• Informacje na temat:

    surówka ze słoika - składniki

Przepisy na temat: surówka ze słoika - składniki
  • Surówka z serem i koprem włoskim

    Składniki: koper włoski garść rukoli 20 dag sera cheddar główka młodej kapusty 2 świeże zielone ogórki 2 łyżeczki sezamu 5 łyżek oleju 2 łyżki soku z cytryny łyżeczka miodu łyżeczka(...) i potrząsaj nim przez chwilę, by wszystkie składniki rozpuściły się w wodzie. Wlej olej, dokładnie wymieszaj. Sosem polej warzywa, całość przypraw solą i pieprzem, delikatnie wymieszaj. 4. Surówkę...

  • Chrupiąca surówka, którą możemy przechowywać w słoiku nawet 3 tygodnie!

  • Kiszonki – z czym smakują najlepiej?

    .... Wszechstronny ogórek W jakiej formie kiszone rarytasy najczęściej pojawiają się w codziennym menu? Ogórkowa, kapuśniak, surówka, bigos. Lecz z ich wykorzystaniem nie trzeba trzymać się ściśle ustalonych(...). Ponadto kiszona kapusta często pojawia się w daniach kuchni azjatyckiej. Inspirując się koreańskim kimchi możemy naszą rodzimą kapustę doprawić po wyjęciu ze słoika odrobiną chili, przez co posłuży do...

  • Bułki są super, mięciutkie i jak widać nie musimy mieć nie wiadomo jakich form do pieczenia. Wystarczą zwykłe słoiki, które zawsze mamy w domu. Ale jest jedno ale, słoiki muszą być proste bez żadnych zaokrągleń, bo wtedy będzie problem z wyjęciem tych bułek.

  • Menu na zimowe wieczory w gronie przyjaciół

    Kanapeczki serowo-figowe Składniki: 300 g sera Roquefort  150 g śmietany 200 g kremowego twarożku 2 łyżki sosu figowo-musztardowego sól, pieprz 4 małe figi 16 okrągłych(...) Jedna porcja zawiera: 1380 kJ/330 kcal   Poffertjes z pomarańczowym karmelem Składniki:  2 łyżki rodzynek 3 jajka szczypta soli opakowanie cukru waniliowego 150 g +2 łyżki cukru...

  • Prosta warstwowa sałatka z granatem, serkiem pleśniowym i orzechami.

  • Te wspaniałe rzodkiewki...

    .... Podawać do mięs, pasztetów i ryb. Przydadzą się też jako składniki pikantnych sałatek.

  • trochę jak za PRL :) tu przepis na 3-4 słoiczki

  • Tradycyjne polskie żeberka na 6 sposobów

    ...podawaj z ziemniakami z wody oraz surówkami. Pieczone po diabelsku z ostrą papryką Składniki: 1/2 kg żeberek, cebula, 4 ząbki czosnku, 3-4 łyżki oleju, 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku(...)Po lubusku z tymiankiem Składniki: 1,5 kg żeberek wieprzowych, słoik dżemu pomarańczowego; 2 pomarańcze, szklanka przecieru pomidorowego, tymianek, cebula, ząbek czosnku, 2 łyżki masła, sól...

  • Skoro to przepis Gregorhspeeda to wchodzę. Sprawdzony polecam.

Artykuły na temat: surówka ze słoika - składniki
  • Kiszenie kapusty nie jest trudne

    Jakie składniki? Podstawą jest poszatkowana kapusta i sól, w proporcji 20 g soli na 1 kg kapusty. Do kiszenia dodaję też trochę startej marchewki i kminku. W czym kisić? Używam litrowych słoików lub kamionkowych naczyń. Mieszcząca się w nich ilość kapusty idealnie starcza mi na przygotowanie np. kapuśniaku czy surówki. Kiszenie Poszatkowaną kapustę mieszam z solą i odstawiam na...

  • Idealny dodatek do obiadu, dzięki któremu nawet dobrze znane potrawy nabierają zupełnie nowego wyrazu. O czym mowa? Oczywiście o surówkach! Fot. 123RF/Picsel Chcąc przygotować najbliższym zdrowy i dobrze zbilansowany posiłek, nie możemy zapomnieć o warzywnych dodatkach. W tym wypadku doskonałym pomysłem będzie zaserwowanie surówki - prawdziwej skarbnicy witamin i składników odżywczych, której przygotowanie nie zajmie nam wiele czasu. Jeśli chcecie przygotować coś naprawdę wyjątkowego,...

  • Dietetyczne kiszonki

    .... Surówka z kiszonych buraków Składniki: 2 kiszone buraki, 1-2 jabłka, 1 łyżka oleju rzepakowego, 1 łyżka jogurtu, 1 łyżeczka miodu Jabłka obierz i zetrzyj z burakami na tarce. Wymieszaj z olejem(...) płaskiej łyżeczki soli na pół litra wody). Dodaj pół kromki chleba razowego. Ważne, by składniki nie "pływały", bo wda się pleśń. Wstaw do słoika np. szklankę, która obciąży buraki. Zakwas odstaw na...

  • Chcąc zachować smak gorących, wielu z nas przygotowuje przetwory i weki. Niestety, czasem zdarza się, że po otwarciu słoika naszym oczom ukaże się pleśń. Co zrobić, aby uniknąć takiej sytuacji? Fot. 123RF/Picsel Szczelne zamknięcie w lodówce lub zamrożenie mogą nie być wystarczające, jeśli chcielibyśmy zachować nasze dżemy, chutney'e i marmolady na więcej niż parę dni (lub tygodni). W takim przypadku pozostaje nam jedynie pasteryzacja gotowych produktów. Jak wybrać słoik? Odpowiedni słoik...

  • Patison na talerzu

    ...nagrzanego do 170°C. Gdy w słoikach zaczną tworzyć się bąbelki, zmniejsz temperaturę do 130°C i pozostaw jeszcze kilka minut. Faszerowany na słodko Składniki na 3 porcje: 3 średniej wielkości patisony, 10(...), dosłodź go teraz. 6. Tak przygotowanym farszem wypełnij wnętrze wydrążonych, wciąż ciepłych patisonów i natychmiast podawaj. Surówka z patisona Składniki na 4 porcje: 50 dag młodych patisonów...

  • Oborniki kolejny raz zapraszają na kulinarne spotkanie w malowniczym parku przy młynie Dahlmanna. „Niedziela ze smakiem” to jarmark z pysznościami, muzyczne smaczki, gotowanie i degustowanie. Nasz kulinarne show uświetnili już znani i cenieni kucharze. Gościliśmy już Karola Okrasę i Roberta Makłowicza. A w tym roku: Pascal Brodnicki gwiazdą „Niedzieli ze Smakiem" Gościem specjalnym w tym roku będzie pochodzący z francuskiego Lille kucharz, prezenter telewizyjny, autor książek kucharskich i...

  • Wzmocnij się po antybiotyku

    .... Turbo oczyszczanie - surówka z buraczków kiszonych : 4 buraki czerwone, 3 ząbki czosnku, listek laurowy, 5 ziaren ziela angielskiego, łyżeczka soli, 2 l wody Buraki obierz, pokrój w kostkę i włóż do słoja. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i pozostałe składniki. Przykryj słój gazą i pozostaw w ciepłym miejscu na 5 dni. Jedz kiszonkę kilka razy w tygodniu do obiadu, a przed kolacją...

  • Sałatki w kuchni polskiej pojawiły się pod koniec XVIII wieku. Ich wybór był jednak niewielki, a składniki często się powtarzały. Inspiracji do polskich sałatek szukano więc w kuchniach innych narodów. Od tamtych czasów wiele się jednak zmieniło. Książka ta zawiera kilkadziesiąt przepisów na surówki i sałatki, które mają ułatwić nam poszukiwania nowych smaków. Sałatki tu zaproponowane mogą być nie tylko dodatkiem do wędlin, ale samodzielnymi przystawkami, małymi daniami, którymi częstuje się...

  • Smakoszostwo dnia drugiego

    .... Bez wątpienia rösti dzielnie się spiszą u boku odgrzewanej pieczeni z sosem. Nie każdy dodaje do nich cebulę - w mojej recepturze jest ona składnikiem fakultatywnym. Można również wzbogacić je(...) być na pierwszym planie, słodycz w tle. Składniki: • 4 krążki koziego sera • 4 spore garście liści o zdecydowanym smaku - rukola, endywia, młody szpinak, radicchio • 4 łyżeczki marmolady cebulowej...

  • Klasyczne Ceviche to rodzaj sałatki z owocami morza, dla tych którzy za nimi nie przepadają, jest alternatywa w postaci Ceviche ze śledzia norweskiego. Składniki: Filet śledziowy- 100 g 1 łyżka octu 1łyżeczka octu sok z połowy cytryny 1 ząbek czosnku paryka chili 1/3 zielone jabłko 50 g ogórek 50 g 3 pomidory koktajlowe czerwona cebula 20 g ginger 10 g sos sojowy 1/2 łyżeczki olej 1 łyżka kolendra 10 g Marynata: Sok z cytryny wymieszać z wyciśniętym przez praskę czosnkiem, startym imbirem,...