• Informacje na temat:

    surówki z ogórkiem kiszonym

Przepisy na temat: surówki z ogórkiem kiszonym
  • Kiszonki – z czym smakują najlepiej?

    Czym byłaby polska kuchnia, bez aromatycznych, intensywnych w smaku i niezastąpionych kiszonych ogórków i kapusty? Stanowią one rarytas sam w sobie, nieodłączny składnik tradycyjnych potraw, a także mogą zmienić oblicze nawet najprostszych dań. Kiszonki to również sposób na wzmocnienie odporności, która szczególnie przyda nam się na przełomie jesieni i zimy. Pierwsze z przygotowanych u schyłku lata przetworów osiągnęły już pełnię smaku, dlatego warto poznać najpyszniejsze sposoby na włączenie...

  • Propozycja na szybką i bardzo prostą w przygotowaniu surówkę z dodatkiem kiszonego ogórka, który urozmaica smak całości. Surówka będzie idealnym dodatkiem do obiadu, ale także świetną podstawą tortilli.

  • Zrazy zawijane - klasyczne danie polskiej kuchni

    To danie jest w stanie zawojować każdego. Zrazy zawijane z ogórkiem i boczkiem zachwycają smakiem i miękkością. Do ich przygotowania wystarcza chęci i... cierpliwość, gdyż wołowina musi mieć czas, by dobrze zmiękła.

  • 1 kg wołowiny - tzw. zrazówki; 500 g kaszy gryczanej; 1 kg świeżych grzybów lub 100 g grzybów suszonych; 200 g boczku wędzonego; 200 g ogórków kiszonych; 3 cebule; 2 łyżki mąki pszennej; 150 ml śmietany; 3 liście laurowe; 6 ziaren ziela angielskiego; 10 ziaren pieprzu; 1 łyżka masła; 5 łyżek oleju; sól.

  • Krupnik w "innej" odsłonie. Ogórki nadają zupie bardziej wyrazistego smaku.

  • Potrawy na cały tydzień

    Te danie posmakują całej rodzinie!

  • Zupa karpacka jest pyszna – lekko słodka, trochę kwaśna, odrobinę pikantna, gęsta i sycąca. Idealna na zimę, bo również rozgrzewa. Bardzo satysfakcjonująca potrawa! I w dodatku może zastąpić cały obiad. Smacznego!

  • Jajka na świątecznym stole

    Jaja to symbol Świąt Wielkanocnych. Odpowiednio przyrządzone nie tylko doskonale smakują, ale również są ozdobą świątecznego stołu.

  • Smaczny pomysł na "Roladki z kiszonym ogórkiem"

Artykuły na temat: surówki z ogórkiem kiszonym
  • Ogórki kiszone - wzmacniają i odchudzają

    Sezon ogórkowy trwa w najlepsze. Jeśli jeszcze nie robiłeś kiszonych ogórków, pora się za to zabrać. Kiszenie ogórków nie jest zbyt skomplikowane i każdy może się tego nauczyć. Warto je mieć w domu, bo to świetna baza surówek, zupy ogórkowej i zdrowa przekąska.

  • Idealny dodatek do obiadu, dzięki któremu nawet dobrze znane potrawy nabierają zupełnie nowego wyrazu. O czym mowa? Oczywiście o surówkach! Fot. 123RF/Picsel Chcąc przygotować najbliższym zdrowy i dobrze zbilansowany posiłek, nie możemy zapomnieć o warzywnych dodatkach. W tym wypadku doskonałym pomysłem będzie zaserwowanie surówki - prawdziwej skarbnicy witamin i składników odżywczych, której przygotowanie nie zajmie nam wiele czasu. Jeśli chcecie przygotować coś naprawdę wyjątkowego,...

  • Co jeść, aby uniknąć zgagi i refluksu?

    ​Powinnaś zjadać pięć niewielkich posiłków. Unikaj spożywania smażonych oraz tłustych mięs i wędlin - boczków, golonek, żeberek i baleronów. Wybieraj gotowany drób, schab, króliki i chude mięso wołowe. Jedz ryby - pieczone i gotowane. Wystrzegaj się ostrych oraz wzdymających potraw - kapusty, grochu, soczewicy, fasoli, chili. Warzywa spożywaj zawsze w towarzystwie chleba lub kaszy. Jedz fermentowany nabiał oraz kiszonki - kefiry, zsiadłe mleko, jogurty, kiszoną kapustę oraz ogórki.

  • Wbrew pozorom, kiszenie ogórków wcale nie jest prostą sprawą. Aby były naprawdę smaczne, musicie przestrzegać kilku ważnych zasad podczas ich przygotowywania. Tylko wtedy się udadzą. Fot. 123RF Chociaż niektórzy obcokrajowcy krzywią się na samą myśl o kiszonych ogórkach, w Polsce możemy ze świecą szukać osób, które podzielałyby opinię, że są one po prostu zepsute. Wręcz przeciwnie, entuzjastów kiszonek jest w naszym kraju co nie miara, a ich szeregi stale się powiększają. Dlaczego tak bardzo...

  • Dietetyczne kiszonki

    Są witaminową bombą i sprzyjają dbaniu o linię. Poddane kiszeniu warzywa czy owoce tracą cukier, a zyskują kwas mlekowy, odtruwający organizm. Kiszonki to podstawa diet oczyszczających.

  • Sałatki w kuchni polskiej pojawiły się pod koniec XVIII wieku. Ich wybór był jednak niewielki, a składniki często się powtarzały. Inspiracji do polskich sałatek szukano więc w kuchniach innych narodów. Od tamtych czasów wiele się jednak zmieniło. Książka ta zawiera kilkadziesiąt przepisów na surówki i sałatki, które mają ułatwić nam poszukiwania nowych smaków. Sałatki tu zaproponowane mogą być nie tylko dodatkiem do wędlin, ale samodzielnymi przystawkami, małymi daniami, którymi częstuje się...

  • Produkty, które pomogą wyleczyć się z letniej anginy i uchronią przed kolejną

    ...i graham. Propozycja: kajzerka z masłem, wędliną i kiszonym ogórkiem do tego pół czerwonej papryki (średnia waży 230 g co daje 500 mg wit. C). Zamiast może być pomidor albo posiekana natka. Zawarty(...) mięsem lub duszoną rybą (nie smażone!) i warzywami kiszonymi lub świeżymi (najlepiej na zmianę np. surówka z pora i kiszona kapusta). Porcja surówki powinna mieścić się w szklance (250 ml). Jedząc...

  • W naszych kuchniach znajduje się wiele produktów, które bardzo niesłusznie, uważamy za odpadki. Jednym z nich jest chociażby woda z ogórków kiszonych, mająca wiele, ciekawych zastosowań. O tym, że ogórki kiszone są smaczne i zdrowe przekonał się już niemal cały świat. Kiszonki doskonale wpływają na kondycję naszego organizmu, dostarczając mu wielu minerałów i witamin, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania. Badania potwierdziły, że kiszone ogórki doskonale wspierają układ odpornościowy,...

  • Trzy naturalne probiotyki

    Kiszona kapusta  Kupuj ją u sprawdzonych sprzedawców - prosto z beczki. Unikaj zakwaszanej octem - nie ma dobrych bakterii! Jedz ją w postaci surówki, doprawioną łyżką oleju rzepakowego i ziarenkami kminku. Unikniesz wzdęć!  Kiszone ogórki  Jedź je ze skórką. Ugotowane w zupie ogórkowej tracą znaczną część swoich wartości.  Kwas chlebowy  Zrób go sama! 30 dag chleba razowego na zakwasie...

  • Idealny dodatek do obiadu, dzięki któremu nawet dobrze znane potrawy nabierają zupełnie nowego wyrazu. O czym mowa? Oczywiście o surówkach z kapusty pekińskiej! Fot. 123RF/Picsel Chcąc przygotować najbliższym zdrowy i dobrze zbilansowany posiłek, nie możemy zapomnieć o warzywnych dodatkach. W tym wypadku doskonałym pomysłem będzie zaserwowanie surówki z kapusty pekińskiej - prawdziwej skarbnicy witamin i składników odżywczych, której przygotowanie nie zajmie nam wiele czasu. Jeśli chcecie...