• Informacje na temat:

    surówka z pora i marchwi i ogórka

Przepisy na temat: surówka z pora i marchwi i ogórka
Artykuły na temat: surówka z pora i marchwi i ogórka
  • Warto przestawić się na surówki i sałatki

    .... Bez obaw o jakość sięgajmy po buraki, marchew, pora, paprykę, cebulę, pietruszkę, selera i ziemniaki. Można z nich przygotować pyszne i zdrowe zapiekanki, zupy, surówki i sałatki, które zjemy na...

  • W przydomowym ogródku możecie wyhodować cudowne warzywa, które zapewnią wam moc witamin i substancji odżywczych. Przekonajcie się jak niepozorna marchew wpływa na nasze zdrowie. Fot. 123RF Marchew to jedno z najpopularniejszych warzyw na świecie. Czy wiedzieliście, że znanych jest ponad 60 odmian tej rośliny, a wykorzystuje się ją w niemal każdym zakątku naszego globu? Francuzki zwykły mawiać, że marchew to najtańszy kosmetyk i jak się okazuje, wcale się nie myliły. Jednak to nie wszystko....

  • Pora na detoks

    ...z marchwi (pij go codziennie), surówka z utartej białej rzodkwi, drobno pokrojonej cykorii, posypana zieloną pietruszką. • II Śniadanie: Pokrój w ćwiartki dwa jabłka i rozgotuj je w małej ilości wody(...) elektrycznym lub w piekarniku. • Podwieczorek: Jabłko pieczone, surówka z marchwi i selera, doprawione sokiem z cytryny, szklanka soku pomidorowego, herbata z róży. • Kolacja: Leczo z warzyw...

  • Francuzki zwykły mawiać, że marchew to najtańszy kosmetyk. Co takiego zawierają popularne, pomarańczowe warzywa, że zostały docenione przez rodaczki samej Coco Chanel? I co z nimi zrobić w kuchni? Marchew to bogactwo beta-karotenu, który jest szalenie ważny dla naszej cery. Odpowiednie dawki marchwi w diecie pomogą uporać się z nadmierną bladością i nadadzą skórze lekko złotego odcienia. Beta-karoten, który nasz organizm zamienia na prowitaminę A zadba też o nasz wzrok.   Dodatkowo...

  • Krótkie posty znanych dietetyków

    Teraz jest na nie pora! Oparte na świeżych warzywach i kaszach, oczyszczą organizm i wzmocnią go. Sprawią, że poczujesz się lżejsza i piękniejsza przed latem.

  • 11 listopada to nie tylko Narodowe Święto Niepodległości. W Wielkopolsce w tym samym dniu obchodzi się także Świętego Marcina. Tradycyjnie piecze się tam pyszne rogale z ciasta półfrancuskiego, nadziewane białym (!) makiem. Są prawdziwą bombą kaloryczną, ale ten dzień nie może się bez nich obejść! 11 listopada to Dzień Świętego Marcina / fot. p.Wiśniewska Jak wygląda Dzień Świętego Marcina w Poznaniu? Ten dzień wygląda podobnie jak Tłusty Czwartek. W gazetach pojawiają się rankingi...

  • Jak i co jeść w upalne dni?

    Nadchodzi lato, a wraz z nim upalne dni sprzyjające dużej utracie wody przez organizm. Wysokie temperatury na dodatek powodują brak apetytu, przez co mogą pojawiać się niedobory niektórych składników odżywczych. Jaką rolę pełni właściwe nawodnienie? Jakie produkty są obowiązkowymi elementami letniej diety? Na te i inne pytania odpowiada Katarzyna Zadka, dietetyk programu edukacyjnego „Żyj smacznie i zdrowo”.

  • Czy zawsze około południa Twój organizm wysyła Ci niepokojące sygnały? Czujesz nagłą potrzebę opuszczenia stanowiska pracy? Te objawy są oczywiste – to PORA NA LUNCH! Caroline Craig i Sophie Missing postanowiły „ugryźć" lunch ze wszystkich stron. W rozsądny sposób pokazują, jak możesz zaoszczędzić pieniądze i jak wykorzystać resztki z lodówki do przygotowania smacznego dania czy sosu. W zabawny sposób opisują także pomysły na proste i łatwo dostępne opakowania lunchowe. Wyjątkowe przepisy na...

  • Schudnij 3 kilogramy do sylwestra

    ...jak chociażby krzem, a przy tym doskonale wpływa na kondycję skóry. Możesz również jeść mięso jedynie z gotowanymi warzywami lub surówkami np. z selera czy z marchwi. Przygotowując je zrezygnuj(...)Pozbyć się 3 kg do sylwestra - cel wyznaczony. Pora rozpocząć misję. Na początek rachunek sumienia - zastanów się, jak wyglądają twoje codzienne nawyki żywieniowe i zmień je tak, by spożywane przez...

  • Por w polskiej kuchni wykorzystywany jest niemal wyłącznie jako składnik włoszczyzny. Na stoły raczej nie trafia, a kojarzy się z rozgotowanymi w zupie zielono-białym pędami. Por ma jednak znacznie więcej zastosowań i ze względu na jego smak oraz wartości odżywcze warto go docenić. Fot. 123RF/Picsel Por to warzywo czosnkowate i jak wszystkie z tej rodziny - m.in. czosnek i cebula - jest bardzo zdrowy. Jest on bogatym źródłem istotnej dla odporność witaminy C. Por zawiera także wzmacniającą...