• Informacje na temat:

    surówki kapusta i marchewki

Przepisy na temat: surówki kapusta i marchewki
  • Egzotyczne warzywo: Kapusta pak choi

    ...„Końskie ucho”, bo przez kształt liści tak bywa nazywana, to ulubiona kapusta Chińczyków. Ma delikatny, a jednocześnie wyrazisty smak. Jest chrupka i soczysta.

  • Kapusta kiszona pozytywnie wpływa na układ pokarmowy, a z dodatkiem marchewki i oliwy tworzy smaczny dodatek do obiadu.

  • Żeberka z surówką

    Składniki: 1 ząbek czosnku 1 chili 2 łyżki średnio ostrej musztardy 4 łyżki miodu 4 łyżki keczupu 6-7 łyżek octu 2 kg żeberek Główka z kapusty 200 g marchewki Natka pietruszki 50 g rodzynek 200 g kwaśnej śmietany Sól, pieprz 2-3 łyżki cukru Papryczki i natka do dekoracji Przygotowanie: Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Chili drobno pokroić. Wymieszać z musztardą...

  • Smaczny pomysł na "Trzy surówki warzywne"

  • Pół główki białej kapusty; 1 cytryna; marchewka; 3 - 4 ząbki czosnku; 2 - 3 łyżki oliwy z oliwek; sól, pieprz do smaku.

  • Surówka z kapusty pekińskiej i marchewki

  • Surówka warzywna - przysłała Czesława

    ...1/2 średniej główki białej kapusty; 1 nieduży por; 1-2 marchewki; 2 jabłka winne; pęczek szczypiorku; sól; cukier; olej; musztarda; majonez; sok cytrynowy...

  • Przepis na szybką surówkę na bazie kapusty pekińskiej. Takie surówki mają to do siebie, że można je zrobić praktycznie ze wszystkiego ;) Oto moja kombinacja smakowa. Stanowi idealny dodatek do jesiennych i zimowych obiadów.

  • Kotleciki z kapusty - przysłała Agnieszka

    Przygotowanie: Kapustę ugotować, przemielić w maszynce do mięsa, odcisnąć. Cebulę posiekać, podsmażyć, dodać do kapusty. Wbić jajko, dodać mąkę, przyprawić solą i pieprzem. Formować małe kotleciki, obtaczać w bułce tartej, smażyć na złoto na oleju. Podawać z ziemniakami i surówką, np. z marchewki.

  • prosty przepis na zwykłą suróweczke

Artykuły na temat: surówki kapusta i marchewki
  • Kiszenie kapusty nie jest trudne

    Jakie składniki? Podstawą jest poszatkowana kapusta i sól, w proporcji 20 g soli na 1 kg kapusty. Do kiszenia dodaję też trochę startej marchewki i kminku. W czym kisić? Używam litrowych słoików lub kamionkowych naczyń. Mieszcząca się w nich ilość kapusty idealnie starcza mi na przygotowanie np. kapuśniaku czy surówki. Kiszenie Poszatkowaną kapustę mieszam z solą i odstawiam na...

  • Sałatki w kuchni polskiej pojawiły się pod koniec XVIII wieku. Ich wybór był jednak niewielki, a składniki często się powtarzały. Inspiracji do polskich sałatek szukano więc w kuchniach innych narodów. Od tamtych czasów wiele się jednak zmieniło. Książka ta zawiera kilkadziesiąt przepisów na surówki i sałatki, które mają ułatwić nam poszukiwania nowych smaków. Sałatki tu zaproponowane mogą być nie tylko dodatkiem do wędlin, ale samodzielnymi przystawkami, małymi daniami, którymi częstuje się...

  • Dlaczego warto jeść kapustę kiszoną

    ...1. Chroni przed grypą i przeziębieniem. Dzięki dużej zawartości witaminy C oraz witamin z grupy B kapusta kiszona wzmacnia układ odpornościowy, dotlenia organizm i z powodzeniem zastępuje kupowane(...), kapusta kiszona działa toksycznie na szkodliwe mikroorganizmy, m.in. na drożdżaki odpowiedzialne za grzybicze zakażenia. 4. Zapobiega nowotworom. Bogata w przeciwutleniacze (witaminy A, C i E) kapusta...

  • Marchew najczęściej jemy pod postacią surówki, jako dodatek do zup lub po prostu na surowo. Jest to jeden z pierwszych stałych pokarmów jakie podaje się małym dzieciom. Jakie właściwości ma marchewka i dlaczego jest ona tak ważna w naszej codziennej diecie? Przekonaj się sam! Fot. 123RF/Picsel Podczas II wojny światowej w Anglii marchew stała się jednym z podstawowych produktów żywieniowych. Rząd Brytyjski zachęcał mieszkańców do sadzenia tego warzywa w swoich ogródkach i do gotowania z niego...

  • Księga smaków: Biała kapusta

    Do Polski kapusta ta przywędrowała z Niemiec w XIV w. Dziś należy do najpopularniejszych u nas warzyw i trudno sobie bez niej wyobrazić rodzimą kuchnię. Ze względu na to, że świetnie daje się kapustę przechowywać, możesz się nią cieszyć przez cały rok. Najpopularniejsza jest kapusta kiszona, ale i ze świeżej można wyczarować pyszne dania. Najczęściej wykorzystywana jest do surówek. Świeże...

  • Idealny dodatek do obiadu, dzięki któremu nawet dobrze znane potrawy nabierają zupełnie nowego wyrazu. O czym mowa? Oczywiście o surówkach z kapusty pekińskiej! Fot. 123RF/Picsel Chcąc przygotować najbliższym zdrowy i dobrze zbilansowany posiłek, nie możemy zapomnieć o warzywnych dodatkach. W tym wypadku doskonałym pomysłem będzie zaserwowanie surówki z kapusty pekińskiej - prawdziwej skarbnicy witamin i składników odżywczych, której przygotowanie nie zajmie nam wiele czasu. Jeśli chcecie...

  • Ziemniaki pieczone z ziołami

    ...1. Ziemniaki i marchewki wyszorować (nie obierać!). Duże ziemniaki pokroić w ćwiartki, mniejsze na połowę. Marchewki pociąć na 5-centymetrowe kawałki. Warzywa obgotować razem w osolonej wodzie 10 minut. 2. Olej połączyć z papryką, pieprzem i ziołami. Obgotowane ziemniaki i marchewki ułożyć w brytfannie, pomiędzy włożyć kiełbaski, całe pomidorki i pokrojone na ósemki cebule. Każde warzywo...

  • Dania z czerwoną kapustą są zdrowe i pięknie prezentują się na talerzu. Oto kilka sprawdzonych przepisów, które powinniście wykorzystać w najbliższym czasie. Gwarantujemy, że nie pożałujecie. Fot. 123RF/Picsel Wiele osób nie przepada za kapustą - jedni twierdzą, że jest niemodna i ciężkostrawna inni z kolei zwracają uwagę na nieprzyjemny zapach unoszący się w mieszkaniu w czasie jej gotowania. Warto jednak wiedzieć, że warzywo to ma mnóstwo zalet, które w zdecydowany sposób dyskredytują...

  • ​Bento: Kotlety z papryką i kukurydzą

    Siekane kotlety drobiowe z warzywami to smaczna alternatywa dla smażonych w całości filetów. Z pewnością przypadną do gustu także najmłodszym. Do bento proponuję zapakować je razem z surówką z kiszonej kapusty i marchewki. Jest prosta w przygotowaniu, smaczna i przede wszystkim zdrowa - radzi Malwina Bareła, autorka bloga Filozofia Smaku i książki "Lunchbox na każdy dzień. Przepisy inspirowane...

  • Idealny dodatek do obiadu, dzięki któremu nawet dobrze znane potrawy nabierają zupełnie nowego wyrazu. O czym mowa? Oczywiście o surówkach! Fot. 123RF/Picsel Chcąc przygotować najbliższym zdrowy i dobrze zbilansowany posiłek, nie możemy zapomnieć o warzywnych dodatkach. W tym wypadku doskonałym pomysłem będzie zaserwowanie surówki - prawdziwej skarbnicy witamin i składników odżywczych, której przygotowanie nie zajmie nam wiele czasu. Jeśli chcecie przygotować coś naprawdę wyjątkowego,...