• Informacje na temat:

    surówka z selera z ogórkiem kiszonym

Przepisy na temat: surówka z selera z ogórkiem kiszonym
  • Obiad w pół godziny

    Propozycja 1. Ziemniaki po swojsku, z szynką i ogórkiem Składniki na 6 porcji: - 1 kg ziemniaków, - 2 cebule, - 3 łyżki oleju, - po15 dag szynki i wędzonego boczku, - 3 kwaszone ogórki(...), - mały koncentrat pomidorowy, - 30 dag mięsa mielonego, - sól, pieprz, - bazylia, oregano, majeranek, - szklanka bulionu, - cebula, - czosnek (ząbek), - 1 marchewka, - 1/2 selera, - 20 dag...

  • Ostatnio były gołąbki, a do gołąbków przyda się porządna surówka. Doskonale nada się surówka z kiszonym ogórkiem, dzięki któremu jest bardzo wyrazista w smaku. Jest to idealna propozycja zwłaszcza dla tych co lubię kwaskowe smaki. Zapraszam :)

  • Propozycja na szybką i bardzo prostą w przygotowaniu surówkę z dodatkiem kiszonego ogórka, który urozmaica smak całości. Surówka będzie idealnym dodatkiem do obiadu, ale także świetną podstawą tortilli.

  • Kupiłam piękny biały seler w Lidlu i w głowie miałam już tylko jedno zrobić z niego pyszną surówkę:-))

  • Zupa karpacka jest pyszna – lekko słodka, trochę kwaśna, odrobinę pikantna, gęsta i sycąca. Idealna na zimę, bo również rozgrzewa. Bardzo satysfakcjonująca potrawa! I w dodatku może zastąpić cały obiad. Smacznego!

  • Bardzo aromatyczna i smaczna surówka do obiadu jak również solo do zajadania.

  • Sałatka do obiadu lub kolacji.

  • Krupnik w "innej" odsłonie. Ogórki nadają zupie bardziej wyrazistego smaku.

Artykuły na temat: surówka z selera z ogórkiem kiszonym
  • Król seler

    Zawsze uwielbiałam smak i zapach selera, nawet w dzieciństwie, choć dzieci nie znoszą tego warzywa.

  • Surówki często goszczą na naszych talerzach, jednak wiele osób narzeka, iż są nudne i niezbyt zaskakujące. Dziś postanowiliśmy udowodnić, że wcale tak nie musi być Fot. 123RF/Picsel Chcąc przygotować najbliższym zdrowy i dobrze zbilansowany posiłek, nie możemy zapomnieć o warzywnych dodatkach. W tym wypadku doskonałym pomysłem będzie zaserwowanie surówki - prawdziwej skarbnicy witamin i składników odżywczych, której przygotowanie nie zajmie nam wiele czasu. Tylko w jaki sposób ją...

  • Co jeść, gdy choruje się na refluks żołądkowy?

    ..., surówka z selera, woda. Podwieczorek Ryż z jabłkami i jogurtem, herbata albo 2 ciastka owsiane, spodek malin, kompot. Kolacja Risotto z dynią i parmezanem, kakao albo 2 kromki drożdżowego ciasta...

  • Kiszenie to jeden z najprostszych sposobów konserwowania warzyw, Fot. 123RF/Picsel Kiszone warzywa są nie tylko smaczne, ale również niezwykle zdrowe. Możemy traktować je jako naturalne i łatwo dostępne probiotyki, które doskonale wpływają na nasz układ odpornościowy. Kwas mlekowy, zawarty w różnego rodzaju kiszonkach, oczyszcza organizm i chroni przed wieloma chorobami. Jednak to nie wszystko - badania wykazały również, iż wspomaga on trawienie, przyśpiesza przemianę materii oraz zmniejsza...

  • Co jeść, aby uniknąć zgagi i refluksu?

    ...jogurtem z gałką muszkatołową, indyk pieczony, ziemniaki z wody, surówka z kapusty kiszonej i jabłka, kompot. Albo: zupa-krem z buraków z natką pietruszki, halibut pieczony w papilocie, kasza jęczmienna, surówka z selera i jabłka z dodatkiem jogurtu, kompot.  Podwieczorek  Ryż z jabłkami i jogurtem, herbata owocowa. Albo: dwa ciastka owsiane, miseczka malin, pół szklanki kefiru lub jogurtu...

  • W naszych kuchniach znajduje się wiele produktów, które bardzo niesłusznie, uważamy za odpadki. Jednym z nich jest chociażby woda z ogórków kiszonych, mająca wiele, ciekawych zastosowań. O tym, że ogórki kiszone są smaczne i zdrowe przekonał się już niemal cały świat. Kiszonki doskonale wpływają na kondycję naszego organizmu, dostarczając mu wielu minerałów i witamin, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania. Badania potwierdziły, że kiszone ogórki doskonale wspierają układ odpornościowy,...

  • Co jeść, aby zapobiegać częstym bólom głowy?

    ...z gałką muszkatołową, klopsy z indyka, ziemniaki, marchew duszona, kompot.  Podwieczorek  Garść rodzynek, jabłko, 5 biszkoptów albo surówka z selera, marchewki, rodzynek, herbata zielona. Kolacja...

  • Wbrew pozorom, kiszenie ogórków wcale nie jest prostą sprawą. Aby były naprawdę smaczne, musicie przestrzegać kilku ważnych zasad podczas ich przygotowywania. Tylko wtedy się udadzą. Fot. 123RF Chociaż niektórzy obcokrajowcy krzywią się na samą myśl o kiszonych ogórkach, w Polsce możemy ze świecą szukać osób, które podzielałyby opinię, że są one po prostu zepsute. Wręcz przeciwnie, entuzjastów kiszonek jest w naszym kraju co nie miara, a ich szeregi stale się powiększają. Dlaczego tak bardzo...

  • Dieta po zawale

    ...kapusta z jabłkiem i olejem, kompot z owoców leśnych. Inna opcja: zupa jarzynowa, pęczak, pierś z kurczaka duszona w sosie własnym, surówka z selera i jabłka, kompot.  Podwieczorek  Dwa ciastka owsiane, jabłko, morela, herbata czarna lub zielona.  Kolacja  Makaron razowy lub pełnoziarnisty z oliwą, czosnkiem i ziołami, garść wiśni albo bułka grahamka z żółtym serem light i ogórkiem małosolnym...

  • Kiedy ostatnio jedliście kapustę kiszoną? Jeśli było to dawno temu, radzimy wam ponownie się z nią zaprzyjaźnić gdyż jest nie tylko bardzo smaczna, ale i wyjątkowo zdrowa. Oto kilka pomysłów na jej wykorzystanie. Fot. 123RF/PicselKiszona kapusta to podstawa wielu tradycyjnych dań kuchni polskiej. Kupując ją, powinniśmy wybierać tę sprzedawaną z beczki, gdyż jest ona najzdrowsza i posiada najwięcej wartości odżywczych. Kapusta stanowi cenne źródło witamin C, B, K, A i E, które pomagają w...