• Informacje na temat:

    surowe warzywa z dipem

Przepisy na temat: surowe warzywa z dipem
  • Dip do warzyw

    Posmakuje każdemu!

  • od Beatki

  • Hummus

    ...pozostawioną ciecierzycą i pietruszką. Jeżeli lubimy potrawy w wersji ostrej możemy posypać hummus ostrą papryką w proszku. Podawać z chlebkiem pita lub pokrojonymi warzywami. Jeżeli zabraknie nam czasu na...

  • Sprawdzony przepis na "Warzywa z dipem po 11. miesiącu"

  • Orzeźwiająca moc selera…czyli niebanalny przepis na mrożoną herbatę

    ...dodawać go do sałatek, zup, surówek czy sosów. Ponadto można wyciskać z niego sok lub podawać w formie przekąski z pysznym dipem np. hummusem. Jego liście są bogate w witaminy z grupy A, B, C oraz witaminę E. Zawiera również fosfor, wapń, potas, cynk, magnez, żelazo, a także kwas foliowy i przeciwutleniacze, które zwalczają wolne rodniki. Spożywanie tego warzywa pozytywnie wpływa na prace jelit...

  • Sprawdzony przepis na "Bukiet warzyw z dipem"

  • Małe co nieco do chrupania

    ...orkiszowego, które jest pełne cennych składników. Innym rodzajem zdrowego co nieco mogą być np. naleśniki z mąki orkiszowej, podane na zimno w formie nadziewanych warzywami małych roladek. Surowe warzywa na topie Szykując zdrowe przekąski, nie zapominajmy o warzywach. Najzdrowsze są surowe, ponieważ nie tracą wartości podczas rozmaitych obróbek, zwłaszcza termicznej. Z dodatkiem pokrojonej w słupki...

  • Na początku wyjaśnię nazwę dania, gdyż nie wiedziałam jak nazwać tę potrawę ;) Bur - od buraka, a kar - od kartofla i tak powstał burkar czyli ziemniaki zapiekane z burakami otulone włoskim dipem bazyliowo - musztardowym. Składniki proste i niepozorne, ale całość komponuje się bardzo smakowicie i niezwykle aromatycznie.

  • Egzotyczny owoc: Tamarillo

    ...i pieprznego warzywa, dobrze smakuje i na słodko z owocami w deserach, i w wytrawnych daniach z warzywami, mięsem, makaronami czy kaszami. Można je jeść na surowo, gotować, smażyć lub piec. Jeśli chcesz...

  • Prosty i bardzo smaczny dip idealny do karczochow lub innych warzyw

Artykuły na temat: surowe warzywa z dipem
  • Młode warzywa

    ..., posiekaj wraz z łodyżkami. Marchewki oraz pietruszkę obierz, opłucz. Warzywa przełóż do garnka, dodaj listki laurowe, ziarenka pieprzu i ziela, zalej bulionem. Gotuj na średnim ogniu ok. 30 min. Następnie(...) można podać z młodymi ziemniakami z wody. Rada: Aby barszcz miał intensywny kolor, dodaj kilka łyżek koncentratu buraczanego lub startego na tarce surowego buraka. Smakiem botwiny możesz też cieszyć...

  • Przepis na surowe ciasto według Joanny. Co sądzisz o jej pomyśle? Ciasto250 g mąki220 g brązowego cukru225 g roztopionego masła1 łyżeczka wanilii2 łyżki mleka1 łyżeczka soli2 opakowania gorzkiej polewy czekoladowej 2 opakowania mlecznej polewy czekoladowej (polewy do wyboru, można użyć dowolnych) Z czekoladowymi markizami4 czekoladowe markizypatyczki do lizakówkolorowa posypka do dekoracji Z masłem orzechowymfolia aluminiowa3 łyżki masła orzechowego3 ciastka zbożowe Z pistacjamisolone...

  • Znakomite letnie duety warzyw i owoców

    Najnowsza dieta, której działanie udowodniono naukowo, ma na celu wydłużenie życia. Chodzi nie tylko o to, by żyć 120 lat, ale także o to, by cieszyć się dobrym zdrowiem i pełną sprawnością fizyczną oraz umysłową. Dieta ta, autorstwa Valtera Longo, jest dietą, w której dominują warzywa, z niewielkim dodatkiem ryb i nabiału. Teraz, gdy lato w pełni, możesz ją wypróbować.

  • Poznaj przepis na słodkości bez pieczenia według Gosi. Pszenne kulki z różą110 g mąki pszennej50 g masła40 g cukru muscovado1 kieliszek różanej nalewki1 łyżka konfitury z róży100 g rodzynek w czekoladzie 50 g białej czekolady200 g płatków migdałowych100 g migdałów blanszowanych Arachidowe roladki200 g mąki arachidowej50 g masła50 g rozpuszczonej, białej czekolady 1 kieliszek nalewki orientalnej (rodzynki, cynamon, figi, daktyle)200 g ciemnego tynku (ciasto czekoladowe zmieszane z alkoholem i...

  • Trwa sezon na najmniej kaloryczne warzywa

    .... W sierpniu mamy jeszcze jedno niskokaloryczne warzywo. To zielona fasolka szparagowa. Ma co prawda nieco więcej kalorii niż poprzednio wymieniane warzywa - 30,1 kcal na 100 g, ale jest idealna na...

  • Niestety, minął już czas, gdy na naszych stołach królowały zielone sałatki i warzywa wprost z przydomowego ogródka. Ale czy zima pod względem żywieniowym nie ma nam nic ciekawego do zaoferowania? Fot. 123RF Myli się ten, kto uważa, że zima to fatalna pora dla smakosza. Co prawda, na naszych stołach braknie świeżych ogórków i najbardziej aromatycznych pomidorów, ale w ich miejscu pojawiają się najsmaczniejsze o tej porze roku warzywa korzeniowe. Chociaż ilu z nas wzgardza bulwami, warto dać im...

  • Korzystaj z lata i chudnij: 7 zielonych warzyw, które ci w tym pomogą

    ...lub grillowanymi warzywami. Natomiast nie należy całkiem skreślać oliwy z sosu, bo bez tłuszczu nie przyswoimy chlorofilu z sałaty. Wystarczy zmniejszyć jej ilość, np. o połowę. Dobrym pomysłem jest(...). FASOLKA SZPARAGOWA: PODKRĘCA METABOLIZM Co w niej ważne? Tak samo jak inne zielone warzywa, w 90 procentach składa się z wody i zawiera dużo błonnika. Dostarcza więc niewiele kalorii (27 kcal/ 100

  • Zapomniane warzywa powoli znów wracają do łask. Jednym z nich jest topinambur, który dzięki swoim właściwościom, stanowi znacznie zdrowszą alternatywę dla wszechobecnych ziemniaków. Fot. 123RF/Picsel Słonecznik bulwiasty, bulba, bulwa, świniak, gruszka ziemna czy też świński orzech - to tylko niektóre z nazw, jakie przylgnęły do tego warzywa. Jednak zdecydowanie najpopularniejszą z nich jest ta, którą nadali mu Francuzi - topinambur. Jest to roślina, którą na początku XVII wieku, przywiózł z...

  • Papryka

    Jest wszechstronna. Można ją łączyć z mnóstwem warzyw.

  • Gotowane w wodzie i na parze warzywa od lat są dla nas synonimem zdrowego odżywiania. Coraz częściej zaczynamy jednak stosować równie smaczną i zdrową alternatywę - warzywa upieczone w piekarniku. Jakie mają zalety i dlaczego warto przygotowywać je w ten sposób? Fot.123RF/Picsel Pieczenie warzyw ma kilka istotnych zalet, w porównaniu z gotowanymi. Przede wszystkim piekąc warzywa nie tracimy cennych wartości odżywczych i witamin. Woda, w której gotujemy warzywa przejmuje te drogocenne...

Zdjęcia na temat: surowe warzywa z dipem