• Informacje na temat:

    surówka z selera i jabłka

Przepisy na temat: surówka z selera i jabłka
Artykuły na temat: surówka z selera i jabłka
  • Król seler

    Zawsze uwielbiałam smak i zapach selera, nawet w dzieciństwie, choć dzieci nie znoszą tego warzywa.

  • Z bogactwem warzyw i owoców zawsze kojarzyłem przełom wiosny i lata. Jednak to nadchodząca jesień przynosi uginające się od owoców gałęzie w sadach. Fot. 123RF/Picsel Jeśli wybierzecie się za miasto i leniwym krokiem pospacerujecie rozglądając się po owocującej naturze, zachwycą was jabłonie. Tak, to właśnie teraz, gdy pogoda grymasi nadchodzi sezon na jabłka.   Jabłko to najpopularniejszy owoc na świecie. Na wskroś polski, choć uprawiany także w wielu innych rejonach świata. Okrągłe,...

  • Księga smaków: Seler naciowy

    .... Kurczak duszony z selerem naciowym Mięso z piersi kurczaka pokrój, oprósz ziołami prowansalskimi. Pomidory pokrój. Selera naciowego umyj i pokrój w plasterki. Na patelni rozgrzej oliwę. Dodaj kurczaka i podsmaż z obu stron. Do mięsa dodaj pomidory i selera. Dolej odrobinę wody (nie za dużo, bo będzie zbyt wodniste - tylko tyle, żeby się nie przypaliło). Przykryj i duś ok. 20 minut. Sprawdzaj...

  • Surówki często goszczą na naszych talerzach, jednak wiele osób narzeka, iż są nudne i niezbyt zaskakujące. Dziś postanowiliśmy udowodnić, że wcale tak nie musi być Fot. 123RF/Picsel Chcąc przygotować najbliższym zdrowy i dobrze zbilansowany posiłek, nie możemy zapomnieć o warzywnych dodatkach. W tym wypadku doskonałym pomysłem będzie zaserwowanie surówki - prawdziwej skarbnicy witamin i składników odżywczych, której przygotowanie nie zajmie nam wiele czasu. Tylko w jaki sposób ją...

  • Paczuszki z kurczaka z surówką z kalarepy

    ...cydru Surówka: - 1 kalarepa lub seler (ok.15 dag), utarta - ½ jabłka, nieobranego, utartego - kilka kropli soku z cytryny - 2 łyżki oliwy Rozgrzej piekarnik do 200 st. C. Natrzyj rozcięte udka od...

  • To jedne z najpopularniejszych owoców w naszym kraju. Jak je przygotować, aby smakowały naprawdę dobrze? Fot. 123RF/Picsel Jabłka to owoc na wskroś polski, który wyjątkowo często gości na naszych stołach. Cenimy je przede wszystkim ze względu na fantastyczny smak oraz właściwości odżywcze. Włączając je do diety, zyskujemy cenne źródło witamin i składników odżywczych, niezbędnych naszemu organizmowi do prawidłowego funkcjonowania. Pektyny zawarte w jabłkach skutecznie wymiatają wolne rodniki,...

  • Dieta po zawale

    ...​Podstawą tej diety są warzywa i owoce: brokuł, sałaty, jarmuż, szpinak, papryka, marchew, jeżyny, morele, jagody, borówki, żurawiny, jabłka. Zawierają antyoksydanty, dzięki czemu spowalniają postęp miażdżycy, oraz dużo błonnika, który utrudnia wchłanianie tłuszczów. A dieta po zawale powinna zakładać ich ograniczenie. Zrezygnuj z tłustych mięs i wędlin, podrobów oraz potraw smażonych. Wybieraj...

  • W piątmym odcinku "Bake Off Junior" Julia Kucharzewska zaprezentowała przepis na jabłka pod kruszonką. 600 g mąki pszennej 75 g cukru 18 g proszku do pieczenia 6 jaj 1,5 kostki masła szczypta soli 2 łyżki śmietany 18% 2 słoiki smażonych jabłek (0,75 l) 1 cukier waniliowy 250 g cukru pudru 250 ml śmietanki 30% 3 tabliczki białej czekolady 1 tabliczka gorzkiej czekolady maliny mięta cukier puder do posypania Mąkę, cukier, proszek do pieczenia, żółtka, masło i sól zagnieść. Ciasto...

  • Co jeść, aby uniknąć zgagi i refluksu?

    ...jogurtem z gałką muszkatołową, indyk pieczony, ziemniaki z wody, surówka z kapusty kiszonej i jabłka, kompot. Albo: zupa-krem z buraków z natką pietruszki, halibut pieczony w papilocie, kasza jęczmienna, surówka z selera i jabłka z dodatkiem jogurtu, kompot.  Podwieczorek  Ryż z jabłkami i jogurtem, herbata owocowa. Albo: dwa ciastka owsiane, miseczka malin, pół szklanki kefiru lub jogurtu...

  • Jabłka to jedne z najpopularniejszych owoców w naszym kraju. Cenimy je przede wszystkim ze względu na fantastyczny smak. Jest jednak o wiele więcej powodów, dla których warto zwrócić na nie uwagę. Najlepiej jeść jabłka ze skórką.      Fot. 123RF.COM/PICSEL Powód 1: Dobre, bo polskie Polskie pochodzenie jabłek, które kupujemy, oznacza dla nas nie tylko patriotyczny gest, ale także... zdrowie. A to dlatego, że polskie jabłka nie muszą dniami i tygodniami "leżakować" w transporcie - przekłada...