• Informacje na temat:

    surówka z pora olej

Przepisy na temat: surówka z pora olej
  • Surówka warzywna - przysłała Czesława

    ...1/2 średniej główki białej kapusty; 1 nieduży por; 1-2 marchewki; 2 jabłka winne; pęczek szczypiorku; sól; cukier; olej; musztarda; majonez; sok cytrynowy...

  • Standardem jest łączenie pora ze śmietaną. Uwielbiamy takie połączenie. Żeby nie było nudno, warto połączyć swoje, ulubione składniki.

  • Pyszne dania obiadowe

    ...".  Smażony ser z surówką z pora Sposób przygotowania Jajka rozkłóć z solą, pieprzem i papryką ostrą. Plastry sera panieruj kolejno w mące pszennej, jajku, bułce tartej i jeszcze raz w jajku i bułce tartej(...). Na patelni rozgrzej olej i podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę, do zeszklenia. Następnie łyżką cedzakową wybierz z wywaru serduszka wraz z warzywami i przełóż je na patelnię z cebulą. Całość podsmażaj...

  • Nagietek należy do ziół o wyjątkowej mocy. Nie może go nigdy zabraknąć w moim ogrodzie.Suszę go w dużych ilościach i stosuję do codziennej pielęgnacji skóry. Piję także napary i robię maceraty.

  • Sztaby marketingowców pracują nad tym, żebyśmy robili jak największe zakupy

    ..., które w niektórych krajach wprowadzają brak daty ważności na suche pokarmy, octy czy oleje. Co najczęściej niepotrzebnie wyrzucamy? - Jak pokazują badania prowadzone przez Federację Polskich Banków Żywności, najczęściej wyrzucamy pieczywo. W tym roku zmieniła się kolejność wędlin i warzyw - wędliny wyrzucamy częściej niż warzywa. Potem są owoce, nabiał. Dlaczego właściwie pozbywamy się...

  • Doskonały olej, skuteczny w stanach depresji i bardzo dobry do masażu - działa przeciwzapalnie i przeciwbólowo.

  • Przepis: 1 duża golonka, 2 duże cebule, 1 główka czosnku, 2 marchewki, 1 pietruszka, 1/2 selera, 3 pory, sól, pieprz, wegeta, tłuszcz do smażenia (smalec lub olej). Golonkę solimy, pieprzymy, obsmażamy w rondlu z jednej strony, po przewróceniu na drugą stronę dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę i drobniutko pokrojony czosnek, podsmażamy. Dodajemy szklankę wody, dosypujemy wegetę i dusimy...

  • Surówka z pora

  • Obiad w pół godziny

    ...podsmażyć na oleju ze wszystkich stron, dodać chili, krótko smażyć razem. Doprawić do smaku solą i słodką papryką. Połączyć z porami i chwilę poddusić. Podlać szklanką wody i śmietaną, wymieszać. Gotować(...)Propozycja 1. Ziemniaki po swojsku, z szynką i ogórkiem Składniki na 6 porcji: - 1 kg ziemniaków, - 2 cebule, - 3 łyżki oleju, - po15 dag szynki i wędzonego boczku, - 3 kwaszone ogórki...

  • Z szybkich i prostych surówek obiadowych proponuję surówkę z jabłek i porów. Można ją przygotować z majonezem lub jogurtem naturalnym. Polecam!

Artykuły na temat: surówka z pora olej
  • Oleje cenne dla zdrowia i urody

    Lniany To jeden z najzdrowszych olejów. Zawiera rekordową (aż 50 proc.!) ilość cennych kwasów omega-3. Dla zdrowia Wzmacnia serce, regeneruje błony śluzowe układu pokarmowego, Jest podstawą(...) używać Wyłącznie na zimno, najlepiej zmiksowany z chudym twarogiem lub jogurtem naturalnym - nabiał ułatwia wchłanianie cennych składników oleju. Pasuje też do domowych śledzików i majonezu. Rzepakowy...

  • 11 listopada to nie tylko Narodowe Święto Niepodległości. W Wielkopolsce w tym samym dniu obchodzi się także Świętego Marcina. Tradycyjnie piecze się tam pyszne rogale z ciasta półfrancuskiego, nadziewane białym (!) makiem. Są prawdziwą bombą kaloryczną, ale ten dzień nie może się bez nich obejść! 11 listopada to Dzień Świętego Marcina / fot. p.Wiśniewska Jak wygląda Dzień Świętego Marcina w Poznaniu? Ten dzień wygląda podobnie jak Tłusty Czwartek. W gazetach pojawiają się rankingi...

  • Pora na dania z pora

    Jak wybierać Cebula pora nie może mieć zgrubień u podstawy ani żadnych żółtych lub czarnych plam. Jego liście powinny być zielone (odcień zieleni nie ma znaczenia), absolutnie nie przywiędnięte. Jak przechowywać Świeże pory najlepiej w lodówce, z dala od produktów, które mogą przejść ich zapachem, np. masła. Cebulę pora dobrze owinąć w wilgotną ściereczkę albo ligninę. Pory uduszone lub...

  • Por w polskiej kuchni wykorzystywany jest niemal wyłącznie jako składnik włoszczyzny. Na stoły raczej nie trafia, a kojarzy się z rozgotowanymi w zupie zielono-białym pędami. Por ma jednak znacznie więcej zastosowań i ze względu na jego smak oraz wartości odżywcze warto go docenić. Fot. 123RF/Picsel Por to warzywo czosnkowate i jak wszystkie z tej rodziny - m.in. czosnek i cebula - jest bardzo zdrowy. Jest on bogatym źródłem istotnej dla odporność witaminy C. Por zawiera także wzmacniającą...

  • Lżejsza o 4 kilogramy w miesiąc!

    Pełnia lata to idealna pora, by… w pyszny sposób zyskać szczuplejszą sylwetkę. Wystarczy unikać kulinarnych pułapek, a postawić na sezonowe spalacze zbędnego tłuszczyku.

  • Surówki często goszczą na naszych talerzach, jednak wiele osób narzeka, iż są nudne i niezbyt zaskakujące. Dziś postanowiliśmy udowodnić, że wcale tak nie musi być Fot. 123RF/Picsel Chcąc przygotować najbliższym zdrowy i dobrze zbilansowany posiłek, nie możemy zapomnieć o warzywnych dodatkach. W tym wypadku doskonałym pomysłem będzie zaserwowanie surówki - prawdziwej skarbnicy witamin i składników odżywczych, której przygotowanie nie zajmie nam wiele czasu. Tylko w jaki sposób ją...

  • Eliksiry młodości na naszym talerzu

    Wakacje to dobra pora, by zmienić swój jadłospis w… regenerującą kurację dla urody. Produkty, które odejmują lat, są teraz pyszne, niedrogie i… w zasięgu ręki.

  • Oleje roślinne: słonecznikowy, lniany i rzepakowy, stanowią prawdziwą skarbnicę niezbędnych dla zdrowia składników. Przede wszystkim - niezastąpionych kwasów tłuszczowych Omega-3 i Omega-6, bez których nasz organizm nie mógłby prawidłowo funkcjonować, a których nie jest w stanie samodzielnie wyprodukować. Dlaczego odgrywają one tak istotną rolę w codziennej diecie i jak możemy wykorzystywać je na co dzień w naszej kuchni? Oto kilka najważniejszych faktów na temat trzech wartościowych olejów,...

  • Zadziwiające właściwości oleju

    Olej kukurydziany to bogate źródło witaminy E i niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych NNKT, głównie omega-6.

  • Wybranie odpowiedniego oleju może stanowić nie lada wyzwanie. W końcu nie każdy z nich nadaje się do smażenia, a niektóre możemy spożywać tylko na zimno. Podpowiadamy, w jaki sposób najlepiej je stosować. Fot. 123RF W ostatnich latach, coraz więcej osób stara się odżywiać w świadomy sposób. Czytamy etykiety, kupujemy ekologiczne produkty i unikamy fast-foodów, a wszystko po to, by jak najdłużej cieszyć się pełnią zdrowia. Czasem zdarza się, że nawet zdrowy produkt, gdy jest źle wykorzystany,...