko raka, poprawiają działanie układu nerwowego i korzystnie wpływają na odporność. Sałata to sprzymierzeniec osób będących na diecie i dbających o zdrowie. Czy na pewno? Amerykańskie badania przeprowadzone na początku tego roku mówią, że to warzywa liściaste odpowiadają za większość zatruć...

  • Ziołowe kuracje na kobiece dolegliwości

    ...południe, w słoneczny dzień. Wtedy są najbogatsze w lecznicze substancje, np. olejki lotne. Wybieraj tylko dorodne, zdrowe i czyste rośliny. Nie myj ich przed suszeniem, bo będą szybko pleśniały. Kuracje(...) sałatkę możesz zacząć zbierać już w pierwszych dniach maja. Z suszonych liści dojrzałej rośliny zrobisz herbatkę przepłukującą nerki lub pęcherz. Właściwości oczyszczające wątrobę ma korzeń (ale tę część...

  • Suszenie jedzenia to jedna z najstarszych metod konserwacji. Od wieków polegała na usunięciu wody poprzez odparowanie. Niestety, obecnie wiele suszonych przysmaków ze sklepu jest faszerowanych różnego rodzaju chemią. Jak uniknąć sztucznych dodatków? Fot. 123RF/Picsel Kupowane w sklepach suszone owoce i warzywa mogą bardzo długo leżeć na półce, mają też bardzo ładny kolor, ładniejszy niż w przypadku domowych "suszonek". Często, niestety, jest to wynikiem dodatków, takich jak dwutlenek siarki...

  • Kwiaty do twojego domu

    ...w kształcie kłosa, rozwijający się na szczycie długiej, sztywnej łodygi. Najlepiej podlewać ją bezpośrednio do zagłębienia rozety. Dostojne anturium Ma jędrne błyszczące liście i łódkowate kwiaty(...). Fikusy, figowce Mają dekoracyjne liście – błyszczące, zielone lub zielono-białe, oraz różny pokrój – drzewiasty, krzewiasty lub pnący. Rosną w ekspresowym tempie, tworząc małe drzewka. Warto...

  • Czy zastanawiałeś się kiedyś, jak nasi przodkowie radzili sobie z przechowywaniem żywności, gdy jeszcze nie było lodówek i próżniowych opakowań? Okazuje się, że sposób, który opracowali był tak dobry, że stosujemy go z powodzeniem do dziś. Brokuły zachowują wiele wartości odżywczych po suszeniu. Fot. materiały prasowe Suszenie - bo o nim mowa - to jedna z najstarszych metod konserwowania żywności. Wystawiane na działanie słońca, wiatru i ognia mięso czy ryby można było zabrać w daleką...