• Informacje na temat:

    surowy kalafior w majonezie

Przepisy na temat: surowy kalafior w majonezie
  • Sałatka z surowego kalafiora - przysłała szozda

    ...świeży kalafior; pół pęczka natki pietruszki; 2 ząbki czosnku; majonez, 3 jajka na twardo, pęczek rzodkiewek...

  • Proste, takie zwyczajne.

  • Nieznane smaki kalafiora

    Przeciętny zjadacz kalafiora nie do końca jest świadomy ukrytych w nim "cudownych" substancji, dzięki którym wspomaga nasz układ immunologiczny. Zawarty w nim sulforan pobudza enzymy zwalczające raka(...) (K, B1, B6, E, P, C). Kalafiora można przygotować na wiele sposobów, ale najlepiej jeść go na surowo. Zachowuje wtedy wszystkie ze swych cennych składników. W wysokiej temperaturze niestety traci...

  • Dla miłośników surowych dań:)

  • Sałatka pychotka dla leniuszków - przysłała LULU

    Surowy kalafior, surowe pieczarki, papryka czerwona i żółta, kukurydza, koperek, majonez, sól.

  • „Kalafior, to nic innego jak kapusta z wyższym wykształceniem” - tak humorystycznie określił to warzywo Mark Twain. I chyba coś w tym jest! Bo choć kapuście niczego nie brakuje, kalafior ma ogromny potencjał kulinarny i świetne właściwości prozdrowotne. Potrzebuje kilku prostych dodatków, by zabłysnąć w oryginalnym daniu. Jest niskokaloryczny, lekkostrawny i smaczny w każdej postaci! Dziś główną rolę odegrał w sałatce. Młody, chrupiący, surowy kalafior w towarzystwie kilku prostych składników...

  • Sałatka kalafiorowa

    Bardzo zdrowa sałatka z surowego kalafiora.

  • Sezon już powoli się kończy, więc łapmy jeszcze co możemy aby wykorzystać wszystko do woli. Surowe warzywa połączone z majonezem każdy lubi, więc oto moja propozycja na pyszną sałatkę.

  • Egzotyczne warzywo: Karczoch

    Pochodzą z okolic Morza Śródziemnego, ale można je uprawiać także w Polsce. Podobnie jak u kalafiora, jadalny jest kwiat. Wygląda jak szyszka pokryta zielonofioletowymi, twardymi łuskami. Bardzo młode można jeść na surowo razem z łodygą, starsze trzeba ugotować. Smakują podobnie do pora, ale są bardziej wyraziste, z orzechową nutą. Warto spróbować, właśnie zaczął się na nie sezon - kosztują...

  • Pyszna, zdrowa i bardzo łatwa do przygotowania surówka

Artykuły na temat: surowy kalafior w majonezie
  • Król kalafior

    ...​Kalafior to kuzyn kapusty, a dokładniej jedna z jej odmian. Jedni go uwielbiają, inni nie znoszą.

  • Jadalny kwiat, a konkretnie róża. Albert Einstein mawiał, że to kapusta, tylko z wyższym wykształceniem. Fot. 123RF/Picsel W naturze występuje jedynie, jako roślina hodowlana, a na talerzach - najczęściej w kalafiorowej lub jako dodatek do obiadu. W takiej odsłonie jest smaczny, prosty i swojski. Czy kalafior może wystąpić w wersji de luxe?   Kalafior na surowoWbrew powszechnym przekonaniom kalafior może być jadany na surowo. Doskonale sprawdzi się, jako chrupiąca baza lub dodatek do sałatek....

  • Rewolucja na talerzu

    ..., kalafiory i fasola zielona z wody z młodym surowym masłem po angielsku, zając lub sarna, indyczki nadziewane kasztanami, komputy różne i sałata zielona lub z włoskiej kapusty, deser: tort hiszpański(...), renklod, brzoskwiń, sałata z pomidorów, jarzyny - kalafiory, fasola zielona, krem z brzoskwiń, lody ananasowe, tutti frutti, deser: sery, owoce, melony, ananasy, śliwki francuskie, tort provence. A obiad...

  • O tym, że kalafiory warto jadać jak najczęściej, wiadomo nie od dziś. Oto kilka sprawdzonych przepisów, dzięki którym przygotujecie z ich wykorzystaniem smaczne i zdrowe dania. Fot. 123RF/PicselNaukowcom udało się dowieść, że warzywa te są źródłem sulforafanu - substancji zapobiegającej nowotworom, schorzeniom wątroby oraz jelit. Co więcej, kalafiory zawierają mnóstwo antyoksydantów, dzięki czemu spowalniają procesy starzenia komórek organizmu oraz bardzo skutecznie usuwają z niego wolne...

  • Dieta bogata w resztki

    ...złagodzi te objawy. Starajmy się jeść jak najwięcej warzyw surowych, w postaci surówek lub po prostu pogryzając marchewkę czy łodygi selera zamiast cukierków. Surowy lub tylko blanszowany kalafior(...) w majonezie i opakowanego białą, dmuchaną bułą hamburgera na pewno dodadzą nam zdrowia a ujmą masy. Dieta bogatoresztkowa to także dużo płynów, bo błonnik wymaga dużo wody, by wykonać swoją pracę...

  • Najczęściej zjadamy go ugotowanego, z dodatkiem bułki tartej i masła. Jak jeszcze możemy wykorzystać kalafior? Oto kilka sprawdzonych pomysłów naszych użytkowników. Fot. 123RF/PICSEL O tym, że kalafiory warto jadać jak najczęściej, wiadomo nie od dziś. Naukowcom udało się dowieść, że warzywa te są źródłem sulforafanu - substancji zapobiegającej nowotworom, schorzeniom wątroby oraz jelit. Co więcej, kalafiory zawierają mnóstwo antyoksydantów, dzięki czemu spowalniają procesy starzenia komórek...

  • Mielone na 6 sposobów

    ...na rozmrażanie jest pozostawienie go w lodówce i systematyczne odlewanie powstającej wody. Po rozmrożeniu mielonego nie przyrządzajmy z niego potraw surowych. Z kalafiorem Składniki: 10 maleńkich różyczek kalafiora, duża cebula, 4 kawałki suszonych pomidorów wyjęte z zalewy olejowej, sól, pieprz, łyżeczka posiekanego świeżego majeranku, olej do smażenia, 60 dag mięsa mielonego, jajko...

  • Najczęściej zjadamy go ugotowanego, z dodatkiem bułki tartej i masła. Jak jeszcze możemy wykorzystać kalafior? Oto kilka sprawdzonych pomysłów naszych użytkowników. Fot. 123RF/PICSEL O tym, że kalafiory warto jadać jak najczęściej, wiadomo nie od dziś. Naukowcom udało się dowieść, że warzywa te są źródłem sulforafanu - substancji zapobiegającej nowotworom, schorzeniom wątroby oraz jelit. Co więcej, kalafiory zawierają mnóstwo antyoksydantów, dzięki czemu spowalniają procesy starzenia komórek...

  • Pomysłowe dania z... resztek

    ..., zielonej i żółtej papryki, koperek, kilka różyczek kalafiora (surowego lub bardzo lekko obgotowanego), 2 łyżki oleju, mała cebula. Ewentualnie: mała puszka kukurydzy lub drobnej fasoli (z zalewy lub(...)). Połówki papryk pokrój w słupki, cebulę w cienkie talarki, koperek i szczypior drobno posiekaj. Wszystkie składniki sałatki przełóż do miski, dodaj różyczki kalafiora, lekko wszystko przemieszaj...

  • Śledź to jedno z najlepszych źródeł przyswajalnego białka, jest także bogaty w witaminy A, D, E oraz B6 i B12, wszytsko to sparwia, że zbawiennie wpływa na nasz organizm. Składniki: 2 filety świeżego śledzia norweskiego 20 ml śmietany 33% Szklanka mleka 10 cebulek szalotek 1 jajko Kilka gałązek natki pietruszki Kilka gałązek koperku Kilka gałązek estragonu lub łyżka suszonego Garść liści szpinaku Ocet jabłkowy oliwa z oliwek 2 duże ząbki czosnku 100 g małych marchewek...