• Informacje na temat:

    surówka z marchewki jabłka i selera

Przepisy na temat: surówka z marchewki jabłka i selera
Artykuły na temat: surówka z marchewki jabłka i selera
  • Król seler

    Zawsze uwielbiałam smak i zapach selera, nawet w dzieciństwie, choć dzieci nie znoszą tego warzywa.

  • Marchew najczęściej jemy pod postacią surówki, jako dodatek do zup lub po prostu na surowo. Jest to jeden z pierwszych stałych pokarmów jakie podaje się małym dzieciom. Jakie właściwości ma marchewka i dlaczego jest ona tak ważna w naszej codziennej diecie? Przekonaj się sam! Fot. 123RF/Picsel Podczas II wojny światowej w Anglii marchew stała się jednym z podstawowych produktów żywieniowych. Rząd Brytyjski zachęcał mieszkańców do sadzenia tego warzywa w swoich ogródkach i do gotowania z niego...

  • Wolowina z marchewka - klasyka francuskiej kuchni

    ...2 h. Po tym czasie mieso wykladamy, sos przecedzamy. Calosc laczymy i dodajemy marchewki pociete w dosc grube plastry. Calosc dusimy jeszcze raz okolo 30 minut. Na koniec mozemy zagescic sos. Ja podalam te wolowine z ugotowanymi na parze w tym samym szybkowarze w koszyku na gorze garnka: malutkie ziemniaczki, pokrojona mlode pore, marchewki w calosci lub w polowkach z zielonymi koncowkami...

  • Z bogactwem warzyw i owoców zawsze kojarzyłem przełom wiosny i lata. Jednak to nadchodząca jesień przynosi uginające się od owoców gałęzie w sadach. Fot. 123RF/Picsel Jeśli wybierzecie się za miasto i leniwym krokiem pospacerujecie rozglądając się po owocującej naturze, zachwycą was jabłonie. Tak, to właśnie teraz, gdy pogoda grymasi nadchodzi sezon na jabłka.   Jabłko to najpopularniejszy owoc na świecie. Na wskroś polski, choć uprawiany także w wielu innych rejonach świata. Okrągłe,...

  • Krótkie posty znanych dietetyków

    ...praskę, majerankiem - śniadanie: 1/2 grejpfruta z cynamonem, surówka z kapusty pekińskiej i 2 plastrów pomarańczy przyprawiona ziołami, surówka z selera, marchewki i jabłka, brokuł gotowany na parze posypany kiełkami lucerny - obiad: zielony koktajl z łodygi selera naciowego, natki pietruszki, kilku liści szpinaku, surówka z pomidora, ogórka kwaszonego, garści roszponki, surówka z marchewki...

  • Surówki często goszczą na naszych talerzach, jednak wiele osób narzeka, iż są nudne i niezbyt zaskakujące. Dziś postanowiliśmy udowodnić, że wcale tak nie musi być Fot. 123RF/Picsel Chcąc przygotować najbliższym zdrowy i dobrze zbilansowany posiłek, nie możemy zapomnieć o warzywnych dodatkach. W tym wypadku doskonałym pomysłem będzie zaserwowanie surówki - prawdziwej skarbnicy witamin i składników odżywczych, której przygotowanie nie zajmie nam wiele czasu. Tylko w jaki sposób ją...

  • 5 zasad mądrego odchudzania

    ...glikemiczny (IG -15), co pomaga utrzymać cukier w ryzach. Zawarte w nim substancje zwiększają wrażliwość tkanek na insulinę. Jedz pół owocu dziennie po obiedzie. Jabłko i marchewka Surówka z marchewki(...), zwłaszcza do dań mięsnych. Seler naciowy Stanowi on wielowitaminową, niskokaloryczną przekąskę doskonałą na wieczór (100 g naci ma zaledwie 13 kcal). 1-2 gałązki selera zjedzone z dipem jogurtowo...

  • Aromatyczny i lekko słodkawy krem z marchewki i pieczonej papryki, czy może rozgrzewająca zupa krem z soczewicy? Obydwie propozycje wydają się być idealne na tę porę roku. Którą wybieracie? Krem z marchewki i pieczonej papryki autorstwa Kwiatek508 Ostatnio często piekę paprykę i robię z nią kanapki. Po przetworzeniu właśnie w taki sposób ma cudowny aromat i lekko słodkawy smak. Pomyślałam, że dobrze będzie smakowała w połączeniu z marchewką. Stąd pomysł na ten krem. Podałam go z paluchami...

  • Co jeść, aby zapobiegać częstym bólom głowy?

    ...z gałką muszkatołową, klopsy z indyka, ziemniaki, marchew duszona, kompot.  Podwieczorek  Garść rodzynek, jabłko, 5 biszkoptów albo surówka z selera, marchewki, rodzynek, herbata zielona. Kolacja(...)Śniadanie Kuskus z awokado, natką, pomidorem, oliwą, woda z cytryną albo racuchy z mlekiem migdałowym, jabłkami i cynamonem, herbata. Drugie śniadanie Kromka razowca z łososiem wędzonym, jajkiem...

  • To jedne z najpopularniejszych owoców w naszym kraju. Jak je przygotować, aby smakowały naprawdę dobrze? Fot. 123RF/Picsel Jabłka to owoc na wskroś polski, który wyjątkowo często gości na naszych stołach. Cenimy je przede wszystkim ze względu na fantastyczny smak oraz właściwości odżywcze. Włączając je do diety, zyskujemy cenne źródło witamin i składników odżywczych, niezbędnych naszemu organizmowi do prawidłowego funkcjonowania. Pektyny zawarte w jabłkach skutecznie wymiatają wolne rodniki,...