• Informacje na temat:

    surówka do klusek na parze

Przepisy na temat: surówka do klusek na parze
  • Inaczej: pampuchy, buchty, parowańce, parzaki, pyzy itd.co region to inna nazwa. U mnie w domu mówiło się buchetki i podawało z czarnymi jagodami.

  • poprostu PYCHOTA

  • Smaczny deser a nawet samodzielne danie podane z gulaszem lub innym sosem np. owocowym ,Dobrze smakuje z masłem i cukrem . Polecam!

  • Kluski na parze, pampuchy, pyzy na parze, parowańce… Nazw jest wiele, ale skład i smak ten sam! Pyszne kluski z ciasta drożdżowego, które gotowane są na parze. Świetnie sprawdzają się zarówno w wersji słonej – z gęstym, mięsnym sosem, jak i w wersji słodkiej na przykład z sosem jagodowym.

  • jak zwał, tak zwał ważne że dobre!!! na słodko z sosem jagodowo-truskawkowym. Z podanych składników wychodzi ok 16 klusek

  • Szybkie, tanie i sycące

  • Przepis wart wypróbowania: "Kluski na parze"

  • Pyszne na drugie danie lub słodki podwieczorek. Z braku owoców użyliśmy dżemu. Troszkę czasochłonne, ale od czasu do czasu naprawdę warto się pobawić. Przepis zaczerpnięty ze starej, poczciwej "Kuchni polskiej", nieco zmodyfikowany.

  • Pulchne, długo są miękkie.

  • Delikatne mięso ugotowane na parze. Smaczne danie na obiad.

Artykuły na temat: surówka do klusek na parze
  • Sałatka z opiekanych ziemniaków z fasolką szparagową

    Przygotowanie: Wyszoruj ziemniaki, zalej zimną wodą, dodaj 1 łyżeczkę soli i zagotuj. Gotuj przez 15-20 minut. Odcedź i wystudź na sicie. Umyj fasolkę i zetnij końcówki. Gotuj na parze przez 10-15 minut, tak aby była ugotowana na chrupiąco. Przelej zimną wodą i odcedź. Cebulę obierz, pokrój w krążki i przełóż do miski z zimną wodą i kostkami lodu. Dzięki takiej kąpieli warzywo będzie...

  • Wykorzystywany od wielu lat i doceniany przez profesjonalnych kucharzy na całym świecie sposób przygotowywania dań, wreszcie zagościł w kuchniach Polaków. Dzięki pieczeniu na parze z nowym piekarnikiem PlusSteam firmy Electrolux możesz być pewna, że tradycyjne wypieki nabiorą zupełnie nowego charakteru a domowe chleby i bułki okażą się znacznie prostsze w przygotowaniu niż dotychczas. Co zyskasz wybierając dzisiaj piekarnik z funkcją pieczenia z parą? Lista zalet jest długa! Profesjonalni...

  • Proste metody na zapobieganie wzdęciom

    Większości z nas dokuczają po zjedzeniu ciężkostrawnego dania. Gdy jednak pojawiają się regularnie nawet po lekkim posiłku, powinniśmy zacząć działać.

  • Surówki często goszczą na naszych talerzach, jednak wiele osób narzeka, iż są nudne i niezbyt zaskakujące. Dziś postanowiliśmy udowodnić, że wcale tak nie musi być Fot. 123RF/Picsel Chcąc przygotować najbliższym zdrowy i dobrze zbilansowany posiłek, nie możemy zapomnieć o warzywnych dodatkach. W tym wypadku doskonałym pomysłem będzie zaserwowanie surówki - prawdziwej skarbnicy witamin i składników odżywczych, której przygotowanie nie zajmie nam wiele czasu. Tylko w jaki sposób ją...

  • Dieta na lepsze trawienie

    ...: Śniadanie: koktajl truskawkowy z łyżką siemienia lnianego; II śniadanie: kanapka z chudym twarogiem i sałatą; Obiad: zupa koperkowa z grzankami, 5 klusek leniwych, surówka z marchewki i jabłka doprawiona(...), gotowane na parze i w wodzie, pieczone w folii lub duszone bez tłuszczu. W ciągu dnia, oprócz mocnej kawy i herbaty, powinniśmy wypić również 6-8 szklanek napojów. Co warto jeść By usprawnić...

  • Idealny dodatek do obiadu, dzięki któremu nawet dobrze znane potrawy nabierają zupełnie nowego wyrazu. O czym mowa? Oczywiście o surówkach! Fot. 123RF/Picsel Chcąc przygotować najbliższym zdrowy i dobrze zbilansowany posiłek, nie możemy zapomnieć o warzywnych dodatkach. W tym wypadku doskonałym pomysłem będzie zaserwowanie surówki - prawdziwej skarbnicy witamin i składników odżywczych, której przygotowanie nie zajmie nam wiele czasu. Jeśli chcecie przygotować coś naprawdę wyjątkowego,...

  • Rolady i roladki

    ...ugotujesz je na parze.Zwinięte roladki ułóż obok siebie w garnku do gotowania na parze, gotuj 15-20 minut. Roladki wołowe Składniki na 8 sztuk: 8 plastrów wołowiny (np. z udźca, ligawy, polędwicy...

  • Dania mączne cieszą się w polskiej kuchni sporą popularnością. Skąd ona się bierze i za co tak bardzo lubimy kopytka? Obecna kuchnia polska jest wypadkową kuchni szlacheckiej i kuchni chłopskiej. Ta pierwsza to dania wykwintne, często goszczące na świątecznych stołach, druga jest kuchnią codzienną, ekonomiczną, prostą i szybką. Jej potrawy możemy spotkać w barach szybkiej obsługi, a także w restauracjach tradycyjnych. Kopytka zaliczają się do kuchni chłopskiej. Są potrawą tanią w...

  • Radość życia, czyli kuchnia karyncka

    ...rodzaje pączków. Poza tym jest jeszcze Potize (zawijane drożdżowe ciasto) i cała paleta strudli i klusek na parze. Poniżej przedstawiamy najpopularniejsze z nich.   Przygotowanie ciasta drożdżowego...

  • Kopytka, knedle, pyzy i zacierki niezwykle często goszczą na naszych talerzach, a pośród nich bezapelacyjnie królują kluski śląskie. Jak je zrobić i z czym zaserwować? Odpowiedzi na te pytania doskonale znają nasi użytkownicy. Fot. 123RF/Picsel Obecna kuchnia polska jest wypadkową kuchni szlacheckiej i kuchni chłopskiej. Ta pierwsza to dania wykwintne, często goszczące na świątecznych stołach, druga jest kuchnią codzienną, ekonomiczną, prostą i szybką. To właśnie za sprawą kuchni chłopskiej w...