• Informacje na temat:

    surowy łosoś

Przepisy na temat: surowy łosoś
  • Co kryje łosoś?

    Na stołach Polaków coraz częściej goszczą ryby - w tym i łosoś. Po niepokojących wynikach naszego zeszłorocznego badania łososi, sprawdziliśmy, czy dziś możemy już bez obaw delektować się tą smaczną rybą.

  • Dla miłośników surowych dań:)

  • Łosoś po florencku

    Smaczne danie z łososia.

  • Cóż zachwalać nie będę mimo,że jest pyszny,ale nie dla dbających o linię. Ja uważam ,że plasterek nie zaszkodzi ,więc polecam:)

  • Łosoś w drodze na stół

    ...w temperaturze 220 st. C. Rybę można również tylko obsmażyć na zwykłej lub ryflowanej patelni. Łosoś norweski idealnie nadaje się do przygotowania na grillu. Sposób przygotowania idealnych medalionów(...) • wstaw do piekarnika (220 st. C) na 5 minut • posól i... gotowe. Zdrowy i łatwy w przygotowaniu Łosoś Norweski idealnie sprawdza się jako potrawa z rusztu. Filety z łososia pieką się około 15 - 20

  • Prosty i smaczny dodatek na obiad do drugiego dania.

  • Kulinarne abc

    ...cebulę, surowy albo wędzony boczek oraz kiszone lub konserwowe ogórki. Niektóre gospodynie boczek zastępują pokrojonymi w paski parówkami. Przed nałożeniem farszu do roladek mięso warto też posmarować(...), szczypiorku i koperku. Przygotuj własną kompozycję, dobierając ją do składników sałatki. Jeśli np. bazą dania jest łosoś lub awokado, do sosu możesz dodać drobno posiekaną lub zmiksowaną kolendrę. Całość...

  • BARDZO SZYBKO SIĘ PRZYRZĄDZA I NAPEWNO WSZYSTKIM SMAKUJE

  • Błyskawiczne szaszłyki

    ...– pokrój je w kostkę tak jak mięso. Można użyć także parówek, kiełbasy, a nawet kawałków pieczeni. Ryby i owoce morza: na szaszłyki nadają się ryby o dość tłustym i zwartym mięsie, np łosoś, mintaj...

  • Bardzo smaczna wędlinka, coś dla amatorów suszonego, surowego mięsa wieprzowego. Polecam :)

Artykuły na temat: surowy łosoś
  • Łosoś świątecznie

    Pieczony, smażony, a nawet surowy – łosoś doskonale sprawdzi się na święta.

  • Polacy rocznie jedzą 13 kilogramów ryb, średnia europejska to 22 kilogramy, a rekordziści – Portugalczycy – zjadają aż 56 kilo ryb. Na polskich stołach królują makrele, śledzie i dorsze. A łosoś? Ryba luksusowa… Fot. 123RF/Picsel Łososia jadamy rzadziej - to dobrze czy źle? Zalety łososia to oryginalny smak, wygląd i wartości odżywcze. Łosoś jest rybą tłustą, pożywną, lekko słoną i aromatyczną. Uwagę przykuwa także oryginalny kolor mięsa. A wpływ na nasze zdrowie?   Na co wpływa łosoś? Przede...

  • Na surowo

    Wraca moda na jadanie surowych mięs. Coraz częściej podajemy sushi lub carpaccio, a obok tradycyjnego tatara z mięsa, pojawia się też rybny.

  • Kiedy kupujemy w sklepie łososia wydaje nam się, że to zdrowy wybór. Niestety, według niektórych naukowców, nie do końca tak jest. Samo zdrowie? Nie do końca!    Fot. 123RF.COM/PICSEL Łosoś jest morskim drapieżnikiem, a różowy kolor mięsa zawdzięcza skorupiakom, które spożywa. Tak jest w teorii. A w praktyce? Dziki a hodowlany Dzikie łososie żyją swobodnie w rejonach Oceanu Atlantyckiego, gdzie spożywają skorupiaki oraz inne pomniejsze organizmy. W ten sposób dostarczają sobie wielu...

  • Świętomarcińska gęś i szwedzkie zwyczaje

    Jedzenie w Szwecji jest odzwierciedleniem surowego klimatu kraju: chłodnej i długiej zimy, jasnego i krótkiego lata. Szwedzka kuchnia to smak prostych potraw i bogactwo darów natury pochodzących z pól, lasów i morza. Z jakimi potrawami kojarzy się Szwecja? Śledź (również ten kiszony!), łosoś, węgorz, owoce morza, grzyby, owoce jagodowe, chrupkie pieczywo, kulki mięsne oraz... gęsina.

  • Kuchnia kojarzy nam się przede wszystkim z pieczeniem i gotowaniem. Ale czy wiedzieliście, że niektóre produkty powinniśmy jeść na surowo, aby móc czerpać z nich to, co najlepsze? Niektóre składniki odżywcze zawarte w pożywieniu są na tyle delikatne, że jakakolwiek obróbka termiczna może im jedynie zaszkodzić. Wysoka temperatura podczas gotowania, może sprawić, iż z pozoru zdrowe produkty staną się zupełnie bezwartościowe, a nasz trud, włożony w przygotowanie zbilansowanego posiłku pełnego...

  • Odchudzasz się? Zjedz sushi!

    ...zapotrzebowanie organizmu na witaminy i minerały!     Dietetyczna ryba surowa Ryba, czyli serce każdego sushi. Może nią być popularny łosoś, a także tuńczyk, ryba maślana czy węgorz. Każda z nich to cenne(...) własnego zestawu.  Przykładem gotowego zestawu sushi jest Factory Chīsai, set produkowany w Polsce przez Sushi Factory. Znajdziesz tu 9 kawałków sushi, w tym futo maki z surowym łososiem i paluszkiem...

  • Szczaw rzadko kojarzy się nam z rośliną stosowaną w kulinariach, a jeszcze rzadziej z rośliną leczniczą. Ta znana wszystkim roślina kryje wiele tajemnic… Szczaw można jeść na surowo i po ugotowaniu.      Fot. 123RF.COM/PICSEL Szczaw jest wykorzystywany w kuchni i w medycynie ludowej już od starożytności. W czasach odrodzenia zalecano stosowanie szczawiu zwyczajnego przy chorobach wątroby i kamicy. Uważano także, że łagodzi bóle zębów. Obecnie zapomina się o korzystnym działaniu tej rośliny....

  • Wapń ułatwia odchudzanie

    Gdzie go szukać?  Oprócz produktów mlecznych, wapń znajduje się także w świeżych owocach i surowych warzywach - sałatach, brokułach oraz w orzechach (zwłaszcza migdałach) i rybach (łosoś, szprotki).  Zalecana dawka wapnia dla pań w okresie przekwitania to ok. 1500 mg/na dobę. W duecie z witaminą D Aby wapń był dobrze przyswajany przez organizm, potrzebna jest witamina D. Tylko razem skutecznie...

  • Cook Story by Samsung to wyjątkowe miejsce na mapie Warszawy. Zabiera gości w podróże pełne smaków oraz aromatów z różnych stron świata. Pozwala łączyć najlepszą kuchnię z nowoczesnymi technologiami, które dziś stają się jej nieodłączną częścią. Fot. materiały prasowe Wyjątkowe miejsce to także wyjątkowi goście. Pierwsze urodziny Cook Story by Samsung uświetnił swoją obecnością Michel Troisgros, przewodniczący prestiżowego Samsung Club des Chefs. Ten wybitny francuski szef kuchni, na co...