• Informacje na temat:

    surówka z kapusty białej i marchewki

Przepisy na temat: surówka z kapusty białej i marchewki
  • Egzotyczne warzywo: Kapusta pak choi

    Dziś pak choi (czyt. pak czoj), nazywana też pakczoj lub bok choy (czytaj bok czoj) uprawiana jest w całej Azji, Europie i Ameryce. Jest to odmiana białej kapusty właściwej. Jak kupować(...). zamiast szpinaku czy jarmużu) oraz jako składnik zup. Właściwości zdrowotne 100 g (mała główka) kapusty pak choi pokrywa: 190 proc. dziennego zapotrzebowania na witaminę A, która poprawia stan...

  • Najlepsza i najprostsza surówka z kapusty ;-D

  • Surówka warzywna - przysłała Czesława

    ...1/2 średniej główki białej kapusty; 1 nieduży por; 1-2 marchewki; 2 jabłka winne; pęczek szczypiorku; sól; cukier; olej; musztarda; majonez; sok cytrynowy...

  • Cześć, dzisiaj chciałbym pokazać Wam fajny przepis na surówkę z białej kapusty, którą można przechowywać w lodówce śmiało 3 tygodnie ;)

  • Pół główki białej kapusty; 1 cytryna; marchewka; 3 - 4 ząbki czosnku; 2 - 3 łyżki oliwy z oliwek; sól, pieprz do smaku.

  • Szybka surówka z białej kapusty i marchewki.

  • Potrawy na cały tydzień

    ...ze wszystkich stron. Podawaj z białym pieczywem lub ryżem i surówkami.  Lazania ziemniaczana Sposób przygotowania 1. Ziemniaki obierz, pokrój w plastry, smaż na oleju z obu stron. Posyp(...) naprzemiennie ziemniaki, i mięso. Zapiekaj 30 minut w temp. 180 st. C. Pod koniec posyp startym żółtym serem i natką.  Sałatka z czerwonej kapusty Sposób przygotowania 1. Kapustę...

  • Smaczna surówka do obiadu,lub na grilla.

  • Mięsa bez grama tłuszczu

    .... - Jako dodatek do dania możesz serwować także surówkę z kiszonej kapusty z dodatkiem marchewki. Dobrze będzie smakowało też z sałatką z czerwonej kapusty lub tartą marchewką doprawioną sokiem...

  • Niestety już poza sezonem młodej kapusty, tak „ratować” trzeba się. I tak bardzo nam smakuje. Smacznie i na temat.

Artykuły na temat: surówka z kapusty białej i marchewki
  • Księga smaków: Biała kapusta

    ...jesień Może przygotujesz pyszną zupę z kapusty? Do gotującego się rosołu drobiowego włóż ćwierć główki białej kapusty, cebulę, kilka ząbków czosnku, 2 marchewki, 4 ziemniaki, kawałek pora, ziele(...) i poszatkowane liście dodaje się do zupy grochowej. Kapustę można zasmażać, a jej liśćmi owijać inne, np. mięsne potrawy. Walory zdrowotne kapusty Kapusta skrywa w sobie duże ilości składników...

  • Idealny dodatek do obiadu, dzięki któremu nawet dobrze znane potrawy nabierają zupełnie nowego wyrazu. O czym mowa? Oczywiście o surówkach z kapusty pekińskiej! Fot. 123RF/Picsel Chcąc przygotować najbliższym zdrowy i dobrze zbilansowany posiłek, nie możemy zapomnieć o warzywnych dodatkach. W tym wypadku doskonałym pomysłem będzie zaserwowanie surówki z kapusty pekińskiej - prawdziwej skarbnicy witamin i składników odżywczych, której przygotowanie nie zajmie nam wiele czasu. Jeśli chcecie...

  • Krótkie posty znanych dietetyków

    ...praskę, majerankiem - śniadanie: 1/2 grejpfruta z cynamonem, surówka z kapusty pekińskiej i 2 plastrów pomarańczy przyprawiona ziołami, surówka z selera, marchewki i jabłka, brokuł gotowany na parze(...) i jabłka, zupa cebulowa na wywarze z warzyw, gotowany kalafior posypany koperkiem i pietruszką - kolacja: pomidor, surówka z białej rzodkwi, jabłka i marchewki, surówka z brokułów ugotowanych na parze...

  • Dania z czerwoną kapustą są zdrowe i pięknie prezentują się na talerzu. Oto kilka sprawdzonych przepisów, które powinniście wykorzystać w najbliższym czasie. Gwarantujemy, że nie pożałujecie. Fot. 123RF/Picsel Wiele osób nie przepada za kapustą - jedni twierdzą, że jest niemodna i ciężkostrawna inni z kolei zwracają uwagę na nieprzyjemny zapach unoszący się w mieszkaniu w czasie jej gotowania. Warto jednak wiedzieć, że warzywo to ma mnóstwo zalet, które w zdecydowany sposób dyskredytują...

  • Surowo wzbronione

    .... Najważniejsza: szanuj czas. Surówkę z białej kapusty czy kalafiora przygotuj tuż przed podaniem, bo po kilku godzinach od pokrojenia znika 75 proc. glukozynolatów - pokazały badania prof. Paula Thornalleya(...)Gotowanie pozbawia warzywa i owoce witamin oraz minerałów? To prawda, ale są wyjątki - twierdzą włoscy naukowcy z uniwersytetu w Parmie. Testowali różne sposoby przyrządzania marchewki, brokułów...

  • Kiedy ostatnio jedliście kapustę? Jeśli było to dawno temu, radzimy wam ponownie zaprzyjaźnić się z tym warzywem, gdyż jest nie tylko bardzo smaczne, ale i wyjątkowo zdrowe. Fot. 123RF/Picsel Wiele osób nie przepada za kapustą - jedni twierdzą, że jest niemodna i ciężkostrawna inni z kolei zwracają uwagę na nieprzyjemny zapach unoszący się w mieszkaniu w czasie jej gotowania. Warto jednak wiedzieć, że warzywo to ma mnóstwo zalet, które w zdecydowany sposób dyskredytują wszelkie negatywy....

  • Co jeść, by nie marznąć?

    Zamiast surówek pałaszuj warzywa korzeniowe w wersji gotowanej, np. piure z marchewki lub pasternaku, bataty, kapustę. Przyprawiaj je czosnkiem i pieprzem. 3. Unikaj słodyczy Ich spożywanie podczas(...) przemiału. Długo je trawisz, dostarczając sobie solidnej dawki energii. Unikaj bagietek i bułek z białej mąki.

  • Marchew najczęściej jemy pod postacią surówki, jako dodatek do zup lub po prostu na surowo. Jest to jeden z pierwszych stałych pokarmów jakie podaje się małym dzieciom. Jakie właściwości ma marchewka i dlaczego jest ona tak ważna w naszej codziennej diecie? Przekonaj się sam! Fot. 123RF/Picsel Podczas II wojny światowej w Anglii marchew stała się jednym z podstawowych produktów żywieniowych. Rząd Brytyjski zachęcał mieszkańców do sadzenia tego warzywa w swoich ogródkach i do gotowania z niego...

  • Więcej energii w siedem dni!

    ...makaronu rurki dodaj garść pokrojonej kapusty pekińskiej, paski szynki, pomidor. Polej sosem winegret z musztardą. OBIAD: Stek z kurczaka 150 g filetu oraz pokrojoną w plasterki cukinię usmaż na patelni grillowej. Do tego surówka z marchewki i dwa gotowane ziemniaki. KOLACJA: Kasza jaglana z owocami (z poniedziałku). Środa ŚNIADANIE: Owsianka na wytrawnie Trzy łyżki płatków zalej szklanką...

  • Kiedy ostatnio jedliście kapustę kiszoną? Jeśli było to dawno temu, radzimy wam ponownie się z nią zaprzyjaźnić gdyż jest nie tylko bardzo smaczna, ale i wyjątkowo zdrowa. Oto kilka pomysłów na jej wykorzystanie. Fot. 123RF/PicselKiszona kapusta to podstawa wielu tradycyjnych dań kuchni polskiej. Kupując ją, powinniśmy wybierać tę sprzedawaną z beczki, gdyż jest ona najzdrowsza i posiada najwięcej wartości odżywczych. Kapusta stanowi cenne źródło witamin C, B, K, A i E, które pomagają w...