• Informacje na temat:

    surowy kalafior fasola

Przepisy na temat: surowy kalafior fasola
  • Kuchnia miętą pachnąca

    ...całe bogactwo warzyw, a wśród nich cukinia, bakłażany, kalafior, szpinak, bób i karczochy, a nade wszystko fasola podawana w wielu odmianach i na wiele sposobów. Tak jak i w innych krajach arabskich...

  • Pyszna, zdrowa i bardzo łatwa do przygotowania surówka

  • Dla miłośników surowych dań:)

  • Cóż zachwalać nie będę mimo,że jest pyszny,ale nie dla dbających o linię. Ja uważam ,że plasterek nie zaszkodzi ,więc polecam:)

  • „Kalafior, to nic innego jak kapusta z wyższym wykształceniem” - tak humorystycznie określił to warzywo Mark Twain. I chyba coś w tym jest! Bo choć kapuście niczego nie brakuje, kalafior ma ogromny potencjał kulinarny i świetne właściwości prozdrowotne. Potrzebuje kilku prostych dodatków, by zabłysnąć w oryginalnym daniu. Jest niskokaloryczny, lekkostrawny i smaczny w każdej postaci! Dziś główną rolę odegrał w sałatce. Młody, chrupiący, surowy kalafior w towarzystwie kilku prostych składników...

  • Sezon już powoli się kończy, więc łapmy jeszcze co możemy aby wykorzystać wszystko do woli. Surowe warzywa połączone z majonezem każdy lubi, więc oto moja propozycja na pyszną sałatkę.

  • Kiszony kalafior jest pyszny, zawsze się udaje i długo przechowuje, rok na pewno, a nawet dwa lata (znalazłam właśnie słoiczek w zakamarkach spiżarni i kalafior nadal jest ok)! Ogłaszam więc kalafiora królem kiszonek! Żadna kapusta i żadne ogórki nie wytrzymają takiej próby czasu.

  • kalafior zapiekany z parmezanem

Artykuły na temat: surowy kalafior fasola
  • Król kalafior

    ...​Kalafior to kuzyn kapusty, a dokładniej jedna z jej odmian. Jedni go uwielbiają, inni nie znoszą.

  • Jadalny kwiat, a konkretnie róża. Albert Einstein mawiał, że to kapusta, tylko z wyższym wykształceniem. Fot. 123RF/Picsel W naturze występuje jedynie, jako roślina hodowlana, a na talerzach - najczęściej w kalafiorowej lub jako dodatek do obiadu. W takiej odsłonie jest smaczny, prosty i swojski. Czy kalafior może wystąpić w wersji de luxe?   Kalafior na surowoWbrew powszechnym przekonaniom kalafior może być jadany na surowo. Doskonale sprawdzi się, jako chrupiąca baza lub dodatek do sałatek....

  • Dieta dla suchej skóry

    ..., kalafiora, botwiny, oliwek i moreli - wszystkie te produkty zawierają składniki pokarmowe potrzebne do utrzymania zdrowej skóry.Warto również zadbać o właściwą ilość błonnika w diecie. - Zapewnia on sprawną pracę układu pokarmowego i pomaga w usuwaniu końcowych produktów przemiany materii organizmu. Do jego dobrych źródeł należą brązowy ryż, proso, komosa ryżowa, fasola, groch, soczewica, świeże...

  • O tym, że kalafiory warto jadać jak najczęściej, wiadomo nie od dziś. Oto kilka sprawdzonych przepisów, dzięki którym przygotujecie z ich wykorzystaniem smaczne i zdrowe dania. Fot. 123RF/PicselNaukowcom udało się dowieść, że warzywa te są źródłem sulforafanu - substancji zapobiegającej nowotworom, schorzeniom wątroby oraz jelit. Co więcej, kalafiory zawierają mnóstwo antyoksydantów, dzięki czemu spowalniają procesy starzenia komórek organizmu oraz bardzo skutecznie usuwają z niego wolne...

  • Zbawienne odkwaszanie

    ...zasadotwórcze: bakłażany, dynie, cukinie, ogórki, sałaty liściaste, botwina, szpinak (surowy), czarna rzodkiew, soki warzywne i owocowe - świeże i bez cukru, kiwi, arbuz, ananas, daktyle, figi, rodzynki(...), cytryny, maliny, truskawki, awokado, winogrona Produkty lekko zasadotwórcze : kalafior, cebula, roszponka, kiełki pszenicy i orkiszu, wiśnie, czereśnie, jabłka, gruszki, śliwki, zielona herbata...

  • Jeśli fasola kojarzy nam się jedynie z daniem wytrawnym, to oznacza, że nie odkryliśmy jeszcze nawet połowy możliwości tego warzywa. Poza fasolką po bretońsku możemy z niej przygotować… ciasta i musy czekoladowe. To nie żart! Wystarczy kilka składników, żeby wyczarować niezwykle smaczny deser. Poniżej propozycje przepisów, przygotowane przez ekspertów marki Sandra. Fot. materiały prasowe Fasola jest bogata w potas, wapń i fosfor. Dodatkowo posiada więcej białka niż mięso. Jest więc doskonałym...

  • Jak skutecznie złagodzisz zgagę

    ...i maślanka, z warzyw - marchew, buraki, ziemniaki, kalafior, sałata, szpinak, banany, jabłka.  Czego unikać? Czekolada i tłuszcz nasilają refluks, bo opóźniają opróżnianie żołądka. Niekorzystnie działa...

  • Najczęściej zjadamy go ugotowanego, z dodatkiem bułki tartej i masła. Jak jeszcze możemy wykorzystać kalafior? Oto kilka sprawdzonych pomysłów naszych użytkowników. Fot. 123RF/PICSEL O tym, że kalafiory warto jadać jak najczęściej, wiadomo nie od dziś. Naukowcom udało się dowieść, że warzywa te są źródłem sulforafanu - substancji zapobiegającej nowotworom, schorzeniom wątroby oraz jelit. Co więcej, kalafiory zawierają mnóstwo antyoksydantów, dzięki czemu spowalniają procesy starzenia komórek...

  • Rozgrzej się dietą

    ...śluzówki jelita, przez co witaminy będą lepiej przyswajalne. Dobra jest marchewka z groszkiem, buraczki, gotowany na parze kalafior lub brokuł. Raz w tygodniu jadaj kiszoną kapustę. Jeżeli wolisz surowe warzywa, wybieraj sezonowe, np. marchew, i dodawaj je do dania ciepłego. Unikaj teraz surowych zielonych ogórków, pomidorów i sałaty, bo wyziębiają organizm. Zrezygnuj z cytrusów (czytaj...

  • Najczęściej zjadamy go ugotowanego, z dodatkiem bułki tartej i masła. Jak jeszcze możemy wykorzystać kalafior? Oto kilka sprawdzonych pomysłów naszych użytkowników. Fot. 123RF/PICSEL O tym, że kalafiory warto jadać jak najczęściej, wiadomo nie od dziś. Naukowcom udało się dowieść, że warzywa te są źródłem sulforafanu - substancji zapobiegającej nowotworom, schorzeniom wątroby oraz jelit. Co więcej, kalafiory zawierają mnóstwo antyoksydantów, dzięki czemu spowalniają procesy starzenia komórek...