• Informacje na temat:

    surowka z czerwonej soczewicy

Przepisy na temat: surowka z czerwonej soczewicy
  • Sezon na kiełki

    ..., dostarczając witamin, błonnika oraz cennych mikroelementów. Idealne dla przyszłych mam Kiełki soczewicy i fasoli zawierają potas oraz kwas foliowy, dlatego polecane są jako naturalne uzupełnienie diety(...) wiedzieć Najbardziej popularne są kiełki fasoli mung oraz wielkanocna rzeżucha. Prócz nich w sklepach znajdziesz też wykiełkowane nasiona rzodkiewki, lucerny, pszenicy, soczewicy, grochu, brokułu...

  • Wegetariańska zupa z soczewicy - bardzo syta! Tradycyjnie przygotowywana w kuchniach Bliskiego Wschodu.

  • Proste dania z gotowanych ziemniaków

    ...sałatka z soczewicą Składniki: - 0,5 kg ziemniaków ugotowanych w mundurkach, - 30 dag ugotowanej soczewicy, - 1 mały por, - 2 ząbki czosnku, - 2 łyżki oleju, - sól, pieprz, - sok z połowy...

  • Czasami warto ograniczyć jedzenie mięsa. Mąż uwielbia wszelkiej maści pasztety. Dlatego znalazłam alternatywę. Do zrobienia pasztetu użyłam czerwonej soczewicy oraz warzyw. Struktura pasztetu jest delikatna, dzięki czemu pasztet wychodzi przepyszny. Jeśli ktoś lubi może użyć zielonej lub innej ulubionej soczewicy. Znakomicie zastąpił pasztet mięsny. Polecam spróbować ;)

  • W takie pochmurne dni nie pozostaje nic innego, jak zjeść rozgrzewającą zupę. Wyszła bardzo podobna go grochówki, choć ma swój, soczewicowy, oryginalny charakter.

  • Przepyszna sycąca i aromatyczna zupa krem z soczewicy - przepis kuchni tureckiej - w oryginale zwana mercimek corbasi. Wypróbujcie koniecznie :)

  • Okres jesienno - zimowy to najlepsza pora na zupy. Dlatego codziennie eksperymentuje i wymyślam coś nowego, rozgrzewającego. Tym razem wymyśliłam sobie zupę z dodatkiem czerwonej soczewicy, którą tak bardzo lubię.

  • Zupa jest gęsta i smaczna. Często ją gotuję, gdyż domownicy za nią przepadają.

  • Zapewniam, że mój sambar indyjski przyrządza się bardzo szybko, nie zawiera (poza charakterystyczną przyprawą) dziwnych czy trudno dostępnych składników. I jest przepyszny, choć może trochę niefotogeniczny. Nie będę ukrywać, że do przygotowania mojego ulubionego sambaru dobrze jest mieć gotową przyprawę SAMBAR MASALA. Jest dostępna w licznych sklepach z żywnością orientalną, w Kuchniach Świata oraz oczywiście w sklepach internetowych. Z jej dodatkiem moja zupa jest pyszna, warto poszukać i...

  • Szybka - to mało powiedziane. Najszybsza na świecie! Szybciej to się tylko odgrzewa gotowy obiad w mikrofali, czego nikomu nie polecam! Pachnie przyprawami korzennymi i ma piękny, słoneczny kolor. Podczas jej gotowania wykorzystałam domowy koncentrat bulionowy w paście (https://smaker.pl/przepis-domowy-koncentrat-bulionowy,121027,hajduczek-naturalnie.html), ale można także użyć kostek rosołowych.

Artykuły na temat: surowka z czerwonej soczewicy
  • Gdzie te czerwone

    ..., które wiąże tlen z płuc i dostarcza go do wszystkich tkanek. W każdej krwince czerwonej jest około 280 mln cząsteczek hemoglobiny. Obliczono, że gdyby jej nie było, to aby zaopatrzyć wszystkie tkanki(...) wyzwanie także dla osób na diecie roślinnej. Wprawdzie żelazo występuje m.in. w grochu, fasoli, soczewicy, gruboziarnistych kaszach, produktach sojowych i orzechach, ale jest to żelazo niehemowe...

  • Dania z czerwoną kapustą są zdrowe i pięknie prezentują się na talerzu. Oto kilka sprawdzonych przepisów, które powinniście wykorzystać w najbliższym czasie. Gwarantujemy, że nie pożałujecie. Fot. 123RF/Picsel Wiele osób nie przepada za kapustą - jedni twierdzą, że jest niemodna i ciężkostrawna inni z kolei zwracają uwagę na nieprzyjemny zapach unoszący się w mieszkaniu w czasie jej gotowania. Warto jednak wiedzieć, że warzywo to ma mnóstwo zalet, które w zdecydowany sposób dyskredytują...

  • Znakomite letnie duety warzyw i owoców

    ...jeść? Warzywa bogate w witaminę C najlepiej jeść na surowo, jako dodatek do dań mięsnych lub potraw z warzyw bogatych w żelazo, np. do kotletów z soczewicy obficie posypanych natką pietruszki dodaj...

  • Aromatyczny i lekko słodkawy krem z marchewki i pieczonej papryki, czy może rozgrzewająca zupa krem z soczewicy? Obydwie propozycje wydają się być idealne na tę porę roku. Którą wybieracie? Krem z marchewki i pieczonej papryki autorstwa Kwiatek508 Ostatnio często piekę paprykę i robię z nią kanapki. Po przetworzeniu właśnie w taki sposób ma cudowny aromat i lekko słodkawy smak. Pomyślałam, że dobrze będzie smakowała w połączeniu z marchewką. Stąd pomysł na ten krem. Podałam go z paluchami...

  • Co jeść, gdy brakuje żelaza

    ...się jej w sardynkach, tuńczyku, mleku, długo dojrzewających serach i twarogu. Wspomagający absorpcję żelaza kwas foliowy znajdziesz w soczewicy, sałacie, kalafiorze, brukselce, kapuście. Mięso tylko...

  • Kiedy ostatnio jedliście kapustę? Jeśli było to dawno temu, radzimy wam ponownie zaprzyjaźnić się z tym warzywem, gdyż jest nie tylko bardzo smaczne, ale i wyjątkowo zdrowe. Fot. 123RF/Picsel Wiele osób nie przepada za kapustą - jedni twierdzą, że jest niemodna i ciężkostrawna inni z kolei zwracają uwagę na nieprzyjemny zapach unoszący się w mieszkaniu w czasie jej gotowania. Warto jednak wiedzieć, że warzywo to ma mnóstwo zalet, które w zdecydowany sposób dyskredytują wszelkie negatywy....

  • Wielkanoc w tradycyjnej i nowoczesnej odsłonie

    ...świątecznego koszyczka, by urozmaicić śniadanie? Może kawałek pasztetu? Polecamy dać mu szansę, ale w zupełnie nowym, wegetariańskim wydaniu. Przyrządź pasztet z czerwonej soczewicy albo z dyni...

  • Idealny dodatek do obiadu, dzięki któremu nawet dobrze znane potrawy nabierają zupełnie nowego wyrazu. O czym mowa? Oczywiście o surówkach! Fot. 123RF/Picsel Chcąc przygotować najbliższym zdrowy i dobrze zbilansowany posiłek, nie możemy zapomnieć o warzywnych dodatkach. W tym wypadku doskonałym pomysłem będzie zaserwowanie surówki - prawdziwej skarbnicy witamin i składników odżywczych, której przygotowanie nie zajmie nam wiele czasu. Jeśli chcecie przygotować coś naprawdę wyjątkowego,...

  • Klimakterium bez hormonów

    ...naturalne estrogeny. Jednym z najlepszych ich źródeł jest soja. Nie brakuje ich też w nasionach innych roślin strączkowych: soczewicy, ciecierzycy, fasoli. Bogate w nie są kwiaty czerwonej koniczyny(...) uderzeniom gorąca. Łyżkę kwiatu czerwonej koniczyny zalej 250 ml wrzątku, zaparzaj pod przykryciem ok. 15 min. Taką herbatkę pij 3 razy dziennie, ostatnią szklankę na godzinę przed pójściem spać.

  • Surówki często goszczą na naszych talerzach, jednak wiele osób narzeka, iż są nudne i niezbyt zaskakujące. Dziś postanowiliśmy udowodnić, że wcale tak nie musi być Fot. 123RF/Picsel Chcąc przygotować najbliższym zdrowy i dobrze zbilansowany posiłek, nie możemy zapomnieć o warzywnych dodatkach. W tym wypadku doskonałym pomysłem będzie zaserwowanie surówki - prawdziwej skarbnicy witamin i składników odżywczych, której przygotowanie nie zajmie nam wiele czasu. Tylko w jaki sposób ją...