• Informacje na temat:

    surówka do gotowanej ryby

Przepisy na temat: surówka do gotowanej ryby
  • Gotowanie to moja wielka pasja

    .... Przychodzą obie siostry z mężami i dziećmi. Razem gotujemy, a potem siadamy do stołu i rozmawiamy. Kilka dni temu nasi mężowie wyjechali wspólnie na ryby. Nagle telefon: "Dziewczyny, wracamy, bo tutaj...

  • Pyszna suróweczka pasująca idealnie do ryby, najlepsza wychodzi z młodej kapusty. Przepis znalazłam dawno temu właśnie na Smakerze, ale przepadł gdzieś bez wieści, więc postanowiłam się nim podzielić.

  • Sałatki i surówki

    Surówka z cykorii - 20-30 dag cykorii - 5-6 łyżek rzeżuchy - kubek jogurtu - sok z cytryny - sól Cykorię starannie umyć i podzielić na listki. Pokroić w tzw. makaronik i wymieszać z jogurtem oraz posiekaną rzeżuchą. Pokropić sokiem z cytryny i przyprawić do smaku solą. Surówka zawiera około 140 kalorii. Podawać do jajek, ryb lub mięsa. Surówka z kapusty pekińskiej - 30-40 dag kapusty...

  • znakomita do ryby

  • Obiad w pół godziny

    ...pieprz, - 35 dag kiszonej kapusty, - 1/2 cebuli, - cukier, czarny pieprz, - 2 łyżki oliwy, - sok z cytryny Przygotowanie: Ryby opłucz, osusz, skrop sokiem z cytryny. Od środka posól, oprósz przyprawą do ryb. Do brzucha każdej ryby włóż po kilka gałązek koperku i plasterki cytryny. Ryby ułóż w naczyniu żaroodpornym, polej stopionym masłem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na ok...

  • Smażony, panierowany filet z ryby morskiej, podany z młodymi kartofelkami posypanymi koperkiem, jajkiem sadzonym i surówką z pekińskiej kapusty.

  • Obiad na każdy dzień tygodnia

    ...°C.  2. Z umytej ryby wyciągnij pęsetą pozostałe ości. Przypraw solą i pieprzem. Obtocz w mące. Smaż na złoty kolor w maśle klarowanym. Patelnię osusz i rozpuść zwykłe masło. Zdejmij z ognia, wymieszaj z sokiem...

  • Wielu zna i robi. Obiecałam i pisze przepis.

  • Zioła z kuchennego parapetu

    ...nadaje się do doprawiania zup oraz sosów (wchodzi w skład popularnej mieszanki maggi). Kompozycja bazylii oraz rozmarynu zastąpi sól w daniach mięsnych. Można nią także posypywać ryby. Do serków i past(...). ● Rozmaryn ma korzenny zapach i lekko gorzkawy smak. Doprawiaj nim smażone, pieczone i grillowane ryby, ziemniaki, drób oraz jagnięcinę. Świeże gałązki możesz też wykorzystywać jako patyczki do...

  • Pyszne kotleciki mielone z ryby z cebulą, natką pietruszki i młodymi pędami czosnku. Pyszne domowe kotlety z ryby na obiad, najlepsze z krążkami cebulowymi i surówką z kapusty.

Artykuły na temat: surówka do gotowanej ryby
  • Kotlety z ryby

    Przygotowanie: Trzy jajka włóż do rondelka, zalej je wodą, aby całe były zanurzone w wodzie i ugotuj na twardo ze szczyptą soli. Zaraz po ugotowaniu...

  • Kolejna książka z bestsellerowej serii "Podstawy gotowania"!Przeczytaj, jeśli zastanawiasz się, jak poznać, czy ryba jest świeża, jakie gatunki będą dobrze smakować w warzywnej potrawce, a które najlepiej pasują do galarety. Wstęp podpowie Ci, jak należy się rozprawić z surową rybą: wypatroszyć ją, pozbawić skóry, umyć... Poznasz też patenty na udane smażenie, grillowanie i duszenie ryb. A później - pora na 45 sprawdzonych przepisów na ryby na zimno, gotowane (także na parze), pieczone, z...

  • Zdrowe gotowanie dla twojego dziecka

    ...gotowanych. Nie zawsze. Marchewka jest bogatym źródłem beta-karotenu, który odpowiada za dobry wzrok i zwiększa odporność na przeziębienia. Warto ją gotować, bo w ugotowanej beta-karotenu jest więcej niż(...) witaminy C. Na przykład w ugotowanej białej kapuście jej zawartość spada aż o połowę! Witamina C szybko też utlenia się pod wpływem światła i powietrza. By uniknąć jej strat, surówki przyrządzaj tuż przed...

  • Charakterystyczne gatunki, fantastyczne ilustracje, opowieści wędkarzy i przepisy kulinarne! Książka stanowi swego rodzaju atlas obejmujący znaczną część ryb, występujących w polskich wodach. Została napisana z myślą o turystach, żeglarzach czy weekendowych spacerowiczach, interesujących się tą częścią rodzimej przyrody, mało podatną na obserwację bezpośrednią. Zawiera mniej lub bardziej zwięzłe opisy poszczególnych gatunków: podstawowe informacje o miejscach występowania, zwyczajach...

  • Gotowanie bez wpadek

    ...brokuły pozostały półtwarde. Potem od razu wyłóż je na talerz, gdyż jeśli są przetrzymywane w wodzie, tracą jeszcze więcej cennych składników. Czy mrożone owoce, warzywa, ryby i mięso nadal są zdrowe(...), kalafior, marchew - przez 6 miesięcy, ryby - przez 6-8 miesięcy, a fasolkę, groszek, szpinak i natkę pietruszki - do roku. Zamrażaj tylko to, co potem ugotujesz, upieczesz lub usmażysz. Czy sok...

  • Świeża ryba? Tylko nad morzem, a najbliżej mamy nad Bałtyk. Czy na pewno jemy świeżą rybę i czy wiemy za co płacimy? Fot. 123RF/Picsel Smażona rybka to punkt obowiązkowy w każdej nadmorskiej miejscowości. W menu halibut, sandacz, łosoś, dorsz, węgorz, flądra i śledź. Ceny na pierwszy rzut oka przystępne, ale gdy przychodzi do płacenia - rachunek przekracza 70 złotych za porcję. No, ale za świeżą rybę, z własnego połowu musimy zapłacić. Tylko czy na pewno jest ona świeża?   Sprzedawcy...

  • Co jeść, aby uniknąć zgagi i refluksu?

    ...​Powinnaś zjadać pięć niewielkich posiłków. Unikaj spożywania smażonych oraz tłustych mięs i wędlin - boczków, golonek, żeberek i baleronów. Wybieraj gotowany drób, schab, króliki i chude mięso wołowe. Jedz ryby - pieczone i gotowane. Wystrzegaj się ostrych oraz wzdymających potraw - kapusty, grochu, soczewicy, fasoli, chili. Warzywa spożywaj zawsze w towarzystwie chleba lub kaszy. Jedz...

  • Smaki północnej Polski kojarzą nam się przede wszystkim z rybami, ale w tradycyjnej kuchni występuje także dziczyzna i wiele odmian grzybów. Można tu spróbować charakterystycznych zup. Różne zupy grzybowe to przysmaki północy, ale nie tylko. Fot. 123RF.COM/PICSEL Na północy Polski częściej niż w innych regionach kraju spożywa się ryby, których jest tu pod dostatkiem - zarówno dzięki Bałtykowi, jak i licznym jeziorom. Charakterystyczne dla regionów północy Polski są zupy rybne. Oczywiście, nie...

  • Nowoczesna kuchnia rybna według Ewy Wachowicz

    ...- Nieraz już w moim programie robiłam wędzone ryby czy mięso. Lubię od czasu zabawić się w wędzenie - te słowa Ewy Wachowicz oznaczają, że tym razem poznamy przepisy z wykorzystaniem ryby wędzonej. To nowoczesna kuchnia rybna w wykonaniu prowadzącej program "Ewa gotuje". Pierwszą potrawą będzie awanturka z wędzonym karpiem, czyli pasta z ryby i twarogu, podana na kromkach wiejskiego chleba...

  • Surówki często goszczą na naszych talerzach, jednak wiele osób narzeka, iż są nudne i niezbyt zaskakujące. Dziś postanowiliśmy udowodnić, że wcale tak nie musi być Fot. 123RF/Picsel Chcąc przygotować najbliższym zdrowy i dobrze zbilansowany posiłek, nie możemy zapomnieć o warzywnych dodatkach. W tym wypadku doskonałym pomysłem będzie zaserwowanie surówki - prawdziwej skarbnicy witamin i składników odżywczych, której przygotowanie nie zajmie nam wiele czasu. Tylko w jaki sposób ją...