• Informacje na temat:

    sushi z tatarem z lososia

Przepisy na temat: sushi z tatarem z lososia
  • Kaktus pałeczkami. Justa palcami /bo ponoć nie wolno sztućcami – faux pas się popełnia/. Kaktus z dużą ilością sosu sojowego. Justa z solą /chociaż powoli przestawiam się na sos/. Kaktus załadowane imbirem marynowanym. Justa ani grama. Kaktus wszystkie. Justa tylko łososiowe. Każdy na swój sposób. Jemy sushi. Domowe. Moje pierwsze.

  • Smak sushi zawsze przenosi mnie w inny świat ...

  • Futomaki to bardzo popularne maki w Japonii i Korei. Są to cienkie (1-2cm) wygodne w jedzeniu krążki. Oczywiscie możemy szaleć z dodatkami - tu tylko propozycja :) Przepis i wykonanie mojej 14-letniej córy.

  • Smaczna i zdrowa przekąska.

  • Nieco spolszczona wersja sushi ;)

  • Szybka i bardzo atrakcyjna przekąska na sobotni wieczór.

  • W sklepie promocja na składniki do sushi więc i ja się skusiłam żeby pobawić się smakami domowników. w efekcie nie wyszło tak tanio jak zapewniały gazetki reklamowe ale na pewno ciekawe danie.

  • Bardzo proste wykonanie sushi. Do tego przepisu polecam mięso z węgorza, ale oczywiście można użyć swojej ulubionej rybki.

  • Warto wspomnieć, że wodorosty nori świetnie wpływają na wygląd włosów, skóry i paznokci. Są świetnym źródłem przeróżnych witamin (A, E, K, C, B) i minerałów (wapń, żelazo, jod). Zmniejszają również uczucie głodu, przez co są pomocne przy odchudzaniu!

Artykuły na temat: sushi z tatarem z lososia
  • Na surowo

    Wraca moda na jadanie surowych mięs. Coraz częściej podajemy sushi lub carpaccio, a obok tradycyjnego tatara z mięsa, pojawia się też rybny.

  • Japońska perfekcja i estetyka przejawiają się na różne sposoby - w tym również w sztuce kulinarnej. Sushi i sashimi - maleńkie, efektowne dania z ryżu, ryby i innych, niezliczonych składników przypominają klejnociki. Nic dziwnego, że coraz więcej osób rzuca jednak wyzwanie japońskim szefom kuchni i samemu próbuje przygotować te potrawy. W książce tej przybliżono historię sushi: podano informacje o mistrzach przyrządzania tych potraw i o powstaniu barów sushi. Dokładnie omówione zostały też...

  • Ryba rybie nierówna

    ...zgagą, niestrawnością czy chorobą wrzodową. Zdaniem eksperta Justyna Marszałkowska , dietetyk: Nie należy bać się jeść ryb surowych, np. w postaci tatara z łososia, pstrąga czy sushi. W tej formie...

  • "Każde ziarno ryżu ma swą twarz"To, że sushi podbiło świat jest oczywiste. Ci, którzy podróżują mogą się o tym przekonać. Bez względu na to, czy jest się w Londynie, Nowym Jorku czy Warszawie. Wszędzie zaprasza cię do środka sieć restauracyjek czy dużych restauracji, przyciąga reklamą, jadłospisami, obiecuje niepowtarzalny smak i zapewnia, że prędzej czy później zawitasz tu ponownie, bowiem pierwsze doznania twojego podniebienia okażą się tak cudowne, że nie dadzą o sobie zapomnieć....

  • Dobre jedzenie naprawdę może być zwyczajne

    ...sushi. Wydaje mi się, że w Polsce wciąż jest sporo ludzi, którzy trzymają się tylko sprawdzonych dań i smaków. - Nie ma w tym nic złego. Jeśli ktoś ma swoje upodobania i kocha tradycyjną kuchnię...

  • Sushi, pyszne i modne danie, które na przestrzeni ostatnich lat zyskało rzeszę fanów, których potocznie nazywa się sushiżercami. Coraz częściej mówi się o nim nie tylko na salonach, ale i w domowym zaciszu. Fot. Oto!suhiPowstało na jego temat mnóstwo różnych plotek. Załoga warszawskiej restauracji OTO!sushi postanowiła rozprawić się z mitami, które krążą po mieście na temat tego azjatyckiego przysmaku. Poniżej przedstawiamy listę nieprawdziwych informacji, które zostały zasłyszane od gości...

  • Wzorowe przyjęcie

    ...(tatar, sushi). Zwłaszcza jeśli stoją na stole ponad cztery godziny. Tyle wystarczy, by w mięsie pojawiły się szkodliwe bakterie. Nie jedz dipów. O ile nie podano ich w osobnych miseczkach dla każdego...

  • Sushi wszyscy znamy i lubimy. Jak się jednak często okazuje, niewiele o nim wiemy. Jak przygotowywać tę potrawę, jak ją jeść, co dozwolone a co naraża nas na popełnienie faux pas? Poniżej dzielimy się garścią wiedzy, doprawioną nutą ciekawostek. Fot. 123RF/Picsel 1. Różowy imbir nie istnieje Jedyną naturalną barwą imbiru jest biel. Różowy kolor jest efektem marynowania produktu. Co ciekawe, nie stanowi dodatku do sushi w tradycyjnym znaczeniu. Spożywa się go pomiędzy kęsami, a jego zadaniem...

  • Mamo, jedz dla dwojga!

    ..., tatara, sushi, ostrych potraw, tiramisu, tuńczyka, lodów, bo bakterie, salmonella, listeria, ołów, rtęć i kadm... Matko Boska Dietetyczna! Czego to ja się nie nasłuchałam: że po zjedzeniu tuńczyka(...), a sushi wybierz z ryby pieczonej. Wychodzi na to, że bezpieczne są tylko produkty gotowane, bo w surowych warzywach mogą czaić się bakterie E. coli, w owocach leśnych - bąblowica wielojamowa...

  • Już 26 sierpnia, w warszawskiej restauracji Izumi Sushi odbędzie się Ogólnopolski Konkurs na Najlepszą Restaurację Sushi 2012. Wydarzenie jest odpowiedzią na ogromne zainteresowanie warszawiaków specjałami kuchni japońskiej oraz potrzebą propagowania najlepszych praktyk w wyspecjalizowanych restauracjach. Tego dnia rywalizacja odbędzie się w trzech widowiskowych etapach: sushi tradycyjne, styl dowolny i najlepszy sushimaster. Dla gości będą zorganizowane bezpłatne warsztaty przygotowywania...