• Informacje na temat:

    surówka z zielonej kapusty

Przepisy na temat: surówka z zielonej kapusty
  • Egzotyczne warzywo: Kapusta pak choi

    Dziś pak choi (czyt. pak czoj), nazywana też pakczoj lub bok choy (czytaj bok czoj) uprawiana jest w całej Azji, Europie i Ameryce. Jest to odmiana białej kapusty właściwej. Jak kupować(...). zamiast szpinaku czy jarmużu) oraz jako składnik zup. Właściwości zdrowotne 100 g (mała główka) kapusty pak choi pokrywa: 190 proc. dziennego zapotrzebowania na witaminę A, która poprawia stan...

  • Lekka, aromatyczna i chrupiąca surówka z dodatkiem ogórka i świeżego koperku. Świetnie sprawdzi jako dodatek do obiadu lub dań z grilla.

  • ...80 dag wołowiny; 50 dag cebuli; 2 ząbki czosnku; 5 dag wędzonej słoniny; 2 łyżki tłuszczu; 3 łyżki słodkiej papryki; 1 łyżeczka ostrej papryki; 1/2 łyżeczki zmielonego kminku; 1/2 łyżeczki zmielonego majeranku; 3 łyżki koncentratu pomidorowego; 1 i 1/2 szklanki bulionu wołowego; 25 dag ziemniaków; 1 strąk zielonej papryki; 1 strąk czerwonej papryki; sól.

  • Pyszna, zdrowa, dietetyczna.

  • Radość życia, czyli kuchnia rumuńska

    ...dodaje się baraninę). Można je spotkać przyrządzone podobnie jak w Polsce - w liściu kapusty, ale kiszonej, albo też na sposób bałkański - w liściu winorośli. Oba rodzaje dusi się w sosie pomidorowym. Dla(...), tradycyjne węgierskie danie z wołowiny z kapustą, zazwyczaj podawane z galuskămi- kluskami zamiast chleba. Bawiąc w okolicach Klużu warto spróbować potrawy o nazwie varză călită - szatkowanej kapusty...

  • Czas na młodą kapustę. Surówka prosta , łatwa , " całoroczna " , do obiadu , grilla.

  • Surówka to idealny dodatek do dania z mięsem. Z kapusty pekińskiej jest smaczna i szybka do przygotowania.

  • Ta surówka z zielonych warzyw pasuje do każdego rodzaju dań obiadowych. Długo zachowuje świeżość, jest lekka i tak zielona, że aż chce się ją jeść:).

  • Zwyczajna surówka

  • Surówka z białej kapusty, marchwi, cebuli z dodatkiem majonezu.

Artykuły na temat: surówka z zielonej kapusty
  • Zdrowy brokuł

    Ten zielony kuzyn kalafiora i kapusty ma mnóstwo witamin i mało kalorii. Potrawy z tym warzywem zadowolą niejednego smakosza.

  • Surówki często goszczą na naszych talerzach, jednak wiele osób narzeka, iż są nudne i niezbyt zaskakujące. Dziś postanowiliśmy udowodnić, że wcale tak nie musi być Fot. 123RF/Picsel Chcąc przygotować najbliższym zdrowy i dobrze zbilansowany posiłek, nie możemy zapomnieć o warzywnych dodatkach. W tym wypadku doskonałym pomysłem będzie zaserwowanie surówki - prawdziwej skarbnicy witamin i składników odżywczych, której przygotowanie nie zajmie nam wiele czasu. Tylko w jaki sposób ją...

  • Co jeść, gdy choruje się na refluks żołądkowy?

    ... Unikaj potraw ostrych i wzdymających: kapusty, grochu, soczewicy, fasoli, chili, a także alkoholu, smażonych i tłustych potraw, ostrych przypraw, napojów gazowanych i słodyczy. Śniadanie  Omlet(...), surówka z selera, woda. Podwieczorek Ryż z jabłkami i jogurtem, herbata albo 2 ciastka owsiane, spodek malin, kompot. Kolacja Risotto z dynią i parmezanem, kakao albo 2 kromki drożdżowego ciasta...

  • Idealny dodatek do obiadu, dzięki któremu nawet dobrze znane potrawy nabierają zupełnie nowego wyrazu. O czym mowa? Oczywiście o surówkach z kapusty pekińskiej! Fot. 123RF/Picsel Chcąc przygotować najbliższym zdrowy i dobrze zbilansowany posiłek, nie możemy zapomnieć o warzywnych dodatkach. W tym wypadku doskonałym pomysłem będzie zaserwowanie surówki z kapusty pekińskiej - prawdziwej skarbnicy witamin i składników odżywczych, której przygotowanie nie zajmie nam wiele czasu. Jeśli chcecie...

  • Wielka księga smaków: Kalarepa

    Jest warzywem wszechstronnym: możesz ją zapiekać, gotować, dusić lub grillować. Podawać jako danie główne lub dodatek do zup, sosów, sałatek oraz surówek. Najpopularniejsza odmiana kalarepki ma kolor jasnozielony, ale występuje też w barwie intensywnie zielonej i niebieskofioletowej. Zielone odmiany są delikatne w smaku. Po obraniu można jeść je na surowo, świetnie komponują się też w sałatkach...

  • Dania z czerwoną kapustą są zdrowe i pięknie prezentują się na talerzu. Oto kilka sprawdzonych przepisów, które powinniście wykorzystać w najbliższym czasie. Gwarantujemy, że nie pożałujecie. Fot. 123RF/Picsel Wiele osób nie przepada za kapustą - jedni twierdzą, że jest niemodna i ciężkostrawna inni z kolei zwracają uwagę na nieprzyjemny zapach unoszący się w mieszkaniu w czasie jej gotowania. Warto jednak wiedzieć, że warzywo to ma mnóstwo zalet, które w zdecydowany sposób dyskredytują...

  • Dieta po zawale

    ...kapusta z jabłkiem i olejem, kompot z owoców leśnych. Inna opcja: zupa jarzynowa, pęczak, pierś z kurczaka duszona w sosie własnym, surówka z selera i jabłka, kompot.  Podwieczorek  Dwa ciastka...

  • Kiedy ostatnio jedliście kapustę? Jeśli było to dawno temu, radzimy wam ponownie zaprzyjaźnić się z tym warzywem, gdyż jest nie tylko bardzo smaczne, ale i wyjątkowo zdrowe. Fot. 123RF/Picsel Wiele osób nie przepada za kapustą - jedni twierdzą, że jest niemodna i ciężkostrawna inni z kolei zwracają uwagę na nieprzyjemny zapach unoszący się w mieszkaniu w czasie jej gotowania. Warto jednak wiedzieć, że warzywo to ma mnóstwo zalet, które w zdecydowany sposób dyskredytują wszelkie negatywy....

  • Co powinnaś jeść, by wzmocnić paznokcie?

    ..., szczypiorem i pomidorem, kawa. Albo: domowy koktail na kefirze z awokado, owocami i łyżką ziaren sezamu, biała herbata. Drugie śniadanie Surówka z selera, jabłka i truskawek z łyżką śmietany i łyżeczką ziaren słonecznika, herbata zielona. Albo: owsianka na wodzie z bananem i aronią. Obiad Krem z brokuła, pierś kurczaka pieczona w ziołach, kasza jaglana na ostro, surówka z białej kapusty...

  • Kiedy ostatnio jedliście kapustę kiszoną? Jeśli było to dawno temu, radzimy wam ponownie się z nią zaprzyjaźnić gdyż jest nie tylko bardzo smaczna, ale i wyjątkowo zdrowa. Oto kilka pomysłów na jej wykorzystanie. Fot. 123RF/PicselKiszona kapusta to podstawa wielu tradycyjnych dań kuchni polskiej. Kupując ją, powinniśmy wybierać tę sprzedawaną z beczki, gdyż jest ona najzdrowsza i posiada najwięcej wartości odżywczych. Kapusta stanowi cenne źródło witamin C, B, K, A i E, które pomagają w...